Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - Скасування та зміна заповіту

Стаття 1254 регламентує право заповідача на скасування та зміну заповіту.

Заповіт є особливим одностороннім правочином, який починає діяти лише після смерті заповідача. Однак до смерті заповідач вправі у будь-який час скасувати заповіт шляхом подання відповідної заяви нотаріусу.

При аналізі цієї статті слід враховувати, що частина спадщини може знаходитися у банку, зумовлюватися страховою виплатою, тому заповідач може спеціально обумовити питання щодо спадкування окремих частин спадщини.

Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

Наприклад, першим заповітом було визначено, що автомобіль заповідається сину, Громову Сергію Ярославовичу, а будинок - дочці, Громовій Тетяні Ярославівні. Якщо в новому заповіті буде встановлено, що будинок заповідано дружині - Громовій Анастасії Петрівні, то дочка буде позбавлена права на спадкування, а заповіт щодо автомобіля залишиться чинним.

Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним. Частиною 3 ст. 1254 ЦК встановлено неможливість відновлення заповіту, який існував до посвідчення двох наступних. Тобто в разі посвідчення заповіту 01.01.2002 р., 01.01.2003 р. та 01.01.2004 р. відновити положення заповіту від 01.01.2002 р. неможливо, що вважається правильним заходом, який спрямовано на застереження можливої плутанини. У розглянутому випадку третім заповітом заповідач може позбавити дружину права на спадкування, але в цьому разі право його дочки на спадкування не буде відновлене. Заповідачу в такій ситуації пропонується заново висловити своє ставлення до спадкоємців. Якщо новий заповіт, складений заповідачем, було визнано недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225 і 231 ЦК. Положення ч. 4 ст. 1254 ЦК встановлює неможливість відновлення попередньо складеного заповіту в разі визнання останнього заповіту недійсним, крім двох випадків, коли:

o заповіт складено дієздатною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла ними керувати (ст. 225 ЦК);

o заповіт складено під впливом насильства (ст. 231 ЦК).

Наведений перелік є вичерпним, а тому в разі визнання заповіту недійсним, крім випадків, коли існував раніше складений заповіт і недійсність заповіту встановлюється на підставі статей 225 і 231 ЦК, спадкування має здійснюватися за заповітом.

Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто і у порядку, встановленому ЦК для посвідчення заповіту.

У ст. 1257 ЦК не наведено характерних рис скасування частини заповіту та внесення до нього змін, тому, апріорі, вважається:

o внесення змін відрізняється від скасування тим, що передбачає посилання на попередній заповіт як на основу, до якої вносяться зміни;

o внесення змін кардинально не повинно змінювати основу, до якої вони вносяться.

Наприклад, внесення змін до законодавчого акта триває доти, поки це можливо і доцільно. Хоча формально новий нормативний акт скасовує попередній, але він з ним пов'язаний хоча б за таким критерієм, як набрання чинності. Заповідач же при складанні нового заповіту вправі не зазначати про попередні заповіти, а тому вони не завжди пов'язані між собою змістом або будь-яким іншим логічним зв'язком. Саме тому, на наш погляд, законодавцем передбачено виділяти зміни і скасування частин заповіту. Наприклад, якщо заповідач хоче змінити розмір часток, які будуть успадковані двома з п'яти спадкоємців, доцільність зміни заповіту в цілому в цьому випадку сумнівна. Можна навести безліч й інших причин,: наприклад, заповідач хоче уточнити адресу проживання одного із спадкоємців або місце роботи, хоча такі відомості необов'язково зазначати в заповіті, але вони є необхідними для розшуку і повідомлення спадкоємців про відкриття спадщини.

Процесуальний зміст внесення змін до заповіту та його скасування є подібним до умов, встановлених для його посвідчення, зокрема:

o особисте звернення до нотаріуса або уповноважених на посвідчення заповіту осіб;

o загальні вимоги до форми нового заповіту або заяви про скасування заповіту встановлено у ст. 1247 ЦК, а конкретні - у ст. 1248 ЦК та у Законі України "Про нотаріат".

Згідно з п. 170 Інструкції 2004 р. заповіт подружжя може бути скасовано кожним з подружжя лише за життя обох з подружжя. Крім того, інформація про зміну або скасування заповіту повинна бути внесена до Спадкового реєстру.

На практиці виникають запитання, а як бути, коли заповіт посвідчується подружжям, а після Його посвідчення один із подружжя відмовляється від нього? Які дії нотаріуса у цьому випадку, та як він повинен діяти, адже він не може скасувати заповіт у цілому, тому треба на підставі заяви одного з подружжя про скасування заповіту в частині, яка його (одного з подружжя) стосується, зробити відмітку в Спадковому реєстрі, на примірниках самих заповітів, а саме: на тому, який є у заповідачів, та на примірнику, який зберігається у нотаріуса. Непростим у цьому контексті є питання щодо часткового скасування заповіту одним із подружжя, коли ними заповідано майно, що перебуває у спільній сумісній власності, тобто без виділу частки кожного. Яку відмітку (за змістом) повинен зробити нотаріус про часткове скасування такого заповіту одним із подружжя?

Вважаємо, що спірні питання мають розглядатися у судовому порядку, тому спір з приводу внесення змін до заповіту подружжя має вирішуватися судом, а не нотаріусом. Водночас, нотаріус має прийняти особисту заяву від одного з подружжя, але попередити його про вирішення спору в судовому порядку.

Оголошення заповіту
Тлумачення заповіту
Недійсність та нікчемність заповіту
Глава 64. Спадкування за законом
1. Поняття та підстави спадкування за законом
2. Коло спадкоємців за законом
Спадкоємці за законом другої черги
Спадкоємці за законом третьої черги
Спадкоємці за законом четвертої черги
3. Спадкування за правом представлення. Зміна черговості при спадкуванні за законом
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru