Облік у зарубіжних країнах - Воронко Р.М. - 8.5. Облік інших короткострокових зобов'язань

До інших короткострокових зобов'язань відносяться нараховані витрати (зобов'язання), одержані аванси, дивіденди до сплати, частина довгострокових зобов'язань, яка повинна бути сплачена впродовж року після дати складання балансу.

У відповідності з принципом нарахування для забезпечення визначення реальної суми прибутку в кінці кожного звітного періоду коригуючими записами нараховують частину витрат і одночасно зобов'язань з їх оплати, які не були зафіксовані в обліку. Прикладами таких витрат і зобов'язань можуть бути відсотки, нараховані в кінці звітного періоду, але ще не сплачені, податки і платежі до сплати, заробітна плата і пов'язані з нею податки до сплати тощо.

Відсотки, згідно з принципом нарахування, є витратами того періоду, у якому використовувались кредитні кошти. Тому в кінці кожного звітного періоду робляться записи для віднесення відсотків до поточного звітного періоду:

Витрати на сплату відсотків Відсотки до сплати

Податок на прибуток, нарахований за поточний та попередні періоди, відображається в обліку як короткострокове зобов'язання. Це зобов'язання відноситься до умовних, оскільки точна сума податку на прибуток буде відома лише в кінці року, а на протязі року підприємства здійснюють авансові платежі. У випадку, якщо авансові сплати податку на прибуток перевищують суму, яка підлягає до сплати згідно остаточного розрахунку, то сума перевищення буде відображена як дебіторська заборгованість з податку на прибуток. На нарахування податку на прибуток в обліку буде зроблено запис:

Витрати з податку на прибуток

Розрахунки з бюджетом (Податок на прибуток до сплати)

Поточні податкові зобов'язання за іншими податками і платежами (податок на майно, податок з продажу, акцизний збір тощо) за звітний і попередні звітні періоди оцінюються за сумою, яку передбачається сплатити податковим органам із застосуванням ставок оподаткування та податкового законодавства кожної країни, які є діючими на звітну дату.

Одержані аванси виникають, коли надходження грошей випереджає визнання доходу. Гроші можуть надходити в рахунок майбутньої поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг. Оскільки в даному випадку дохід буде зароблено не раніше наступного облікового періоду, то виникає потреба відобразити наприкінці поточного облікового періоду короткострокове зобов'язання надати товари або послуги у майбутньому.

Наприклад, 1 грудня корпорація "Вірш" отримала авансову оплату за надання транспортних послуг у сумі $8,000 за два місяці (грудень поточного і січень наступного року). В обліку це б/де відображено записом:

Грошові кошти 8,000

Одержані аванси (Аванси від клієнтів) 8,000

Наприкінці звітного періоду (31 грудня) частина отриманого авансу відображається як зароблений дохід записом:

Одержані аванси (Аванси від клієнтів) 4,000

Доходи від надання транспортних послуг 4,000

Інша частина отриманого авансу ($4,000) показується як кредитове сальдо на рахунку "Одержані аванси" і як короткострокове зобов'язання підприємства на кінець року - у балансі.

Дивіденди є частиною чистого прибутку, яка розподіляється між акціонерами. Виплата дивідендів відбувається лише після того, як буде прийнято рішення радою директорів корпорації і оголошено про виплату дивідендів. Саме від дати оголошення дивідендів до їх фактичної сплати вони відображаються в обліку і звітності як короткострокове зобов'язання. Тобто дивіденди до сплати - це сума короткострокової заборгованості корпорації по оголошених, але не сплачених дивідендах.

На дату оголошення дивідендів в обліку буде зроблено запис:

Нерозподілений прибуток Дивіденди до сплати

При виплаті дивідендів робиться запис:

Дивіденди до сплати Грошові кошти

Частина довгострокових зобов'язань, яка повинна бути сплачена впродовж року після дати складання балансу, також відноситься до короткострокової заборгованості. Наприклад, частина заборговане з фінансового лізингу, яка має бути сплачена наступного г року, відображається лід час складання балансу як короткострокова заборгованість.

Наприклад, у корпорації "Крайзер" станом на 31.12.2007 р. рахується загальна заборгованість з фінансової оренди у сумі $524,35'л з якої $85,200 - це сума зменшення заборгованості з фінансової і оренди у 2008 р. У балансі, який буде складено станом на 31.12 .2007 р., частина заборгованості з фінансової оренди у сумі $85/00 буде відображена як короткострокові зобов'язання, а решта 1439,150 ($524,350 - $85,200) - як довгострокові зобов'язання.

8.6. Визначення теперішньої і майбутньої вартості грошей
РОЗДІЛ IX. ОБЛІК ДОВГОСТРОКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ
9.1. Види довгострокових зобов'язань та їх загальна характеристика
9.2. Облік довгострокових облігацій
Класифікація облігацій та їх оцінка
Облік облігацій, випущених за номінальною вартістю
Облік облігацій, випущених зі знижкою (дисконтом)
Облік облігацій, випущених з надбавкою (премією)
Методи амортизації знижки (дисконту) і надбавки (премії) по облігаціях
Облік викупу облігацій до сплати
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru