Цивільне право України - Дзера О.В. - Суб'єкти права інтелектуальної власності на промисловий зразок та права, які пов'язані з патентом

Згідно зі ст. 463 ЦК України суб'єктами права інтелектуальної власності на промисловий зразок є винахідник, автор промислового зразка та інші особи, які набули прав на промисловий зразок за договором чи законом.

Суб'єктами прав на промисловий зразок також можуть бути як фізичні особи-громадяни України, так і іноземні громадяни, якщо вони мають постійне місце проживання в Україні, а також особи без громадянства.

Право інтелектуальної власності на промисловий зразок може переходити до інших фізичних або юридичних осіб на підставі договору чи закону. Патент надає його власнику виключне право використовувати промисловий зразок на свій розсуд, якщо це використання не порушує прав інших власників патентів, а також забороняти іншим особам здійснювати його використання (промислового зразка). Права, що випливають з патенту, діють від дати публікації в бюлетені відомостей про його видачу.

Взаємовідносини при використанні промислового зразка, якщо патент належить кільком особам, визначається угодою між ними. У разі відсутності такої угоди кожний власник патенту може використовувати промисловий зразок на свій розсуд, але жоден з них не має права давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання промислового зразка та передавати права власності на нього іншій особі без згоди решти власників патенту.

Використанням промислового зразка вважається виготовлення виробу із застосуванням запатентованого промислового зразка, застосуванням такого виробу в господарській діяльності, пропонування для продажу (в тому числі через Інтернет), продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого виробу у вищезазначених цілях. При цьому виріб визнається виготовленим із застосуванням запатентованого промислового зразка, якщо при цьому використані всі суттєві ознаки промислового зразка.

Патент на промисловий зразок діє протягом десяти років від дати подання заявки до Установи. За клопотанням власника патенту дія патенту продовжується Установою, але не більше як на п'ять років. Обсяг правової охорони, що надається патентовласнику, включає в себе сукупність суттєвих ознак промислового зразка, які є на зображенні виробу, внесених до реєстру і засвідчується патентом з наведеною у ньому копії внесеного до реєстру зображення виробу (промислового зразка).

Патентовласник має право надати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання промислового зразка на підставі ліцензійного договору. Він вважається дійсним, якщо укладений у письмовій формі і підписаний сторонами. Сторона договору має право інформувати інших осіб шляхом публікації в офіційному бюлетені відомостей про передачу права власності на промисловий зразок або видачі ліцензії на нього. Ліцензійний договір реєструється в Установі відповідно до Інструкції про подання, розгляд, публікацію та внесення до реєстру відомостей про передачу права власності на промисловий зразок та видачу ліцензії на використання промислового зразка, затвердженої наказом Міністерством освіти і науки України від 3 серпня 2001 р. № 574.

Використання промислового зразка може відбуватися тільки виключно з надання дозволу патентовласника. Порядок надання дозволу на використання запатентованого промислового зразка з виплатою компенсації визначений постановою Кабінету Міністрів України "Про порядок надання дозволу на використання запатентованого винаходу (корисної моделі) чи запатентованого промислового зразка без згоди власника патенту, але з виплатою йому відповідної компенсації" від 29 липня 1994 р. N2 516 (зі змінами та доповненнями).

Будь-яке посягання на права власника патенту вважається порушенням його прав і він має право звертатися до суду і вимагати припинення неправомірного використання промислового зразка, а також відшкодування заподіяних фізичними або юридичними особами матеріальних та моральних збитків через неправомірне використання промислового зразка. Суди відповідно до їх компетенції розв'язують спори про: авторство на промисловий зразок; встановлення факту використання промислового зразка; встановлення власника патенту; порушення права власника патенту; права попереднього користування; компенсації за неправомірне використання промислового зразка та інші.

Не визнається порушенням прав, що надаються патентом щодо використання запатентованого промислового зразка в конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково знаходиться у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що промисловий зразок використовується виключно для власних потреб; без комерційної мети; з науковою метою або у порядку експерименту; за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо) з повідомленням про таке використання власника патенту та виплатою йому відповідної компенсації. Також не визнається порушенням прав, що надаються патентом, введення в цивільний оборот виробу, виготовленого із застосуванням запатентованого промислового зразка, після введення його в цивільний оборот власником патенту чи з його дозволу.

Дія патенту на промисловий зразок припиняється у разі несплати в установлений строк річного збору за підтримання його чинності. Порядок сплати зборів затверджений постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення, про порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності" від 22 травня 2001 р. № 543 (зі змінами та доповненнями). Річний збір за підтримання чинності патенту має бути сплачений, а документ, який це підтверджує, - надійти до Установи протягом шести місяців після встановлення строку. В такому випадку розмір річного збору збільшується на 50 відсотків. Дія патенту припиняється з першого дня року, за який збір не сплачено.

Власник патенту в будь-який час може відмовитися від нього повністю або частково на підставі заяви, поданої до Установи. Зазначена відмова набирає чинності від дати публікації відомостей про це в офіційному бюлетені Установи. Зазначені майнові права, що раніше належали особі, яка подала заявку, припиняються від дати публікації відомостей про відмову. Тобто з цього часу припиняється чинність самого патенту. В цьому разі промисловий зразок втрачає власника як такого та усі права інтелектуальної власності на нього. Проте сам промисловий зразок як об'єкт права інтелектуальної власності може бути корисним для будь-якого використання у будь-якій сфері господарської діяльності. При цьому будь-яка особа має право використовувати промисловий зразок на власний розсуд без виплати будь-якої винагороди за його використання. Укладення ліцензійного договору не потрібне.

Патент може бути визнано у судовому порядку повністю або частково недійсним у разі: невідповідності запатентованого промислового зразка умовам патентоспроможності, що визначені законом; наявності у сукупності суттєвих ознак промислового зразка ознак, яких не було вказано у заявці; видачі патенту внаслідок подання заявки с порушенням прав інших осіб. При визнанні патенту чи його частини недійсними Установа повідомляє про це у своєму офіційному бюлетені. При цьому патент або його частина, які визнані недійсними, вважаються такими, що не набрали чинності, від дати публікації відомостей в офіційному бюлетені про видачу патенту.

Відповідно до ст. 470 ЦК України будь-яка особа, яка до дати подання заявки на промисловий зразок або, якщо було заявлено пріоритет, - до дати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використовувала промисловий зразок в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою (право попереднього користувача).

Право попереднього користувача може передаватися або переходити до іншої особи тільки разом із підприємством чи діловою практикою. В разі якщо відчужується частина підприємства чи ділової практики, в якій було використано промисловий зразок або здійснено значну і серйозну підготовку для його використання, таке відчуження також є правомірним.

Глава 41. Правова охорона засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
1. Загальні положення про засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Поняття та ознаки засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Особливості прав інтелектуальної власності на засоби індивідуалізації
Тенденції правової охорони засобів індивідуалізації
2. Право на комерційне найменування
3. Право на торговельну марку
Поняття та види торговельних марок
Суб'єкти права інтелектуальної власності на торговельну марку
Набуття прав інтелектуальної власності на торговельну марку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru