Цивільне право України - Дзера О.В. - Суб'єкти права інтелектуальної власності на сорти рослин

Суб'єктами права інтелектуальної власності на селекційні досягнення у галузі рослинництва є автор (автори) сорту, роботодавець та їх правонаступники.

Первинним суб'єктом, якому належить право на подання заявки та комплекс особистих немайнових прав на сорт рослин, є автор сорту (селекціонер). Авторами сорту можуть бути лише фізичні особи, інтелектуальною, творчою працею яких створено новий сорт.

Створення нового сорту є досить складною процедурою, що може тривати декілька років та потребує залучення інтелектуальних зусиль групи авторів-селекціонерів. Тому у разі якщо сорт створили спільно кілька селекціонерів, то всі вони мають однакові права на подання заявки, якщо інше не передбачено угодою між ними. Відмова одного чи кількох з них від прав на сорт не поширюється на інших авторів.

Право на подання заявки на сорт належить роботодавцю у разі коли сорт створено селекціонером у зв'язку з виконанням службових обов'язків або за дорученням роботодавця, з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва, обладнання, матеріальних і фінансових засобів роботодавця, якщо інше не встановлене трудовим договором (контрактом) між роботодавцем і селекціонером.

У цьому випадку автор сорту має надати роботодавцю письмове повідомлення про одержаний ним сорт з достатньо повним описом, а роботодавець протягом 60 днів від дати отримання повідомлення автора сорту подати заявку на одержання патенту або передати право на його одержання іншій особі, або прийняти рішення про збереження відомостей про сорт як конфіденційної інформації. Якщо роботодавець не виконає цих вимог у встановлений строк чи не використовуватиме сорт, зберігаючи відомості про нього як конфіденційну інформацію, то право на подання заявки і одержання патенту переходить до автора сорту, а за роботодавцем залишається переважне право на придбання невиключної ліцензії на використання сорту.

Суб'єктами права інтелектуальної власності на сорт рослин також можуть бути спадкоємці автора або інші його правонаступники.

Оформлення прав на селекційні досягнення у галузі рослинництва

Правова охорона нових сортів здійснюється шляхом подання заявки, її експертизи та державної реєстрації прав на сорт. При цьому компетентним державним органом, що здійснює експертизу заявлених сортів та їх реєстрацію, є Державна служба з охорони прав на сорти рослин, утворена у складі Міністерства аграрної політики1.

Від імені селекціонерів, заявників та власників сортів у відносинах з державними органами можуть виступати їх представники, зокрема представники з питань інтелектуальної власності.

Заявка на реєстрацію сорту являє собою сукупність документів, необхідних для реєстрації сорту і отримання охоронних документів, що засвідчують право на сорт (свідоцтва чи патенту). Вона складається українською мовою і повинна містити:

- заяву про занесення сорту до реєстру сортів і видачу патенту на сорт або заяву про занесення сорту до реєстру сортів;

- ім'я (назву) та адресу місця проживання (місцезнаходження) заявника;

- ім'я та адресу місця проживання автора (авторів);

- зазначення ботанічного таксона (українською та латинською мовами);

- запропоновану назву сорту;

- опис сорту;

- зазначення показників для визначення придатності сорту для поширення в Україні;

- відомості про походження сорту;

- відомості про інші заявки щодо цього сорту;

- відомості про здійснене комерційне використання;

- доказ сплати збору за подання заявки;

- інші відомості, необхідні для набуття прав на сорт.

Слід підкреслити, що автор сорту може подати заявку та отримати свідоцтво, що посвідчує його особисті немайнові права на сорт і право на поширення сорту або патент, що посвідчує майнові права власника сорту.

Датою подання заявки вважається дата одержання всіх матеріалів заявки або частини матеріалів, що містять принаймні відомості про заявника, викладені українською мовою; зазначення ботанічного таксона (латинське та українське позначення); запропоновану заявником назву або тимчасове позначення сорту; якщо заявляється пріоритет, - назву держави-учасниці, в якій подано попередню заявку на цей сорт, і дату подання цієї заявки; опис сорту, який дає можливість ідентифікувати сорт, назва якого викладена українською або іншою мовою.

Як і у сфері охорони інших об'єктів промислової власності, особа, що подала заявку на одержання правоохоронного документа на сорт рослин, має право на пріоритет. Заявник має право заявити пріоритет за датою подання попередньої заявки на той самий сорт до компетентного органу іншої держави-учасниці за умови, що заявка подана до державного органу України не пізніше дванадцяти місяців від дати подання попередньої заявки до компетентного органу іншої держави-учасниці і на дату подання заявки попередня заявка була чинною.

Якщо сорт рослин створено двома чи більше авторами незалежно один від одного, то право на одержання патенту належить заявнику, заявка якого має більш ранню дату подання або, якщо заявлено пріоритет, більш ранню дату пріоритету, за умови, що вказана заявка не вважається відкликаною, не відкликана або за якою не прийнято рішення про відмову у видачі патенту.

Після надходження заявки здійснюються її формальна та кваліфікаційна експертизи. Формальна експертиза проводиться з метою визначення відповідності формальних ознак заявки вимогам законодавства. Під час проведення формальної експертизи: визначається дата подання, перевіряється відповідність складу документів заявки встановленим вимогам; встановлюється факт сплати збору за подання заявки.

У разі відповідності формальних ознак заявки встановленим вимогам заявнику надсилається експертний висновок про позитивні результати формальної експертизи і про можливість проведення кваліфікаційної експертизи. У цьому випадку в офіційному виданні публікуються відомості про заявку, що містять номер та дату подання заявки, а також, якщо заявлено пріоритет, - дату пріоритету, а компетентний орган кожної держави-учасниці інформується про запропоновану заявником назву сорту.

Кваліфікаційна експертиза передбачає проведення комплексу досліджень, необхідних для підготовки експертного висновку за заявкою та прийняття рішення щодо державної реєстрації сорту і прав на нього.

Під час проведення кваліфікаційної експертизи: визначається, чи відноситься об'єкт, описаний у заявці, та доданий до неї посадковий матеріал до сортів рослин; проводиться експертиза запропонованої назви сорту; визначається новизна сорту; визначається відповідність сорту критеріям вирізняльності, однорідності та стабільності; з метою визначення придатності сорту для поширення в Україні проводиться державне випробування сорту; розглядаються можливі заперечення третіх осіб проти надання прав на сорт.

Слід підкреслити, що після внесення до реєстру заявок відомостей про заявлений сорт заявник має право на тимчасову правову охорону сорту. Тимчасова правова охорона полягає в тому, що заявник має право на одержання компенсації за завдані йому після публікації відомостей про заявку збитки від особи, яка дійсно знала чи одержала письмове повідомлення про те, що відомості про заявку внесено до реєстру заявок. Така компенсація може бути надана заявнику тільки після отримання ним патенту.

За результатами кваліфікаційної експертизи формулюється обґрунтований експертний висновок за заявкою. У разі відповідності заявленого сорту вимогам законодавства приймається рішення про державну реєстрацію прав на сорт у реєстрі патентів і державну реєстрацію сорту в реєстрі сортів. Якщо заявлений сорт не відповідає встановленим вимогам, приймається рішення про відмову в державній реєстрації сорту і прав на нього. Прийняте рішення надсилається заявнику.

В місячний строк від дати державної реєстрації прав на сорт авторові видається свідоцтво про авторство на сорт, а заявникові видається патент. Якщо у заявці було виражене лише прохання про реєстрацію сорту, то у місячний строк від дати занесення відомостей про сорт до реєстру сортів авторові видається свідоцтво про авторство на сорт.

Оформлення прав на селекційні досягнення у галузі рослинництва
Зміст прав інтелектуальної власності на сорти рослин
Право інтелектуальної власності на породи тварин
5. Право на комерційну таємницю
Поняття та ознаки комерційної таємниці
Суб'єкти права на комерційну таємницю
Зміст прав інтелектуальної власності на комерційну таємницю



© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru