Цивільне право України - Дзера О.В. - 4. Учасники непідприємницького товариства

Обсяг взаємних прав і зобов'язань засновників щодо створення непідприємницької організації визначається засновницьким договором (у разі його укладання), а щодо участі в її діяльності - статутом/положенням організації. Для утворення установ з кількома засновниками, складання засновницького договору є обов'язковим.

Учасниками непідприємницького товариства є його засновники, члени. Засновники товариства набувають статусу його членів з моменту його утворення, якщо інше не передбачено установчими документами.

Громадяни іноземних держав, особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, філії та відділення іноземних та міжнародних непідприємницьких організацій, а також суб'єктів підприємницької діяльності, що набули статусу юридичної особи в Україні, можуть бути учасниками непідприємницьких організацій.

Членами товариства можуть бути громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 14-річного віку, якщо цим чи іншими законами, що регулюють особливості утворення окремих видів непідприємницьких організацій, не встановлено іншого віку для членства, а також юридичні особи, зареєстровані в Україні.

Члени товариства є рівними у правах, якщо інше не передбачено статутом організації. Кількість членів непідприємницької організації з фіксованим членством не може бути меншою двох, якщо закон чи статут не передбачають більшої кількості членів. Порядок набуття та припинення членства в товаристві визначається статутом, який має гарантувати право на оскарження позбавлення членства до вищого органу організації.

Особливості членства у непідприємницькому товаристві полягають у тому, що членство у товаристві є індивідуальним і не може бути передано іншій особі. Особа зберігає своє членство у товаристві в разі його реорганізації. Членство припиняється за фактом, у добровільному або примусовому порядку. За фактом членство припиняється у зв'язку із смертю фізичної особи, яка була членом організації, або ліквідацією чи реорганізацією юридичної особи - члена товариства, за винятком випадків, передбачених законом.

При відокремленні від юридичної особи, що є членом товариства іншої юридичної особи, членство в товаристві юридичної особи, від якої відбулось виділення, зберігається. При об'єднанні юридичної особи - члена товариства з іншою юридичною особою її членство в товаристві припиняється, якщо інше не передбачено статутом товариства.

Член товариства має право у будь-який час вийти з його членів, оголосивши про це на засіданні вищого чи виконавчого органу товариства, шляхом подання письмової заяви про вихід або публікації про це в ЗМІ. Статут товариства може передбачати право на вихід з нього лише після виконання зобов'язань перед товариством, узятих на себе в порядку, встановленому статутом, або через певний час з моменту подання заяви, але не більше ніж через рік. Це положення не застосовується, якщо права та обов'язки членів товариства були суттєво змінені.

Член товариства може бути виключеним з числа членів у випадках і в порядку, передбачених статутом. Незалежно від норм статуту вищий орган товариства може делегувати право іншому постійно діючому керівному органу товариства виключати з числа членів осіб за грубе порушення норм статуту або за заподіяння значної шкоди організації. У цьому випадку виключений з товариства член має право звернутись до вищого керівного органу товариства з апеляцією.

Особливості членства юридичних осіб у непідприємницьких товариствах полягають у тому, що в певних випадках юридичні особи (якщо інше не встановлено законом) можуть бути засновниками членами товариств.

Юридична особа приймає рішення про створення товариства або вступ до нього відповідно до власних установчих документів та установчих документів товариства. Якщо інше не встановлено статутом товариства, юридична особа - член товариства має один голос у його вищому колегіальному органі. Реалізація прав члена товариства юридичною особою - членом здійснюється через представника юридичної особи.

Для створення необхідно дотримання таких стадій: ініціативної, установчої, реєстраційної.

Перша стадія - ініціативна. Ініціатори створення скликають установчі збори. Непідприємницьке товариство утворюється за ініціативою засновника або засновників безстроково, якщо інше не передбачено його установчими документами. Для створення організації засновники розробляють її установчі документи, які викладаються письмово та підписуються всіма засновниками, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.

Засновники можуть укладати договір про заснування організації, в якому зазначається порядок спільної діяльності щодо утворення організації, засади передачі їй майна засновниками та їх участі в діяльності організації, а також інші значимі, на погляд засновників, положення.

Засновники також затверджують статут організації та призначають її керівні органи, якщо інше не передбачено цим законом чи засновницьким договором (установчим актом).

Для товариств з кількістю засновників більше трьох заснування може відбуватись на установчих зборах, що підтверджується протоколом установчих зборів (з'їзду, конференції), який має містити чітко сформульовані рішення про утворення товариства, затвердження його статуту. Протокол установчих зборів та затверджений статут підписуються головуючим на зборах та секретарем зборів.

Друга стадія - установча. Рішення на установчих зборах приймається шляхом поіменного голосування та оформлюється особистим підписом кожного, хто голосував у протоколі, із зазначенням результату голосування. Правова практика свідчить про поширення добровільного членства при створенні юридичної особи.

За реєстраційної стадії об'єднання набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації.

5. Установчі документи та органи управління непідприємницьких товариств
Загальні збори (з'їзд, конференція)
Наглядова рада
Виконавчі органи непідприємницької організації
Контрольно-ревізійний орган
Виконавчий апарат
6. Власність непідприємницьких товариств
Джерела формування майна споживчого кооперативу
Підприємницька діяльність непідприємницьких товариств
7. Загальний порядок припинення діяльності непідприємницьких товариств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru