Облік у зарубіжних країнах - Воронко Р.М. - 10.2. Облік капіталу одноосібного власника

Для зарубіжної практики, як відмічено вище, характерними є три основні організаційно-правові форми підприємницької діяльності: одноосібне (приватне) підприємство; товариство (партнерство), засноване на власності декількох осіб; корпорація (акціонерне товариство). Основні відмінності між ними полягають у кількості власників підприємства, фінансових можливостях, порядку формування та обліку капіталу тощо.

Найбільш розповсюдженою формою організації підприємницької діяльності у світі є приватне підприємство (близько 70 - 80 % від загальної кількості підприємств у світі), власником, керівником і основним працівником якого є одна людина. Одночасно, принцип автономності вимагає розглядати приватну фірму як окреме підприємство, з організацією бухгалтерського обліку на ньому відокремлено від домашнього господарства власника. Це означає, що в обліку і звітності відображаються тільки ті операції, які пов'язані з безпосереднім здійсненням одноосібним підприємством своїх виробничих функцій.

Щодо величини активів, обсягів продажу та прибутку, то, наприклад, в США частка приватних підприємств тут складає приблизно 13 % (у величині активів) і 4 % (в обсягах продажу та прибутку).

Одноосібне підприємство має переваги і недоліки (табл. 10.3).

Таблиця 10.3. Переваги та недоліки одноосібного (приватного) підприємства

Переваги

Недоліки

]) Простота та відносно невеликі витрати на створення підприємства, оскільки, в більшості випадків, не потрібно складати та реєструвати статут підприємства та отримувати дозволи різних державних установ (за виключенням окремих видів діяльності, які підлягають ліцензуванню)

1) Фінансові можливості обмежені і залежать від матеріального стану власника підприємства. Одноосібний власник не може випускати акції та облігації для залучення капіталу. Обмеження капіталу призводить до обмеження можливостей таких підприємств щодо належного фінансування операцій та розширення бізнесу і вони не можуть успішно конкурувати в умовах ринку

2) Управління підприємством здійснюється на розсуд його власника. Звітність приватного підприємства не підлягає обов'язковому оприлюдненню, як для корпорації*], що забезпечує конфіденційність інформації

2) Згідно з законодавством відповідальність одноосібного власника за борги підприємства є необмеженою і в разі банкрутства підприємства він може втратити не тільки інвестовані в нього кошти, але і частину або навіть усе своє майно

3) Прибуток одноосібного підприємства оподатковується податком як дохід власника цього підприємства (пряме оподаткування) при складанні декларації, за ставками податку, які в багатьох країнах нижчі ніж для корпорацій

3) Період існування приватного підприємства обмежується тривалістю життя його засновника, діяльність підприємства може бути припинена за його бажанням, що є фактором нестабільності. Недовговічність приватних фірм зумовлена також невисокою конкурентоздатністю та залежністю від кваліфікації та управлінських здібностей однієї особи

Початкове формування капіталу одноосібного підприємства відбувається за рахунок вкладень власника при заснуванні фірми і відображається на рахунку обліку капіталу цього власника.

Наприклад, якщо Джонсон відкрив приватну перукарню, вклавши у цю справу $30,000, то в обліку це буде відображено записом:

Грошові кошти 30,000

Капітал Джонсона 30,000

У процесі діяльності власник підприємства може вилучати гроші чи інші активи на власні потреби, що вважається отриманою заробітною платою або вилученням прибутку від підприємницької діяльності. Для відображення таких вилучень капіталу в бухгалтерському обліку використовується рахунок "Вилучення капіталу". Наприклад, якщо Джонсон кожного мі ся ця забирав, з перукарні готівкою на власні потреби $1,500, то в обліку це буде відображено записом:

Вилучення капіталу Джонсона 1 ,'500

Грошові кошти 1,500

Рахунок "Вилучення капіталу Джонсона" є регулюючим до рахунка "Капітал Джонсона". У кінці звітного періоду на загальну суму вилучень (12 місяців х $1,500 = $18,000) він закривається, зменшуючи тим самим капітал власника. При цьому буде зроблено запис:

Капітал Джонсона 18, С 00

Вилучення капіталу Джонсона 18,000

У випадку отримання за результатами господарської діяльності прибутку, відбувається збільшення капіталу власника. Прибуток, розрахований як різниця між доходами та витратами підприємства за звітний період, відображається записом по дебету рахунка "Прибутки і збитки" ("Фінансовий результат звітного періоду") і кредиту рахунку обліку капіталу власника. Збиткова діяльність підприємства призводить до зменшення капіталу власника і відображається в обліку зворотнім записом. Доходи та витрати підприємства обліковуються на окремих рахунках, які закриваються в кінці звітного періоду на рахунок "Прибутки і збитки" ("Фінансовий результат звітного періоду").

Наприклад, за результатами діяльності за звітний рік перукарня отримала чистий прибуток у сумі $25,000. На відображення перенесення чистого прибутку в обліку буде зроблено запис:

Прибутки і збитки 25,000

Капітал Джонсона 25,000

Таким чином, наприкінці звітною періоду рахунок капіталу власника показує підсумок всіх інвестицій, зроблених власником, плюс чистий прибуток за звітний період і мінус всі вилучення активів з підприємства, зроблені власником за цей період. У нашому прикладі, залишок капіталу Джонсона на кінець звітного року склав $37,000 ($30,000 - $18,000 + $25,000).

Отже, на капітал власника, крім його вкладень, впливають три показники: доходи, витрати, які формують кінцевий фінансовий результат (прибуток або збиток) та вилучення.

Іншим способом ведення обліку капіталу одноосібного власника може бути використання лише одного рахунка "Капітал власника" у на якому будуть відображатися всі операції, що впливають на капітал (вкладення, вилучення, доходи та витрати).

Капітал, інвестований власником у приватне підприємство, відображається в балансі у розділі "Капітал власника" із зазначенням його прізвища. Всі зміни у капіталі, які відбулися за звітний період (вилучення, збільшення за рахунок чистого прибутку тощо), відображаються у звіті про зміни у власному капіталі (якщо він складається) або у примітках до фінансової звітності.

10.3. Облік капіталу та розподілу прибутку в товариствах
Облік змін в капіталі товариства
Перетворення товариства на корпорацію
10.4. Облік капіталу та розподілу прибутку в корпораціях
Оцінка і облік випуску акцій
Облік випуску простих акцій без номінальної вартості
Облік викупу власних акцій
Облік податку на прибуток корпорації
Облік розподілу прибутку корпорації
10.5. Облік нарахування та виплати дивідендів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru