Організація і методика аудиту - Кулаковська Л.П. - ДОДАТКИ

2.5. Порядок формування статутного капіталу:

2.5.1. До моменту реєстрації Фірми кожен Учасник зобов'язаний зробити не менш, як 30% внеску.

2.5.2. Учасники зобов'язані повністю зробити внесок не пізніше одного року після реєстрації Фірми. У разі невиконання цього зобов'язання Учасник сплачує за час прострочки 10% річних із недовнесеної суми.

2.6. Фірма має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного капіталу за рішенням загальних зборів учасників. Збільшення статутного капіталу може бути здійснено лише після внесення повністю всіма Учасниками своїх часток. Зменшення статутного капіталу за наявності заперечень кредиторів не допускається.

3. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ УЧАСНИКІВ ФІРМИ

3.1. Учасники Фірми мають право:

- брати участь в управлінні справами Фірми в порядку, визначеному установчими документами;

- брати участь у розподілі прибутку Фірми та одержувати його частку;

- вийти в установленому порядку з Фірми;

- одержувати інформацію про діяльність Фірми. На вимогу Учасника Фірма зобов'язана надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти Фірми про її діяльність, протоколи загальних зборів;

- інші права згідно із Статутом Фірми, цим Договором та чинним законодавством України.

3.2. Учасники Фірми зобов'язані:

- дотримуватися установчих документів Фірми й виконувати рішення загальних зборів й інших органів управління Фірми;

- виконувати свої зобов'язання перед Фірмою, зокрема, пов'язані з майновою участю, а також робити внески у розмірі, порядку та засобами, передбаченими установчими документами;

- не розголошувати комерційної таємниці і конфіденційної інформації про діяльність Фірми;

- нести інші зобов'язання, якщо це передбачено законодавством України.

3.3. Учасник Фірми може за згодою решти Учасників відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі третім особам, якщо ніхто з Учасників Фірми чи сама Фірма не скористалися правом переважного придбання такої частки за умови дотримання вимог Закону України "Про аудиторську діяльність". Передача частки третім особам і перехід усіх прав та обов'язків можливі тільки після повного внесення своєї частки Учасника Фірми, який поступився такою часткою.

3.4. Частка Учасника Фірми може бути придбана самою Фірмою. У цьому випадку Фірма зобов'язана передати її іншим Учасникам чи третім особам у строк, який не перевищує одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму у вищому органі Фірми, проводяться без урахування частки, придбаної Фірмою.

3.5. При виході з Фірми Учасник повинен подати нотаріально завірену заяву до вищого органу Фірми.

3.6. При виході Учасника з Фірми йому виплачується вартість частини майна Фірми, пропорційна його частці в статутному капіталі. Виплата проводиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з Фірми, і в строк до 12 місяців після виходу. На вимогу Учасника й за згодою загальних зборів внесок може бути повернений повністю або частково в натуральній формі.

3.7. Учаснику, який вибув, сплачується належна йому частка прибутку, одержаного Фірмою в даному році до моменту виходу Учасника. Майно, передане Учасником Фірми тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

3.8. Учасника Фірми, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей Фірми, може бути виключено з Фірми рішенням, за яке проголосували Учасники, що володіють у сукупності більше, як 50 % загальної кількості голосів. При цьому цей Учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

3.9. При виключенні Учасника з Фірми настають наслідки, передбачені пп. 3.6, 3.7 цього Договору.

3.10. При реорганізації юридичної особи. Учасника Фірми, або у зв'язку зі смертю громадянина. Учасника Фірми, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до Фірми за умови дотримання вимог Закону України "Про аудиторську діяльність''.

3.11. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до Фірми або відмові Фірми у прийнятті до неї правонаступника (спадкоємця) йому видається в грошовій або натуральній формі належна частка в майні.

4. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

4.1. Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання.

4.2. Зміни й доповнення до цього Договору вносяться на підставі рішення зборів Учасників Фірми.

4.3. Зміни підлягають державній реєстрації у порядку, встановленому чинним законодавством.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Цей Статут визначає правові й економічні основи організації й діяльності товариства з обмеженою відповідальністю "Аудиторська фірма "________________________________________" (далі - "Фірма").

1.2. Фірма керується у своїй діяльності Законами України "Про аудиторську діяльність", "Про господарські товариства". Цивільним кодексом України, "Про підприємництво", іншими нормативними актами, цим Статутом і Установчим договором Фірми.

1.3. Назва Фірми:

- повна: товариство з обмеженою відповідальністю "Аудиторська фірма" _______________________________________________________________________

- скорочена: ТОВ "Аудиторська фірма"_______________________________".

1.4. Місцезнаходження Фірми:________________________________________

(повна адреса)

2. МЕТА Й ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ФІРМИ

2.1. Основною метою створення й діяльності Фірми є надання аудиторських послуг суб'єктам підприємницької діяльності і фізичним особам, а також одержання прибутку (доходу) в інтересах Засновників і трудового колективу Фірми.

2.2. Предметом діяльності Фірми є аудиторська діяльність, до складу якої входять практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) і надання інших аудиторських послуг. Аудиторські послуги Фірмою можуть надаватися у формі аудиторських перевірок (аудиту) і пов'язаних з ним експертиз, консультацій з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансово-господарської діяльності й інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних і юридичних осіб.

2.3. Діяльність Фірми здійснюється за умови дотримання вимог, передбачених Законом України "Про аудиторську діяльність".

3. ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС ФІРМИ

3.1. Фірма є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахункові й інші рахунки в установах банків, печатку зі своєю назвою, кутовий штамп, інші необхідні реквізити. Фірма набуває права юридичної особи з моменту її державної реєстрації в установленому законом порядку.

3.2. Фірма має право створювати на території України та за її межами філії й представництва, а також дочірні підприємства відповідно до чинного законодавства України. Філії, представництва та дочірні підприємства діють на підставі Положень, Статутів про них.

3.3. Фірма може бути учасником спільних підприємств, господарчих товариств, асоціацій та інших добровільних об'єднань.

3.4. Фірма працює на принципах повного господарського розрахунку, самофінансування і самоврядування.

3.5. Фірма відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке, згідно з чинним законодавством, може бути звернено стягнення.

3.6. Фірма не відповідає за зобов'язання Засновників. Засновники Фірми несуть відповідальність за зобов'язаннями Фірми в межах їхніх внесків до Статутного капіталу Фірми. Засновники, які не повністю сплатили свої внески, відповідають за зобов'язаннями Фірми в межах сплаченої суми у випадках виключення Учасника з Фірми й ліквідації Фірми.

3.7. Держава, її органи не несуть відповідальності за зобов'язання Фірми. Фірма не відповідає за зобов'язаннями держави, її органів, а також інших підприємств, установ, організацій.

3.8. У межах своєї статутної діяльності Фірма має право укладати від свого імені угоди, мати, одержувати Й відчужувати належне їй майно, набувати інших майнових та немайнових прав, виступати позивачем і відповідачем у судах, господарських і третейських судах.

3.9. Фірма здійснює володіння, користування й розпорядження власним майном без обмежень відповідно до цілей, предмету діяльності та призначення майна.

3.10. Фірма має право самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність у встановленому порядку в обсязі своїх завдань і функцій.

3.11. Майно Фірми складається з основних фондів та оборотних коштів, а також цінностей, вартість яких відображається у самостійному балансі Фірми.

3.12. Фірма є власником:

- майна, переданого їй Засновниками у власність:

- майна, отриманого в результаті діяльності Фірми;

- одержаних доходів;

- іншого майна, набутого на підставах, не заборонених чинним законодавством.

Фірма здійснює володіння, користування та розпорядження майном згідно з цілями своєї діяльності.

4. УЧАСНИКИ ФІРМИ

4.2. Учасники Фірми мають право:

4.2.1. Брати участь в управлінні справами Фірми в порядку, встановленому в установчих документах.

4.2.2. Брати участь у розподілі прибутку Фірми й одержувати його частку.

4.2.3. Вийти в установленому порядку з Фірми.

4.2.4. Одержувати інформацію про діяльність Фірми. На вимогу Учасника Фірма зобов'язана надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти Фірми про її діяльність, протоколи загальних зборів.

4.3. Учасники Фірми зобов'язані:

4.3.1. Дотримуватися установчих документів Фірми і виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління Фірми.

4.3.2. Виконувати свої зобов'язання перед Фірмою, зокрема, пов'язані з майновою участю, а також робити внески в розмірі, порядку й засобами, передбаченими установчими документами.

4.3.3. Не розголошувати комерційної таємниці та конфіденційної інформації про діяльність Фірми.

5.3. Учасники зобов'язані повністю зробити внесок не пізніше року після реєстрації Фірми. У разі невиконання цього зобов'язання учасник сплачує за час прострочки 10% річних з недовнесеної суми.

5.4. Фірма має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного капіталу за рішенням загальних зборів учасників. Збільшення статутного капіталу може бути здійснено лише після внесення повністю всіма Учасниками своїх часток. Зменшення статутного капіталу за наявності заперечень кредиторів не допускається.

5.5. Рішення Фірми про зміни розміру статутного капіталу набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.

6. ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ФІРМИ

6.1. Усі громадяни, які своєю працею беруть участь у діяльності Фірми на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини, становлять трудовий колектив Фірми.

6.2. Трудові відносини робітників фірми регулюються чинним законодавством, цим Статутом і Правилами внутрішнього трудового розпорядку.

6.3. Фірма створює умови для високопродуктивної праці, забезпечує виконання законодавства про працю і безпечні умови праці.

6.4. Соціальні і трудові права працівників Фірми гарантуються не нижче за встановлені чинним законодавством і Законом України "Про охорону праці".

7. ПРИБУТОК І ЗБИТКИ ФІРМИ

7.1. Прибуток Фірми формується з надходжень від надання аудиторських і супутніх аудиту послуг та іншої діяльності після покриття матеріальних і прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. Фірма здійснює відрахування до бюджету за результатами діяльності відповідно до чинного законодавства. Прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні фірми.

7.2. Прибуток, що підлягає розподілу, розподіляється між Учасниками відповідно до їх частки у Статутному капіталі Фірми.

7.3. Порядок розподілу прибутку встановлюється вищим керівним органом Фірми — загальними зборами Засновників.

7.4. Збитки, завдані внаслідок фінансово-господарської діяльності Фірми, компенсуються за рахунок коштів резервного й інших фондів, її майна й додаткових внесків Учасників.

7.5. Для здійснення господарської діяльності Фірма може створювати фонди:

- резервний (страховий) фонд у розмірі 25% статутного капіталу;

- інші фонди, передбачені законодавством України.

7.6. Склад, призначення, розміри, джерела створення, порядок поновлення і використання кожного з фондів визначається загальними зборами Учасників Фірми згідно з господарською необхідністю і чинним законодавством України.

7.7. Фонди знаходяться у повному розпорядженні Фірми.

8. ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ ФІРМИ

8.1. Фірма здійснює бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає ЇЇ в установленому обсязі органам державної статистики, податковим і фінансовим органам.

9. УПРАВЛІННЯ ФІРМОЮ

Збори засновників

9.1. Вищим органом фірми є збори Засновників. Вони складаються з Учасників фірми або призначених ними представників.

9.2. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їхніх часток у статутному капіталі Фірми.

9.3. Збори засновників Фірми обирають голову Фірми.

9.4. До компетенції зборів Фірми належить:

9.4.1. Визначення основних напрямів діяльності Фірми.

9.4.2. Унесення змін до Статуту Фірми.

9.4.3. Призначення і звільнення членів виконавчого органу Фірми (директора, його заступника) та ревізійної комісії Фірми.

9.4.4. Затвердження річних результатів діяльності фірми, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, призначення порядку покриття збитків.

9.4.5. Створення, реорганізація та ліквідація дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їхніх статутів і положень.

9.4.6. Винесення рішень про притягнення до майнової відповідальності посадових осіб органів управління фірми.

9.4.7. Затвердження правил, процедури Й інших внутрішніх документів фірми, визначення організаційної структури фірми.

9.4.8. Визначення умов оплати праці посадових осіб Фірми, її дочірніх підприємств, філій і представництв.

9.4.9. Прийняття рішення про припинення діяльності Фірми, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

9.4.10. Установлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових внесків.

9.5. Загальні збори засновників вважаються повноважними, якщо на них присутні Учасники (представники Учасників), які володіють у сукупності більш як 60% голосів.

9.6. Рішення з питань, зазначених у пунктах 9.4.1, 9.4.2, а також при вирішенні питання про виключення засновника з Фірми вважається прийнятим, якщо за нього проголосують Учасники, що володіють у сукупності більш як 50% загальної кількості голосів Учасників Фірми. З решти питань рішення приймається простою більшістю голосів.

9.7. Загальні збори Засновників фірми скликаються не рідше двох разів на рік.

9.8. Учасники фірми, які володіють у сукупності більш як 20% голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів Засновників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності Фірми.

9.9. Про проведення зборів Засновників фірми Учасників повідомляють письмово із зазначенням часу, місця проведення зборів і порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з Учасників Фірми має право вимагати розгляду питання на загальних зборах за умови, що воно було ним піднято не пізніше як за 25 днів до початку зборів.

9.10. Не пізніше як за 7 днів до скликання зборів Засновників Учасникам Фірми повинна бути надана можливість ознайомлення з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Дирекція

9.11. Виконавчим органом Фірми, який здійснює керування його поточною діяльністю, є дирекція, що обирається загальними зборами Засновників Фірми. Дирекцію очолює директор. Директором Фірми може бути тільки аудитор.

9.12. Дирекція вирішує всі питання діяльності Фірми, за винятком тих, що входять до виключної компетенції зборів Засновників. Загальні збори Засновників Фірми можуть винести рішення про передачу частини повноважень, що належать їм, до компетенції дирекції.

9.13. Дирекція несе відповідальність перед Фірмою за:

9.13.1. Утілення в життя рішень загальних зборів Засновників Фірми щодо забезпечення її статутної діяльності.

9.13.2. Вирішення поточних питань роботи Фірми.

9.13.3. Вирішення кадрових питань.

9.13.4. Вирішення питань матеріально-технічного забезпечення.

9.13.5. Організацію ведення обліку, звітності, внутрішнього контролю.

9.13.6. Здійснення підготовки низки питань, які, відповідно до Статуту, вирішуються загальними зборами Фірми.

9.13.7. Визначення порядку й розмірів оплати праці працівників Фірми.

9.13.8. Вирішення інших питань, винесених загальними зборами на розгляд дирекції.

9.14. Дирекція підзвітна зборам Засновників і організує виконання їхніх рішень. Дирекція не має права приймати рішення, обов'язкові для Учасників Фірми.

9.15. Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Фірми в межах чинного законодавства України. У разі відсутності директора його обов'язки виконує виконавчий директор.

Ревізійна комісія

9.16. Контроль за діяльністю дирекції Фірми здійснює ревізійна комісія, що утворюється загальними зборами Засновників Фірми в кількості 3-х осіб.

10. АУДИТОРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

10.1. Фірма має право здійснювати аудиторську діяльність лише за умови, якщо загальний розмір частки Учасників, які не є аудиторами, у статутному капіталі не перевищує 30%.

10.2. Фірма має право здійснювати аудиторську діяльність лише за умови, якщо в ній працює хоча б один аудитор.

10.3. Фірма має право:

- самостійно визначати форми і методи аудиту на підставі чинного законодавства, наявних норм і стандартів, умов договору із замовником;

- отримувати необхідні документи, які мають відношення до предмету перевірки і знаходяться як у замовника, так і у третіх осіб;

- отримувати необхідні пояснення в письмовій чи усній формі від керівництва й працівників замовника;

- перевіряти наявність майна, грошей, цінностей, вимагати від керівництва суб'єкта господарювання проведення контрольних оглядів, замірів виконаних робіт, визначення якості продукції, щодо яких здійснюється перевірка документів;

- залучати на договірних засадах до участі в перевірці фахівців різного профілю.

10.4. Обов'язки Фірми:

- належним чином надавати аудиторські послуги, перевіряти стан бухгалтерського обліку і звітності замовника, їх достовірність, повноту і відповідність чинному законодавству й установленим нормативам;

- повідомляти власників, уповноважених ними осіб, замовників про виявлені під час проведення аудиту недоліки ведення бухгалтерського обліку і звітності;

- зберігати в таємниці інформацію, отриману при проведенні аудиту і наданні інших аудиторських послуг. Не розголошувати відомості, що становлять комерційну таємницю, і не використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб;

- відповідати перед замовником за порушення умов договору відповідно до чинного законодавства України;

- обмежувати свою діяльність наданням аудиторських послуг й іншими видами робіт, які мають безпосереднє відношення до надання аудиторських послуг, у формі консультацій, перевірок або експертиз.

10.5. Забороняється проведення аудиту:

- аудитором, який має прямі родинні стосунки з керівництвом суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором, який має особисті майнові інтереси у суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором — членом керівництва, учасником або власником суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором — працівником суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором — працівником, співвласником дочірнього підприємства, філії чи представництва суб'єкта господарювання, що перевіряється.

11. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ФІРМИ

11.1. Фірма має право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність відповідно до предмета своєї діяльності й чинного законодавства, що регулює цю діяльність.

11.2. При веденні зовнішньоекономічної діяльності Фірма користується повним обсягом прав суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності й несе відповідальність за порушення законодавства, укладених контрактів, завдання збитків.

12. ВИХІД УЧАСНИКА З ФІРМИ

12.1. При виході з Фірми Учасник повинен подати нотаріально завірену заяву до вищого органу Фірми.

12.2. При виході Учасника з Фірми йому виплачується вартість частини майна Фірми, пропорційна його частці в Статутному капіталі. Виплата проводиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з Фірми, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу Учасника та за згодою загальних зборів вклад може бути повернений повністю або частково в натуральній формі.

12.3. Учаснику, який вибув, сплачується належна йому частка прибутку, одержаного Фірмою в даному році, до моменту виходу Учасника. Майно, передане Учасником Фірмі тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

13. ВИКЛЮЧЕННЯ З ФІРМИ

13.1. Учасника Фірми, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей Фірми, може бути виключено з Фірми на підставі рішення, за яке проголосували Учасники, що володіють у сукупності більш як 50% загальної кількості голосів. При цьому цей Учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

13.2. При виключенні Учасника з Фірми настають наслідки, передбачені розділом 12 цього Статуту.

14. ПРАВОНАСТУПНИКИ (СПАДКОЄМЦІ) УЧАСНИКА ФІРМИ

14.1. При реорганізації юридичної особи, Учасника Фірми, або у зв'язку зі смертю громадянина. Учасника Фірми, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до Фірми за умови дотримання вимог Закону України "Про аудиторську діяльність''.

14.2. При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до Фірми або відмові Фірми у прийнятті до неї правонаступника (спадкоємця) йому видається в грошовій або натуральній формі частка майна, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі. Вартість цієї частки визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) Учасника. У цих випадках розмір статутного капіталу Фірми підлягає зменшенню.

15. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФІРМИ

15.1. Припинення діяльності Фірми відбувається шляхом її реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) або ліквідації.

15.2. Реорганізація Фірми відбувається за рішенням вищого органу Фірми.

15.3. При реорганізації Фірми вся сукупність прав і обов'язків Фірми переходить до її правонаступників.

15.4. Фірма ліквідується:

15.4.1. Після досягнення мети, поставленої при її створенні.

15.4.2. За рішенням вищого керівного органу Фірми.

15.4.3. На підставі рішення суду або господарського суду.

15.4.4. За іншими підставами згідно з чинним законодавством.

15.5. Ліквідація Фірми проводиться призначеною нею ліквідаційною комісією, а у випадках банкрутства й припинення діяльності Фірми - за рішенням суду або господарського суду - ліквідаційною комісією, що призначається цими органами.

15.6. З дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління справами Фірми.

15.7. Ліквідаційна комісія у триденний термін із моменту її призначення публікує інформацію про ліквідацію Фірми в одному з офіційних органів преси із зазначенням строку подачі кредиторами заяв своїх претензій.

15.8. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно Фірми, виявляє її дебіторів і кредиторів і розраховується з ними, вживає заходів до сплати боргів Фірми третім особам, а також її учасникам, складає ліквідаційний баланс і подає його вищому органу Фірми або органу, що призначив ліквідаційну комісію.

15.9. Грошові кошти, що належать Фірмі, враховуючи виручку від розпродажу її майна при ліквідації, після розрахунків з оплати праці осіб, які працюють на умовах найму, та виконання зобов'язань перед бюджетом, банками та іншими кредиторами, розподіляються між Учасниками Фірми пропорційно їхнім внескам до Статутного капіталу Фірми у шестимісячний строк після її ліквідації.

15.10. У разі виникнення суперечок щодо виплати заборгованості Фірми її грошові кошти не підлягають розподілу між Учасниками до вирішення суперечки або до отримання кредиторами своїх грошових коштів.

15.11. Ліквідація Фірми вважається завершеною, а Фірма такою, що припинила свою діяльність, з моменту внесення запису про це до державного реєстру.

16. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

16.1. Зміни й доповнення до Статуту вносяться на підставі одностайного рішення зборів Учасників Фірми.

16.2. Зміни підлягають державній реєстрації у порядку, встановленому чинним законодавством.

2. МЕТА Й ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ФІРМИ

2.1. Основною метою створення й діяльності Фірми є надання аудиторських послуг суб'єктам підприємницької діяльності і фізичним особам, а також

одержання прибутку (доходу) в інтересах Засновників і трудового колективу Фірми.

2.2. Предметом діяльності фірми є аудиторська діяльність, що включає в себе практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) і надання інших аудиторських послуг. Аудиторські послуги можуть надаватися фірмою у формі аудиторських перевірок (аудиту) і пов'язаних із ними експертиз, консультацій з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансово-господарської діяльності й інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізичних і юридичних осіб.

2.3. Діяльність Фірми здійснюється за умови дотримання вимог, передбачених Законом України "Про аудиторську діяльність".

3. ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС

3.1. Фірма є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахункові й інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, кутовий штамп, інші необхідні реквізити, фірма набуває права юридичної особи з моменту її державної реєстрації в установленому законом порядку.

3.2. Фірма створюється на невизначений строк діяльності.

3.3. Фірма може створювати на території України та за її межами філії й представництва відповідно до чинного законодавства України. Філії й представництва діють на основі Положень про них.

3.4. Фірма може бути учасником спільних підприємств, господарчих товариств, асоціацій та інших добровільних об'єднань.

3.5. Фірма працює на принципах повного господарського розрахунку, самофінансування і самоврядування.

3.6. Фірма відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке. згідно з чинним законодавством, може бути звернено стягнення.

Фірма не відповідає за зобов'язання Засновника, оскільки Засновник не відповідає за зобов'язання Фірми.

3.7. Держава, її органи не несуть відповідальності за зобов'язання Фірми. Фірма не відповідає за зобов'язання держави, її органів, а також інших підприємств, установ, організацій.

3.8. У межах своєї статутної діяльності Фірма має право укладати від свого імені угоди, мати, одержувати та відчужувати майно, набувати інших майнових й особистих немайнових прав, виступати позивачем і відповідачем у судах, господарських і третейських судах.

3.9. Фірма відповідно до чинного законодавства здійснює володіння, користування і розпорядження власним майном без обмежень у відповідності з цілями, предметом діяльності та призначенням майна.

3.10. Фірма має право самостійно провадити зовнішньоекономічну діяльність у встановленому порядку в обсязі своїх завдань і функцій.

4. ПРАВА Й ОБОВ'ЯЗКИ ФІРМИ

4.1. Фірма визначає основні напрями діяльності, а також стратегію розвитку.

4.2. Фірма реалізує свої послуги за цінами, що встановлюються самостійно або на договірній основі.

4.3. Фірма має право:

- відкривати розрахунковий та інші рахунки для своїх грошових коштів та здійснення всіх видів розрахункових і касових операцій;

- користуватися банківським кредитом;

- самостійно встановлювати форми, системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів працівників. Фірма самостійно визначає фонд оплати праці без обмежень його зростання з боку державних органів;

- видавати своїм працівникам грошові позики, премії, разові допомоги;

- провадити зовнішньоекономічну діяльність.

4.4. Фірма зобов'язана:

- забезпечувати своєчасну сплату податків й інших відрахувань до бюджету відповідно до чинного законодавства;

- дотримуватися вимог чинного законодавства при здійсненні підприємницької діяльності.

5. АУДИТОРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

5.1. Фірма має право здійснювати аудиторську діяльність лише за умови, що в ній працює хоча б один аудитор.

5.2. Фірма має право:

- самостійно визначати форми і методи аудиту на підставі чинного законодавства, наявних норм і стандартів, умов договору із замовником;

- отримувати необхідні документи, які мають відношення до предмета перевірки і знаходяться як у замовника, так і у третіх осіб;

- отримувати необхідні пояснення в письмовій чи усній формі від керівництва і працівників замовника;

- перевіряти наявність майна, грошей, цінностей, вимагати від керівництва суб'єкта господарювання проведення контрольних оглядів, замірів виконаних робіт, визначення якості продукції, щодо яких здійснюється перевірка документів;

- залучати на договірних засадах до участі в перевірці фахівців різного профілю.

5.3. Обов'язки Фірми:

- належним чином надавати аудиторські послуги, перевіряти стан бухгалтерського обліку і звітності замовника, їх достовірність, повноту і відповідність чинному законодавству і встановленим нормативам;

- повідомляти власників, уповноважених ними осіб, замовників про виявлені під час проведення аудиту недоліки ведення бухгалтерського обліку і звітності;

- зберігати в таємниці інформацію, отриману при проведенні аудиту і наданні інших аудиторських послуг. Не розголошувати відомості, що становлять предмет комерційної таємниці, і не використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб;

- відповідати перед замовником за порушення умов договору відповідно до чинного законодавства;

- обмежувати свою діяльність наданням аудиторських послуг й іншими видами робіт, які мають безпосереднє відношення до надання аудиторських послуг у формі консультацій, перевірок або експертиз.

5.4. Забороняється проведення аудиту:

- аудитором, який має прямі родинні стосунки з керівництвом суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором, який має особисті майнові інтереси у суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором - членом керівництва, засновником або власником суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором - працівником суб'єкта господарювання, що перевіряється;

- аудитором - працівником, співвласником дочірнього підприємства, філії чи представництва суб'єкта господарювання, що перевіряється.

6. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

6.1. Фірма має право провадити зовнішньоекономічну діяльність відповідно до предмета своєї діяльності та чинного законодавства, що регулює цю діяльність.

6.2. При здійсненні зовнішньоекономічної діяльності Фірма користується повним обсягом прав суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності та несе відповідальність за порушення законодавства, укладених контрактів. завдання збитків.

7. МАЙНО, ПРИБУТОК ФІРМИ

7.1. Майно Фірми складають основні фонди й оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Фірми.

7.2. Джерелами формування майна Фірми є:

- статутний капітал, переданий Фірмі Засновником у порядку й обсязі, визначеному чинним законодавством. Статутний капітал Фірми може бути збільшений за рахунок прибутку Фірми або за рахунок додаткових внесків Засновника;

- доходи, отримані Фірмою від аудиторської діяльності;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

7.3. Кошти Фірми використовуються для:

- організації, розвитку і розширення аудиторської діяльності;

- оплати праці працівників Фірми;

- участі у роботі створених (сумісних) підприємств, структурних підрозділів;

- придбання акцій та інших цінних паперів;

- розв'язання питань соціального розвитку, а також поліпшення умов праці, життя і здоров'я працівників.

7.4. Статутний капітал Фірми утворюється за рахунок внеску Засновника і становить: ___________________________________________(прописом) гривень.

7.5. Основним узагальнюючим показником господарської діяльності Фірми є прибуток.

7.6. Прибуток, що залишається після виплати з нього обов'язкових платежів, належить Засновникові і розподіляється ним незалежно.

7.7. Фірма утворює резервний фонд у розмірі 25% статутного капіталу. Резервний фонд формується за рахунок щорічних 5% відрахувань від суми чистого прибутку до досягнення 25% статутного капіталу.

7.8. Фірма створює інші фонди, перелік яких, порядок утворення, розмір і призначення визначаються Засновником.

8. УПРАВЛІННЯ ФІРМОЮ

8.1. Засновник здійснює свої права на управління Фірмою особисто чи через директора Фірми, якого приймає за контрактом. Директором може бути лише сертифікований аудитор.

8.2. Директор Фірми здійснює поточне керування діяльністю Фірми.

8.3. Директор призначається Засновником і несе відповідальність за діяльність Фірми, а також за виконання завдань і функцій, покладених на нього. Засновник може взяти на себе виконання функцій директора.

8.4. Директор:

- забезпечує оперативне керування Фірмою, представляє її інтереси у всіх відносинах з іншими юридичними й фізичними особами, а також органами державної влади й управління;

- без спеціального доручення виступає від імені фірми, укладає договори та інші угоди, видає доручення;

- має право першого підпису бухгалтерських й інших фінансових документів;

- розпоряджається майном Фірми, зокрема грошовими коштами, в межах повноважень, наданих йому Засновником;

- визначає правила внутрішнього розпорядку і штатний розпис Фірми;

- видає накази і розпорядження, відкриває і розпоряджається банківськими рахунками Фірми;

- наймає і звільняє працівників фірми, застосовує заходи заохочення і накладає стягнення;

- дає вказівки, що є обов'язковими для всіх працівників Фірми, розробляє і затверджує посадові інструкції працівників.

9. ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ФІРМИ

9.1. Усі громадяни, які своєю працею беруть участь у діяльності фірми на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини, становлять трудовий колектив Фірми.

9.2. Трудові відносини робітників Фірми регулюються чинним законодавством, цим Статутом і правилами внутрішнього розпорядку.

9.3. Фірма створює умови для високопродуктивної праці, забезпечує виконання законодавства про працю і безпечні умови праці. Соціальні і трудові права працівників фірми гарантуються не нижче встановлених чинним законодавством і Законом України "Про охорону праці".

9.4. Фірма сплачує за ставками, передбаченими законодавством, відрахування до Державного фонду соціального страхування, виходячи з чисельності трудового колективу, а також відрахування до Пенсійного фонду й інших фондів, перерахування коштів до яких є обов'язковим.

9.5. Фірма самостійно встановлює штати, визначає форми і системи оплати праці, тривалість і розпорядок робочого дня.

9.6. Інтереси трудового колективу на Фірмі представляє уповноважений ним орган.

Трудовий колектив (уповноважений ним орган):

- розглядає і затверджує проект колективного договору;

- вирішує інші питання самоврядування трудового колективу.

10. ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ

10.1. Фірма веде оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї роботи, а також статистичну звітність.

Директор і головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за дотримання порядку ведення і достовірність обліку і звітності.

10.2. Перший фінансовий рік Фірми починається з дати її державної реєстрації і завершується 31 грудня поточного року. Наступні фінансові роки визначаються відповідно до календарних.

10.3. Перевірка фінансової діяльності фірми здійснюється державною податковою інспекцією й іншими органами в межах їх компетенції.

11. ЛІКВІДАЦІЯ І РЕОРГАНІЗАЦІЯ ФІРМИ

11.1. Ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перет

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Передмова
РОЗДІЛ 1 ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК АУДИТУ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ
1.1. Історія виникнення і розвитку аудиту
1.2. Організація і місце аудиту в системі контролю
1.3. Класифікація аудиту
1.4. Організаційні форми аудиторської діяльності, їх функції, права та відповідальність
1.5. Питання для обговорення та самоперевірки
1.6. Практичний блок
1.7. Контрольний блок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru