Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - Глава 44. Договір консигнації

1. Поняття договору консигнації

Договір консигнації є тією договірною формою, яка не легалізована у чинному ЦК України, але широко застосовується суб'єктами підприємницької діяльності. Така конструкція зобов'язальних відносин між сторонами була запозичена українським практикумом із-за кордону, а пізніше включена до переліків договорів, що обслуговують посередницьку діяльність. Термін "консигнація" походить від латинського слова "consignatio" - письмовий доказ, документ. У словниках радянських часів консигнація визначалась як форма комісійного продажу товарів зі складу консигнатора в капіталістичних країнах.

У Декреті Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю"1 від 12 лютого 1993 р. договір консигнації згадується як такий, що обслуговує торгово-посередницьку діяльність (визначення його також відсутнє). Тільки у п. 2 постанови Кабінету Міністрів України "Про порядок віднесення операцій резидентів при здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності до договорів виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, оперативного та фінансового лізингу, поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення" від 28 грудня 1994 р.2 вперше дається визначення договору консигнації в нормативному акті. Договір консигнації - це операція з реалізації товарів, відповідно до якої одна сторона (консигнатор) зобов'язується за дорученням іншої сторони (консигнанта) протягом певного часу (терміну угоди консигнації) за обумовлену винагороду продати з консигнаційного складу від свого імені товари, які належать консигнанту. Це визначення, на наш погляд, залишається до цього часу найбільш вдалим з усіх поданих у нормативних та наукових Джерелах.

В 1994 p., приймаючи Закон "Про оподаткування прибутку підприємств"3, законодавець знову повернувся до консигнаційної угоди. В п. 116 цього Закону зазначено: "Консигнаційна операція - це господарська операція, при якій консигнатор експортує певні матеріальні цінності (товар) за дорученням консигнанта з наступною їх реалізацією на комісійних засадах". Не вдаючись зараз у детальний аналіз цих двох визначень, не можна не помітити трансформацію законодавства у визначенні цього поняття, на жаль, не в кращий бік. Особливо слід акцентувати увагу на штучне звуження сфери застосування консигнаційного договору. Словосполучення "консигнатор експортує" "пов'язує" консигнаційну операцію зі спеціальним суб'єктним складом - обов'язковою участю у цих відносинах іноземного елементу. Іншими словами, одна із сторін договору знаходиться і функціонує в іншій правовій системі. Але при такому підході одні й ті самі правовідносини для осіб, які здійснюють свою діяльність на території України як консигнанти, будуть консигнаційними, а якщо вони діють як консигнатори, то цей договір начебто перестає бути таким. Це, принаймні, видається дивним, якщо ще й враховувати, що на практиці ця модель договору знайшла широке використання між суб'єктами господарської діяльності України. В юридичному словнику-довіднику дається аналогічне визначення консигнації: "Консигнація - організаційно-правова форма торгівлі між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, яка здійснюється на підставі укладеного договору"1. У прийнятій новій редакції Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" 1997 р. визначення консигнаційної операції уже відсутнє.

Але, незважаючи на все це, можна висловити думку, що наведені вище визначення є неточними і неповними. Тому можна було б запропонувати уточнити на законодавчому рівні визначення договору консигнації наступним чином: "За договором консигнації одна сторона (консигнатор) зобов'язується за дорученням іншої сторони (консигнанта) впродовж визначеного часу, за обумовлену винагороду реалізувати від свого імені товари, що належать консигнанту, а консигнант зобов'язується поставляти товари та оплачувати надані послуги".

Від договору комісії договір консигнації відрізняється: об'єктивно - обсягом повноважень і суб'єктивно - тим, що консигнація завжди вважається торговельною професією як консигнанта, так і консигнатора. За такими критеріями можна розмежувати всі визнані договірні моделі посередницьких договорів.

Відмінними рисами договору доручення і консигнації є те, що консигнатор виступає в торговому обороті від свого імені, тоді як повірений виступає від імені довірителя.

У договорі доручення відсутня подвійність правового положення повіреного, оскільки у нього виникає тільки одне правовідношення - з довірителем. Від свого імені повірений виступає лише перед довірителем. Дії повіреного, ЩО виходять за межі довіреності, не породжують жодних правових наслідків для довірителя, У внутрішніх правовідносинах консигнації юридична особистість консигнатора мало чим відрізняється від повіреного, елемент доручення в яких посідає визначальне місце, але не становить змісту всього консигнаційного зобов'язання. Внутрішнє правовідношення базується на повноваженні як і в усіх посередницьких договорах. І договір доручення, і договір консигнації закріплюють коло тих повноважень, у межах яких діє повірена сторона. Дії повіреного за цими договорами повинні бути виконані відповідно до вказівок довірителя. Але, на нашу думку, вказівки довірителя в договорі доручення більш суворо регламентують усю діяльність повіреного, пов'язану з виконанням доручення. У договорі консигнації ці свободи самостійно обирати модель поведінки.

Як і в комісійному зобов'язанні, особливістю договору консигнації є наявність зовнішніх правовідносин консигнатора. Консигнатор наче повністю відособлюється від консигнанта і виступає перед третіми особами від свого імені без доручення. Така самостійність консигнатора в цивільному обороті є найбільш характерною відмінною рисою як консигнаційного, так і комісійного правовідношення, де комісіонер посідає аналогічне становище. І щодо третіх осіб консигнатор (комісіонер) набуває права, несе обов'язки і приймає на себе відповідальність. У праві відособленого виступу від свого імені та несення самостійної майнової відповідальності перед третіми особами криється як юридична особливість, так і спільна ознака цих договорів.

Подвійність консигнаційного зобов'язання полягає не тільки в тому, що у ньому розмежовують внутрішні та зовнішні правовідносини, а й у поєднанні в ньому речових і зобов'язальних правовідносин. У договорі консигнації консигнантом завжди виступає власник як носій речового права чи інша особа, яка наділена правом володіння і розпорядження майном. При укладенні договору через повіреного стороною у договорі буде довіритель, а не повірений. Речі, які передаються на консигнацію, є власністю консигнанта. Укладення договору консигнації не свідчить про передачу майна у власність консигнатору. Консигнатор є носієм тільки зобов'язального права.

Особливістю консигнаційного договору є спроможність сторін передбачити умову про можливість придбання товару, що поставлений консигнатором і перебуває на консигнаційному складі. За такої умови вважається, що сторони обрали "неповоротну" консигнацію. При укладенні договору неповоротної консигнації у ньому передбачаються умови, що регламентують порядок переходу товару у власність консигнатора після закінчення строку консигнації та проведення розрахунків між сторонами. Частково зворотна консигнація означає, що консигнатор після закінчення строку консигнації зобов'язується купити нереалізовані товари, наприклад на певну суму або в певній кількості.

1. Поняття договору консигнації
2. Елементи договору консигнації
3. Зміст договору консигнації
4. Припинення договору консигнації та правові наслідки порушення умов договору
Глава 45. Агентський договір
1. Поняття агентського договору
2. Елементи агентського договору
3. Зміст агентського договору
4. Припинення агентського договору
Глава 46. Договір управління майном
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru