Юридична деонтологія - Гусарєв С.Д. - 1. Набуття якостей, необхідних для самостійного здійснення професійних юридичних функцій.

Юридична практична діяльність є діяльністю професійною, що повинна здійснюватися компетентними суб'єктами, які мають необхідний рівень професійних знань і вмінь, а також відповідають іншим вимогам, що пред'являються до юристів В процесі набуття суб'єктами професійних прав та обов'язків, необхідно виділити декілька етапів:

¨ набуття якостей, необхідних для самостійного здійснення професійних юридичних функцій;

¨ набуття права на самостійне здійснення юридичної практичної діяльності;

¨ набуття професійних повноважень;

¨ припинення здійснення професійних повноважень;

¨ ліквідація права на здійснення професійних повноважень та самостійне здійснення юридичної практичної діяльності. Зазначені етапи притаманні будь-яким суб'єктам юридичної

практичної діяльності (державним та недержавним, юридичним об'єднанням, установам чи фізичним особам), що обумовлено необхідністю офіційного визнання здатності суб'єкта здійснювати професійні юридичні функції на необхідному рівні або, навпаки, її відсутності. Проте кожний етап має особливості по відношенню до окремих категорій суб'єктів юридичної практичної діяльності.

1. Набуття якостей, необхідних для самостійного здійснення професійних юридичних функцій.

Набуття якостей, необхідних для самостійного здійснення професійних юридичних функцій фізичними особами передбачає досягнення ними певного віку, опанування освітньо-професійних програм освітньо-кваліфікаційних рівнів "молодший спеціаліст", "бакалавр", "спеціаліст" або "магістр", їх державне атестування та одержання дипломів установленого державного зразка, а також набуття професійного досвіду. Зокрема, нормативно-правовими актами визначається, що:

¨ нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту (університет, академія, інститут) і пройшов стажування протягом шести місяців в державній нотаріальній конторі або у нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою;

¨ стажистом нотаріуса може бути особа, яка має вищу юридичну освіту (університет, академія, інститут) та проходить стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса;

¨ адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років;

¨ помічником адвоката може бути особа, яка має вищу юридичну освіту і здатна виконувати доручення у справах, які знаходяться у провадженні адвоката, крім тих, що належать до процесуальних повноважень останнього.

2. Набуття права на самостійне здійснення юридичної практичної діяльності.

Набуття права на самостійне здійснення юридичної практичної діяльності передбачає складання кваліфікаційного випробування компетентному суб'єкту (кваліфікаційній комісії нотаріату, кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури тощо), а також одержання відповідного офіційного документу (свідоцтва, ліцензії тощо), крім того, суб'єкти, які набувають право на самостійне здійснення недержавних видів юридичної практичної діяльності за кваліфікаційне випробування та видачу офіційного документу вносять плату в установленому розмірі. Так, нотаріусом може бути особа, яка склала кваліфікаційний іспит та одержала свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю, яке видається Міністерством юстиції України на підставі рішення кваліфікаційної комісії нотаріату, прийняла Присягу адвоката України, а адвокатом - особа, яка склала кваліфікаційні іспити, одержала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняла Присягу адвоката України.

Для визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися приватною юридичною практичною діяльність, при управліннях юстиції державних адміністрацій обласного рівня створюються відповідні кваліфікаційні або кваліфікаційно-дисциплінарні комісії, до складу яких входять найбільш досвідчені фахівці-юристи, а також представники органів місцевого самоврядування, державних адміністрацій, управлінь юстиції, об'єднань юристів. На підставі результатів складеного іспиту комісія приймає рішення про можливість допуску суб'єкта до юридичної практичної діяльності. Повторне складання цього іспиту допускається, як правило, не раніш, ніж через один рік. Рішення комісії може бути оскаржено у вищій за статусом комісії.

2. Набуття права на самостійне здійснення юридичної практичної діяльності.
3. Набуття професійних повноважень.
4. Припинення здійснення професійних повноважень.
8. Професійна (дисциплінарна) відповідальність юристів
9. Процедури, умови, прийоми та засоби здійснення юридичної практичної діяльності
1. Процедури
2. Умови здійснення юридичної практичної діяльності.
3. Прийоми та засоби юридичної практичної діяльності.
10. Координація і взаємодія у юридичній практичній діяльності
11. Гарантії юридичної практичної діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru