Облік у зарубіжних країнах - Воронко Р.М. - ВСТУП

Реформування системи бухгалтерського обліку, яке відбувається в Україні, передбачає стратегію застосування міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), що характерно для більшості країн з розвинутою інфраструктурою ринкових відносин. Максимальна інтеграція та приведення бухгалтерського обліку в Україні до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів є необхідною умовою її активної співпраці з усіма цивілізованими зарубіжними країнами та розширення зовнішньоекономічних зв'язків українських підприємств.

Вивчення і розуміння сутності міжнародних принципів бухгалтерського обліку і звітності, а також практики ведення обліку у зарубіжних країнах значно збагатить інтелектуальний потенціал українських облікових працівників, фінансових директорів, менеджерів тощо.

Методологія бухгалтерського обліку у зарубіжних країнах базується на основоположних концепціях, що лежать в основі відображення в обліку і звітності фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання, його активів, зобов'язань, капіталу, доходів, витрат та фінансових результатів.

Значний вплив на побудову бухгалтерського обліку має середовище, в якому він функціонує. Тому національні та міжнаціональні облікові системи, які історично сформувалися у світі, втілили у собі національні традиції, багатовіковий досвід і менталітет облікових працівників, особливості економічного і політичного розвитку окремих країн чи груп країн, які створили ці системи. Тобто конкретні правила та процедури ведення обліку, форми і порядок подання звітності в цих країнах суттєво відрізнялися. Подальша інтернаціоналізація економічних відносин та їх ринкове спрямування зумовили потребу стандартизації обліку і звітності як інформаційних засобів ділового спілкування та ефективного господарювання.

Характерною особливістю сучасного бухгалтерського обліку є те, що поряд з простою реєстрацією фактів і подій, які вже відбулися, він покликаний спрямовувати дії керівництва підприємства на ефективну і рентабельну діяльність у перспективі.

Незважаючи на процеси стандартизації обліку і звітності, які відбуваються у світі, методика і техніка відображення окремих господарських операцій у різних країнах, форми і порядок подання інформації різним категоріям користувачів мають свої особливості. Це пов'язано з тим, що міжнародні стандарти не визначають методику та техніку обліку і, крім цього, окремі країни по-різному підходять до запровадження у себе міжнародних стандартів фінансової звітності. Більшість країн пристосовують ці стандарти до своїх конкретних умов або використовують свої національні стандарти (США, Великобританія, Франція тощо) та регіональні правила подання інформації у фінансовій звітності (наприклад, Директиви Європейського Союзу).

Проте з кожним роком відбувається процес гармонізації облікових правил у всьому світі завдяки тому, що про свій намір вимагати застосування з 1 січня 2005 р. міжнародних стандартів оголосили Європейський Союз та Австралія. Рада з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та Рада зі стандартів фінансового обліку США домовилися про співпрацю щодо зближення діючої практики обліку США з міжнародною практикою та щодо спільної розробки майбутніх міжнародних стандартів. Загалом більше 90 країн світу дозволяють або вимагають застосування міжнародних стандартів фінансової звітності.

Навчальний посібник, розкриваючи особливості обліку і звітності в зарубіжних країнах, має на меті сформувати світогляд фахівців у сфері бухгалтерського обліку міжнародного рівня, які здатні переосмислити загальноприйняті у світі критерії формування облікової і звітної інформації, порядок визначення, визнання та оцінки елементів фінансової звітності, закономірності і взаємозв'язки в глобальній обліковій інформаційній системі. Вивчення дисципліни "Облік у зарубіжних країнах" орієнтує фахівців на виконання облікових і управлінських функцій в міжнародних корпораціях, різних фінансових установах, біржах та структурних підрозділах суб'єктів господарювання.

В основу викладення матеріалу у посібнику покладено підходи до організації і методики фінансового обліку в країнах британо-американської (США, Великобританія та ін.) та континентальної (Франція, Німеччина та ін.) облікових моделей, для яких характерний високий рівень професійної бухгалтерської підготовки, орієнтація обліку і звітності на вимоги транснаціональних корпорацій та інших учасників світових ринків, професійно-законодавче регулювання облікових правил. При розкритті змісту тем з фінансового обліку в зарубіжних країнах враховано вимоги міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), які призначені для поступового застосування всіма країнами світу.

У посібнику розкрито: ^принципи побудови і характерні ознаки облікових систем на національному й міжнародному рівнях, історичні аспекти та перспективи їх розвитку; концептуальна основа і значення міжнародних стандартів фінансової звітності та проблеми їх застосування в різних країнах; види, порядок складання основних форм фінансової звітності та аналіз її показників; особливості фінансового обліку активів, зобов'язань, капіталу, доходів і витрат; основні концепції та основи організації управлінського обліку.

Дисципліна "Облік у зарубіжних країнах" узагальнює, закріплює та поглиблює отримані студентами знання після вивчення таких дисциплін, як "Бухгалтерський облік", "Фінансовий облік", "Управлінський облік", "Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності тощо. Глибоке вивчення дисципліни можливе за умови достатньо повного засвоєння студентами економічної теорії, вищої математики, економіко-математичних методів та моделей, статистики, економіки, фінансів підприємств, теорії економічного аналізу, аудиту, а також дисциплін, пов'язаних з автоматизацією обробки економічної інформації.

Підсумовуючи сказане, можна зазначити, що еволюція ринкових відносин в Україні вимагає зміни підходів до методики і організації бухгалтерського обліку та його гармонізації з міжнародними стандартами. Системний підхід до вивчення позитивного зарубіжного досвіду дає можливість прискорити процеси реформування обліку і звітності в Україні.

У процесі підготовки даного посібника використано наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених з питань фінансового та управлінського обліку, законодавчі і нормативні акти з даних питань, міжнародні стандарти фінансової звітності.

Під час роботи над навчальним посібником автором зроблена спроба систематизації основних методологічних та організаційних підходів до фінансового і управлінського обліку в зарубіжних країнах.

Автор з вдячністю прийме пропозиції, зауваження та побажання щодо покращення структури і змісту посібника, які можна надсилати за адресою:

видавництво "Магнолія-2006"

а/с 2623, м. Львів-60,

79060 Україна.

Тел.факс: (0322) 240-5484, 245-63-70.

РОЗДІЛ I. ЗАГАЛЬНОПРИЙНЯТІ ПРИНЦИПИ І СИСТЕМИ ОБЛІКУ
1.1. Міжнародна система обліку, етапи її становлення і принципи побудови
1.1.1. Загальна характеристика міжнародної системи бухгалтерського обліку
1.1.2. Створення міжнародної системи бухгалтерського обліку і етапи її розвитку
1.1.3. Завдання та функції національних і міжнародних організацій з бухгалтерського обліку
1.1.4. Характеристика світових моделей бухгалтерського обліку
1.1.5. Принципи побудови системи бухгалтерського обліку
1.2. Міжнародні стандарти фінансової звітності
1.2.1. Сутність стандартизації обліку і фактори, що її визначають
1.2.2. Етапи розробки міжнародних стандартів фінансової звітності та їх види
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru