Цивільне право України - Дзера О.В. - 2. Право на раціоналізаторську пропозицію

Поняття та умови охороноздатності раціоналізаторських пропозицій

Однією з наймасовіших форм технічної творчості, результати якої спрямовані на вдосконалення, організацію та оптимізацію виробничої чи будь-якої іншої сфери діяльності конкретного господарюючого суб'єкта, є раціоналізація. На відміну від винахідництва, результати раціоналізації не повинні мати світової новизни або високого рівня творчості. Раціоналізаторською може вважатися пропозиція, яка є новою і корисною для конкретної юридичної особи, передбачає створення або зміну конструкції виробів, технології виробництва чи застосовуваної техніки.

Раціоналізація є найпоширенішою та найдоступнішою формою технічної творчості, що має на меті удосконалення вже відомих технічних, технологічних чи організаційних рішень. Процедура правової охорони раціоналізаторських пропозицій є максимально спрощеною для її автора та не передбачає додаткової державної реєстрації пропозиції, проведення експертизи, затрат на оформлення заявки чи видачу патенту. Завдяки своїй доступності раціоналізація набула масового характеру, особливо у радянський період. При цьому економічний ефект від впровадження раціоналізаторських пропозицій подекуди може перевищувати результати винахідницької діяльності.

Раціоналізаторські пропозиції тісно пов'язані з винаходами. Як і винаходи, вони являють собою технічні чи технологічні рішення у будь-якій сфері суспільно-корисної діяльності. Проте, якщо за своїм змістом технічне рішення не може бути визнане винаходом (у результаті відсутності новизни чи винахідницького рівня чи за інших обставин), його цілком можливо оформити в якості раціоналізаторської пропозиції. Новизна пропозиції має локальний характер, тобто якщо рішення для конкретного підприємства не було відоме мірою, достатньою для його практичного використання, йому може бути забезпечена правова охорона як раціоналізаторській пропозиції.

Правова охорона раціоналізаторських пропозицій здійснюється відповідно до глави 41 ЦК України та Тимчасового положення про правову охорону об'єктів промислової власності та раціоналізаторських пропозицій в Україні, затвердженого Указом Президента України від 18 вересня 1992 р. № 479/92' та низки нормативних актів, спрямованих на реалізацію його норм (зокрема, затверджені наказом Держпатенту України від 27 серпня 1995 р. № 131 Методичні рекомендації про порядок складання, подачі і розгляду заяви на раціоналізаторську пропозицію, Положення про свідоцтво на раціоналізаторську пропозицію та порядок його видачі, затверджене наказом Держпатенту України від 22 серпня 1995 р. № 129). Оскільки відповідно до Указу Президента України від 22 червня 1994 р. № 324/94 вищезгадане "Тимчасове положення..." частково втратило свою чинність, слід констатувати нагальну необхідність розробки законодавчих актів, які з врахуванням норм Книги 4 ЦК України, заклали б нові підвалини регламентації відносин у сфері правової охорони раціоналізаторських пропозицій.

Відповідно до ст. 481 ЦК України раціоналізаторською пропозицією є визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

Раціоналізаторською може бути визнана пропозиція, яка є новою і корисною для підприємства, якому вона подана, і передбачає створення або зміну конструкції виробів, технології виробництва, застосовуваної техніки або складу матеріалу.

Таким чином, умовами охороноздатності раціоналізаторської пропозиції є:

1) відповідність пропозиції сфері (профілю) діяльності юридичної особи;

2) новизна пропозиції;

3) корисність пропозиції для юридичної особи, якій вона подана. Раціоналізаторська пропозиція повинна містити технічне, технологічне або організаційне рішення у будь-якій сфері діяльності юридичної особи, якій вона подана. Не можуть вважатися раціоналізаторськими пропозиції, що не містять конкретне вирішення задачі, а лише вказують на її постановку або фіксують її опис.

Пропозиція подається тій юридичній особі, до сфери діяльності якої відноситься пропозиція, незалежно від того, чи перебуває автор пропозиції з нею у трудових відносинах. Раціоналізаторська пропозиція стосується сфери діяльності юридичної особи, якій вона подана, якщо вона може бути використана нею в технологічному процесі, у продукції, що виробляється, або у застосовуваній техніці.

Раціоналізаторська пропозиція є новою для юридичної особи, якій вона подана, якщо згідно з наявними в даній організації джерелами інформації ця або тотожна поданій пропозиція не була відома мірою, достатньою для її практичного використання. На відміну від винаходів, новизна раціоналізаторської пропозиції має не світовий, а локальний характер. Не впливає на новизну раціоналізаторської пропозиції її використання за ініціативою автора протягом не більше трьох місяців до подання відповідної заяви.

Раціоналізаторська пропозиція вважається корисною для юридичної особи, якщо її використання дає змогу останній підвищити економічну ефективність або одержати інший позитивний ефект.

Не визнається раціоналізаторською пропозиція, яка:

- знижує надійність та інші показники якості продукції;

- погіршує умови праці, якість робіт;

- викликає або збільшує рівень забруднення навколишнього природного середовища;

- ставить лише завдання або тільки визначає ефект, що може бути одержаний від застосування пропозиції, без вказівки конкретного рішення;

- відноситься до засобів організації і управління господарством (планування, фінансування), виконання, викладання, дослідження, проектування, розрахунку, а також до систем інформації;

- відноситься до умовних позначень, розкладів, правил гри, дорожнього руху, судноплавства, складання шкал, таблиць, діаграм, графіків, якщо вони не приводять до зміни конструкції приладів, що їх містять, або технології виробництва;

- передбачає зміну розміщення устаткування в приміщеннях, будинках, спорудах, якщо воно не призводить до удосконалення технологічного процесу.

Поняття та умови охороноздатності раціоналізаторських пропозицій
Суб'єкти права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію
Оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію
Права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію
3. Право на компонування інтегральної мікросхеми
Поняття та умови охороноздатності компонування інтегральної мікросхеми
Набуття прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Суб'єкти права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru