Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - 1. Поняття договору будівельного підряду

1. Поняття договору будівельного підряду

Цивільним кодексом України (глава 61 "Підряд") закріплено договір будівельного підряду як спеціальний підвид підряду та основну правову форму регулювання відносин у будівництві, на який поширюються загальні положення ЦК про підряд, з урахуванням особливостей будівельного підряду, закріплених у параграфі З зазначеної глави ЦК України (статті 875-886).

У зв'язку зі створенням уніфікованого режиму правового регулювання підрядних відносин ЦК України відмовився від виключного використання терміна "капітальне будівництво", яким традиційно позначалися підрядні правовідносини, названі ЦК будівельним підрядом. Інший підхід з цього приводу закріплено Господарським кодексом України, в якому зазначені відносини регулюються договором підряду на капітальне будівництво відповідно до положень гл. 33 ГК України "Капітальне будівництво" (статті 317-324).

Правову колізію між ЦК України та ГК України щодо назви цих договорів певною мірою нівелює ідентичність предметів зазначених правочинів, з урахуванням правила про виявлення природи правовідносин за їх змістом, а не за назвою договорів, що їх регулюють.

Договір будівельного підряду загалом відобразив і регулює специфіку економічних відносин капітального будівництва, що отримало відображення в ознаках, істотних умовах, інших елементах цього договору.

Нормативне визначення поняття договору будівельного підряду містить ч. 1 ст. 875 ЦК України. Згідно з цією нормою за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (ФР?" робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей о в'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

За своїми ознаками договір будівельного підряду належить до двосторонньо зобов'язуючих, консенсуальних і оплатних договорів про виконання робіт, істотними умовами яких виступають умови про предмет, строк і ціну.

У разі недосягнення сторонами домовленості щодо предмета або строку виконання робіт договір вважається неукладеним. Якщо ціна не може бути визначена виходячи з умов договору, виконання робіт має оплачуватися за ціною, яка за подібних обставин звичайно стягується за аналогічні роботи відповідно до нормативних актів щодо складання кошторисних розрахунків (кошторисів) на будівництво та монтажні роботи.

2. Предмет договору будівельного підряду

За змістом ч. 1 ст. 875 ЦК України основним предметом договору будівельного підряду є результат будівельних робіт - завершений будівництвом об'єкт або закінчені будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації на замовлення замовника, а не процес виконання робіт чи діяльність підрядника на створення об'єкта та його здачу.

За предметом договір будівельного підряду може розглядатися універсальним договором, оскільки на підрядника може бути покладено будь-які роботи з будівництва об'єкта чи інші, пов'язані з ним, будівельні роботи.

Частиною 2 ст. 875 ЦК закріплено закритий за характером перелік видів будівельних робіт, які можуть бути предметом будівельного підряду, до яких віднесено, зокрема, проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, а також виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

Нове будівництво (новобудова) - це будівництво підприємств, будівель і споруд, яке здійснюється на нових майданчиках на підставі знов затвердженої проектно-кошторисної документації. Реконструкцією або технічним переоснащенням є проведення відповідно до плану технічного розвитку підприємств (об'єднань) комплексу заходів (без розширення площ) щодо підвищення технічного рівня окремих дільниць виробництва, агрегатів, установок шляхом запровадження нової техніки, технології, заміни устаткування тощо. Своєрідним різновидом реконструкції можна розглядати розширення, під яким розуміють здійснюване за новим проектом будівництво інших і наступних черг діючих підприємств, додаткових виробничих комплексів і виробів, а також нових або розширення діючих цехів.

Необхідно звернути увагу на імперативний характер норми ЦК про те, що правила про договір будівельного підряду мають застосовуватися також до робіт із капітального ремонту будівель і споруд, що позбавляє сторін у договорі права передбачати інше.

Відмова законодавця від застосування терміна "капітальне будівництво" зумовила поширення положень ЦК про будівельний підряд на будь-які "капітальні" і "некапітальні" (наприклад спорудження торгового павільйону, інших тимчасових споруд) види будівельних робіт, які проводяться відповідно до проектно-кошторисної документації, незалежно від юридичної характеристики об'єкта будівництва, яка, зокрема, грунтується на його природних властивостях і відображена у технічній інформації про такий об'єкт. З наведеного випливає, що предметом договору будівельного підряду може виступати будь-який об'єкт незалежно від технічних особливостей об'єкта будівництва, пов'язаних зі складом використаних при їх спорудженні матеріалів, наявністю чи відсутністю інженерних комунікацій та "заглибленого фундаменту" як основного елемента, що пов'язує його тісно із землею1.

Із тексту ч. 2 ст. 785 ЦК випливає можливість для підрядника у випадках, передбачених договором, приймати на себе обов'язок забезпечити експлуатацію об'єкта після його прийняття замовником протягом зазначеного в договорі строку.

Будівельний підряд є спеціальним різновидом підряду, що співвідноситься з договорами побутового підряду й підряду на проектні та пошукові роботи.

У випадках, коли за договором будівельного підряду виконуються роботи для задоволення побутових або інших особистих потреб фізичної особи (замовника), до такого договору відповідно мають застосовуватися правила параграфа 2 "Побутовий підряд" гл. 61 "Підряд" про права замовника за договором побутового підряду.

Додатковим предметом договору будівельного підряду можуть виступати нерозривно пов'язані з місцезнаходженням об'єкта проектні та пошукові роботи щодо розробки за завданням замовника проектної або іншої технічної документації та/або виконання пошукових робіт.

У цій частині на такий договір поширюються положення параграфа 4 "Підряд на проектні та пошукові роботи" гл. 61 ЦК.

2. Предмет договору будівельного підряду
3. Елементи і виконання договору будівельного підряду
Сторони договору будівельного підряду
4. Відповідальність за договором будівельного підряду
Глава 33. Договір підряду на проектні та пошукові роботи
1. Поняття договору підряду на проектні та пошукові роботи
2. Права та обов'язки сторін договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт та правові наслідки їх порушення
Глава 34. Договори на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт
1. Поняття та ознаки договору
2. Істотні умови договору, його зміст та виконання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru