Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - 3. Зміст договору позички

Обов'язки позичкодавця

Коло обов'язків позичкодавця за договором позички напряму залежить від того, чи є цей договір реальним або консенсуальним. У консенсуальному договорі позички першим виникає обов'язок позичкодавця передати річ користувачу. Правовим наслідком невиконання позичкодавцем даного обов'язку є виникнення права користувача вимагати розірвання договору позички та відшкодування завданих збитків.

За будь-яким договором позички - як реальним, так і консенсуальним - позикодавець також несе обов'язки, передбачені нормами глави 58 "Найм (оренда)". Це, по-перше, обов'язок передати річ у стані та комплекті, обумовлених договором (ч. 1 ст. 767 ЦК України). По-друге, позичкодавець зобов'язаний повідомити користувача про всі недоліки речі, що передається у безоплатне користування, які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна користувача або інших осіб або призвести до пошкодження самої речі під час користування нею (ч. 2 ст. 767 ЦК). І нарешті, позичкодавець зобов'язаний за власний рахунок робити капітальний ремонт речі, переданої у позичку (ч. 2 ст. 776 ЦК).

ЦК України наділяє позичкодавця правом відчужувати річ, передану ним у безоплатне користування (ч. 1 ст. 832 ЦК). При цьому до набувача речі переходять усі права та обов'язки позичкодавця. Разом із тим, на відміну від договору майнового найму, користувач за договором позички не набуває права переважної купівлі об'єкта позички в разі його продажу позичкодавцем.

Обов'язки користувача

На відміну від обов'язків позичкодавця, не залежать від того, чи є договір позички реальним або консенсуальним.

Основний обов'язок користувача полягає у належному утриманні одержаної у безоплатне користування речі. Даний обов'язок регулюється як відповідними нормами гл. 58 "Найм (оренда)", так і спеціальними статтями глави 60, присвяченій позичці.

Перша з такого роду норм стосується користування отриманими речами. Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 833 ЦК користувач зобов'язаний користуватися річчю за її призначенням або відповідно до мети, визначеної в договорі. При цьому невиконання цієї умови є підставою для розірвання договору на вимогу позичкодавця (п. 2 ч. 2 ст. 834 ЦК).

Якщо інше не встановлене договором, користувач зобов'язаний користуватися річчю особисто (п. 2 ч. 2 ст. 833 ЦК). Тобто виключно за згодою позичкодавця користувач може передавати річ в оренду або безоплатне користування (субпозичку), а також передавати свої права та обов'язки за договором позички третім особам. У разі невиконання цього обов'язку позичкодавець вправі вимагати дострокового розірвання договору та повернення речі (п. З ч. 2 ст. 834 ЦК).

Після закінчення строку дії договору позички користувач зобов'язаний повернути річ позичкодавцю у тому самому стані, в якому вона була на момент її передання (п. З ч. 2 ст. 833 ЦК). Така жорстка норма є не зовсім вдалою, оскільки річ за договором позички передається у користування, що передбачає її відповідний нормальний знос. Крім того, сторонам доцільно б було надати можливість визначити стан речі, що повертається, в договорі, якщо цей стан виходить за межі нормального зносу. Тому дане положення варто було б встановити за аналогією з нормами, що регулюють відносини оренди (ч. 1 ст. 785 ЦК).

Річ має бути повернена позичкодавцю у такому самому порядку, в якому вона була передана у безоплатне користування. Разом із річчю позичкодавцю повертаються всі її приналежності та документи, які належать до речі. У разі неповернення користувачем речі у передбачений строк позичкодавець має право вимагати її примусового повернення, а також відшкодування заподіяних йому збитків (ст. 836 ЦК).

Цивільний кодекс України покладає на користувача обов'язок нести звичайні витрати щодо підтримання речі у належному стані (ст. 833 ЦК). До звичайних витрат можна віднести і витрати на поточний ремонт речі, заміну її витратних частин, витрати на належне зберігання речі тощо. При цьому слід мати на увазі, що користувач несе лише звичайні витрати. Будь-які надзвичайні витрати, пов'язані зі збереженням або відновленням речі, покладаються на позичкодавця.

Крім спеціальних прав та обов'язків, визначених у гл. 60, користувачу належать також й інші права та обов'язки, властиві наймодавцю за договором майнового найму. Так, користувач зобов'язаний не допускати погіршення стану взятої у безоплатне користування речі. У рамках належного йому права користування користувач вправі робити поліпшення речі, на долю яких також поширюються норми про договір майнового найму. Користувачу також надається право отримувати плоди та доходи від користування об'єктом позички.

Обов'язки позичкодавця
Обов'язки користувача
4. Припинення договору позички
Глава 30. Загальні положення про підряд
1. Поняття та види договору підряду
2. Сторони договору
3. Порядок укладення договору
4. Ціна за договором підряду
5. Строки виконання зобов'язань за договором
6. Права та обов'язки сторін за договором
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru