Цивільне право України - Дзера О.В. - Суб'єкти права інтелектуальної власності на географічні зазначення

Суб'єктами права інтелектуальної власності на географічне зазначення відповідно до ст. 502 ЦК України є виробники товарів, асоціації споживачів, інші особи, визначені законом. Дана норма ЦК України має бланкетний характер, вказуючи лише на орієнтовний перелік суб'єктів права на географічне зазначення, відносячи більш детальне окреслення кола суб'єктів зазначеного права до компетенції спеціального законодавства.

Закон України "Про охорону прав на зазначення походження товарів" розмежовує суб'єктів права на реєстрацію кваліфікованого зазначення походження товару та суб'єктів права на використання кваліфікованого зазначення.

До першої категорії належать: а) особа чи група осіб, які в заявленому географічному місці виробляють товар, особливі властивості, певні якості, репутація або інші характеристики якого пов'язані з цим географічним місцем; б) асоціації споживачів; в) установи, що мають безпосереднє відношення до вироблення чи вивчення відповідних продуктів, виробів, технологічних процесів або географічних місць.

Право на використання зареєстрованої назви місця походження товару або зареєстрованого географічного зазначення походження товару за умови реєстрації цього права мають дише виробники, які в географічному місці, зазначеному в реєстрі, виробляють товар, особливі властивості, певні якості чи інші характеристики якого відповідають тим, що внесені до відповідного реєстру.

Іноземні особи та особи без громадянства мають рівні з особами України права, передбачені законодавством України, відповідно до міжнародних договори) України чи на основі принципу взаємності. Іноземні та інші особи, що проживають чи мають постійне місцезнаходження поза межами України, у відносинах з Державним департаментом інтелектуальної власності з приводу охорони географічних зазначень реалізують свої права лише через представників, зареєстрованих згідно з Положенням про представників у справах інтелектуальної власності, затвердженим постановою КМ України від 27 серпня 1997 р.

Іноземці разом із заявкою також подають документи, які підтверджують: а) правову охорону заявленого кваліфікованого зазначення походження товару у відповідній іноземній державі; б) право іноземного заявника на використання відповідного кваліфікованого зазначення походження товару. Такі документи можуть бути подані іноземною мовою, але переклад їх українською повинен надійти до Держдепартаменту не пізніше трьох місяців від дня подання заявки.

Набуття прав на географічне зазначення

Право інтелектуальної власності на географічне зазначення виникає з дати державної реєстрації цього права, процедура якої встановлена Законом України "Про охорону прав на зазначення походження товарів" та системою підзаконних актів, прийнятих на реалізацію його положень.

Особа, яка бажає зареєструвати кваліфіковане зазначення походження товару чи одержати право на його використання, подає заявку до Державного департаменту інтелектуальної власності. Заявка має містити:

1) заяву про реєстрацію назви місця походження товару чи географічного зазначення походження товару та/або права на використання зареєстрованого відповідного кваліфікованого зазначення походження товару з відомостями про заявника та його адресу;

2) заявлену назву місця походження товару або заявлене географічне зазначення походження товару;

3) назву товару, для якого заявник просить зареєструвати вказане зазначення походження товару та/або право на використання зареєстрованого відповідного кваліфікованого зазначення походження товару;

4) назву та межі географічного місця, де виробляється товар і з яким пов'язуються особливі властивості, певні якості, репутація або інші характеристики товару;

5) опис особливих властивостей товару, певних якостей, репутації або інших характеристик товару;

6) дані щодо використання заявленого кваліфікованого зазначення походження товару на етикетці та при маркуванні товару;

7) дані про взаємозв'язок особливих властивостей, певних якостей, репутації або інших характеристик товару з природними умовами та/або людським фактором вказаного географічного місця.

Разом із заявкою подаються: а) документ, який підтверджує, що заявник виробляє товар, для якого просить зареєструвати назву місця його походження чи географічне зазначення походження товару та/або право на використання зареєстрованого відповідного кваліфікованого зазначення походження товару; б) висновок спеціально уповноваженого органу про те, що особливі властивості, певні якості або інші характеристики товару, зазначені в заявці, об'єктивно зумовлені чи пов'язані з природними умовами та/або людським фактором вказаного географічного місця виготовлення товару; в) висновок спеціально уповноваженого органу щодо меж географічного місця, з яким пов'язані особливі властивості, певні якості або інші характеристики товару.

З метою перевірки відповідності поданого на реєстрацію позначення умовам правової охорони проводиться експертиза заявки, на підставі якої приймається рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації кваліфікованого зазначення та/ або права на його використання. Після реєстрації зазначення видається свідоцтво на право використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару.

Набуття прав на географічне зазначення
Зміст прав інтелектуальної власності на географічне зазначення
Припинення правової охорони географічних зазначень
5. Правова охорона інших засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Правова охорона комерційних позначень
Правова охорона доменних імен
Глава 42. Право інтелектуальної власності на наукові відкриття, раціоналізаторські пропозиції, селекційні досягнення та інші об'єкти інтелектуальної власності
1. Право на наукові відкриття
Поняття та умови правової охорони наукового відкриття
Суб'єкти права інтелектуальної власності на наукове відкриття
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru