Психологія управління - Ходаківський Є.І. - 15.3.3. Соціотип "Гюго"

3. Етико-сенсорний екстраверт ( ЕСЕ, ЕБГГ) - "Гюго"

(рис. 15.4).

Характерні риси типу: 3.1. Зовнішні ознаки:

o фігура і осанка: постава завжди пряма, фігура, частіше за все, підтягнута. Повнота зустрічається дуже рідко. Пропорційно фігура дещо витягнута догори.

Соціотип

o обличчя: деталі обличчя, за звичай дрібні, але пропорційні. В ньому часто помітна якась спрямованість нагору, порив. Характерна також різка зміна виразу. Особливо добре це помітно у представника етичного підтипу.

o невербальні компоненти: особливу увагу притягують хода і рухи. Характерною є завжди швидка, дуже "метушлива", хода. Така рухливість особливо властива чоловікам. Створюється враження непосидючості. При підсиленій сенсорній компоненті ця особливість виражена набагато менше. Після висловлювань логічного характеру робить вигляд людини, що підсилено щось обмірковує.

o манера одягу: одягу приділяє значну увагу. За добором предметів туалету помітно, що прагне вдягатися зі смаком, гармонійно. За звичай, кольори одягу підібрані в тон. Немає деталей, що різко виділяються. Для жінок характерна любов до різноманітних прикрас, не обов'язково дорогих, але що завжди гармонують із зовнішнім образом. У цілому стиль одягу тяжіє до декоративності, у ньому може бути присутнім елемент демонстративності. У доборі одягу завжди орієнтуються на власний смак - не те, що модно, а те, що пасує. Стежить за дотриманням функціональної належності одягу: у театр - вечірня сукня, для відпочинку - спортивний стиль. Диспропорції в одязі у даного соціотипу відсутні.

3.2. Манера спілкування.

Найхарактерніша риса манери спілкування - підвищена емоційність. Дуже любить розповідати емоційно, із деталями. Вміє підняти настрій, розвеселити.

Буває дещо розосередженим: "перескакує" від однієї справи до іншої. Представника даного соціотипу легко визначити за проявом негативних емоцій - періодично обурюється, робить драму, часто через дрібничку, але не бачить при цьому ніякої прямої образи. Швидко спалахує, але і швидко заспокоюється.

Мистецтво - одна з улюблених тем розмов. Є схильність переповідати сюжети фільмів, спектаклів і книг. Фільми або спектаклі, що сподобалися, відвідує по декілька разів.

Крім того, під час розмов, значну увагу приділяє питанням етики, вихованості. Любить давати етичні оцінки, розбиратися у правильності або хибності чиїхось вчинків. Стежить за дотриманням норм ввічливості. Якщо люди не дотримуються етичних норм, - починає спричиняти на них вплив негативними емоціями. Через це часом його вважають скандальним та таким, з яким важко ужитися. До людей, які йому не подобаються, ставиться зверхньо.

Для більшості людей він занадто вимогливий і прямолінійний, навіть, безпосередній. Має холеричний темперамент, важко стримує емоції.

Роз'яснення викладає докладно, багаторазово, перепитуючи співрозмовника, чи зрозуміло викладене.

Любить розповідати про свої зв'язки та знайомства. Завдяки товариськості та дружелюбному налаштуванню до співрозмовника, легко їх заводить. При постійних зв'язках жадає від людей безкорисливості.

3.3. Особливості поведінки.

У поведінці дуже демонстративний. Коли потрібно чогось домогтися, так вживається у роль, що сам починає їй вірити.

Доволі експресивний. Хоча й багато працює на чистому ентузіазмі, але у справах, за звичай, спритний і практичний. З усіх соціотипів саме він найбільше схильний до того, наприклад, щоб піти назад до магазину і зажадати заміни бракованого товару або повернення грошей.

Має велику працездатність, проте наплив почуттів часто заважає йому бути конструктивним.

Естет, любить дарувати задоволення, подарунки собі й оточуючим. Стійкий щодо звичок і способів проведення вільного часу.

Майстер композиції речей. Уміє створити затишок здавалося б із нічого. Речі можуть бути старі, але обов'язково добротні.

Суворо стежить за станом здоров'я і самопочуттям себе і своїх близьких. Відвідавши лікаря, обов'язково хоче дізнатися діагноз для того, щоб самому визначити методи лікування. Біль і погане самопочуття переносить дуже погано.

Гарний господар у домі - вміє влаштуватися навіть за мінімуму зручностей. Обожнює, щоб йому допомагали, щось робили в будинку руками. Важливий не результат, а факт допомоги.

Представники даного соціотипу неймовірно гостинні. Завжди намагаються здивувати гостя чимось незвичним - "пустити пилюку в очі". Тяжіють до застіль і частувань, при цьому нерідко бувають нав'язливими, не дотримуються розумної міри.

Не ощадливість і марна трата енергії виявляється майже в усіх справах. Дуже ображається, коли його старання не цінуються. Переоцінює запас часу. Завжди поспішає, кудись біжить, проводить візити. Постійно перевантажений справами, від багатьох із яких можна відмовитися; за необхідну роботу береться в останній момент. Критику щодо цього переносить погано, ображається.

Погано переносить життєві потрясіння і драматичні події. Очікує лише на позитивний результат, тому часто буває піддаваним стресу сподівань, що не здійснились.

3.4. Основні функції (формула типа).

Перша, найсильніша, програмна функція - етика емоцій - засвідчує володіння представником даного соціотипу яскравим, надзвичайно емоційним внутрішнім світом, що зумовлює головне призначення - створення і підтримка високого емоційного тонусу колективу. Відповідно, сильний бік соціотипу - емоційний вплив на людей. Може багато чого досягти завдяки прояву бурхливих, різких емоцій. Оточуючим складно витримати сильний емоційний напір. Оптиміст, прагне вселити близьким віру у власні сили. Доволі контактний. Добре розуміється на настрої співрозмовника. Заради родини може пожертвувати високим соціальним статусом.

Творча функція - сенсорика відчуттів - забезпечує створення комфортно-естетичного оточення, приємного сенсорного наповнення сьогоднішнього для себе і оточуючих. Дуже турботливий щодо своїх рідних і близьких. Уважний, опікується хворими та непрактичними людьми; розуміє, яка кому допомога необхідна. Просто заради гарних стосунків не допомагатиме. Привітний, приємний, запасливий господар, практичний у побуті. Знає, кого запросити, як себе поводити, що запропонувати, для того, щоб залишити про себе необхідне враження. Швидко облаштовується на новому місці, позбавляючись непотрібних речей. Аналізує гармонійність вигляду оточуючих, добре комбінуючи різні деталі власного туалету.

Третя функція - логіка дій - періодично підштовхує до демонстрації власної діловитості, зайнятості, розумності дій і вчинків. Ініціює укладання різних угод. Досить диверсифікований, як наслідок, перевантажений і перевтомлений. Справу рухає "у лоб", у декілька підходів; для виконання дрібних доручень потребує помічника. Декілька справ намагається зробити одночасно. У житті прагне досягти всього самостійно, не чекаючи допомоги інших. Рольове прагнення бути компетентним у своїй роботі примушує представника цього соціотипу піддавати сумніву рівень власної, доволі високої кваліфікації, що підштовхує до постійних спеціалізацій, вдосконалень, перепідготовки.

Четверта, больова функція - інтуїція часу. Погано розраховує час, внаслідок чого хворобливо сприймає справедливі, по суті, зауваження щодо несвоєчасності, поспішності чи спізнення, поганої орієнтації в історичному і реальному світі. Цінує тих, хто попереджає про залишок часу у запасі; проте, сам не поважає тих, хто спізнюється. Забагато філософствує, забагато зайво витрачаючи дорогоцінний час. Довго коливається перед прийняттям кардинального рішення, що впливатиме на подальшу долю. Пригадує власні попередні помилки, проте чинить не за практичним досвідом, а за суб'єктивними вподобаннями. Пригнічує у собі відчуття нещастя та біди, - налаштовується на позитив, через що багато сподівань і очікувань так і не втілюються у життя.

П'ята функція - логіка відносин, - завдяки якій є досить піддаваним, схильним вірити та легко програмується людьми, які здатні подавати власні думки та дії у вигляді суворої логіко-аналітичної схеми. Впевнено почувається тоді, коли довкола порядок, система, коли відсутні незрозумілі питання. Складну інформацію сприймає лише тоді, коли вона подається у чітко структурованому вигляді. Притаманне почуття обов'язку, дуже відповідально ставиться до виконання доручень. Відносини будує на довірі; не любить доводити, розтлумачувати. Задовольняється об'єктивним аналізом заплутаної ситуації; за результатами може самостійно прийняти рішення щодо майбутніх дій.

Шоста функція - інтуїція можливостей. Внаслідок її існування реально потребує розкриття горизонтів майбутнього, де б можна було відшукати застосування власних сильних функцій. Підтримує нові, перспективні починання; потребує альтернатив, що стимулюють до активної діяльності. Щиро радіє, коли його властивості та енергія знаходять застосування, та відповідно помічаються і заохочуються; і навпаки, пригнічується через нездатність що-небудь зробити. Надає емоційну підтримку людям, які йдуть власним шляхом, що не співпадає з "протоптаною" стежиною, адже сам уникає шаблонів та пропонує багато ідей.

Сьома функція - етика відносин. Спокійно переносить розвиток різних відносин у групі, але лише доти, доки вони не суперечитимуть власним етичним принципам - засуджує грубість і хамство. У таких випадках здатний різко засуджувати таку поведінку оточуючих, критично оцінюючи відносини між людьми. Не терпить заперечень. Не шанує надмірності, пихатості і манерності (хоча сам прагне створити імідж аристократичної вихованості). Відрізняється хворобливим почуттям справедливості; пильнує за тим, щоб ніхто не залишився ображеним. Любить повчати етиці - шанобливості, гарним манерам. Дотримує близької дистанції з іншими.

Восьма функція - вольова сенсорика - існує далеко у підсвідомості. Дає м'які, ненав'язливі поради оточуючим з реалізації вольових проявів із метою збереження етико-емоційного клімату колективу. Водночас, у ділових відносинах настирливий, досить вимогливий, ініціативний, цілеспрямований, самостійний і незалежний, вміє відстояти власні інтереси. Якщо люди діють "не так", буде домагатися свого, підштовхуючи їх до ділової активності. При укладанні угод завжди перевіряє відповідність "ціна-якість".

3.5. Рекомендації.

а) У роботі необхідно пояснювати, що лише терпляче займаючись справою, можна довести її до кінця, задовольнити і не підвести решту учасників процесу.

б) Під час виконання роботи необхідно використовувати засоби стимулювання (винагорода можлива), мотивації. Можна дозволяти час від часу переключати увагу на щось приємне і цікаве, а потім терпляче і настирливо повертати знову до виконання функціональних обов'язків.

в) Не потрібно показувати зайвих емоцій, залишатися рівним і спокійним, добрим, чуйним, проте вимогливим.

г) У разі виявлення неточностей, недоречностей, припущень несправедливих рішень, потрібно активізувати бажання все виправити.

д) Враховувати його рішучість, ініціативність, вміння відстоювати власні інтереси, швидко приймати рішення, спілкуватися з людьми, дотримуватись порядку, відчувати обов'язок, час, несхильність до ризику.

е) Зважати на невміння відділяти першочергове від другорядного, формувати стратегічні плани, невміння генерувати нестандартні ідеї, хворобливе сприйняття критики, небажання йти на компроміси, консервативність, недостатню дипломатичність у відносинах, стресонес-тійкість, негнучкість, особливо в екстремальних ситуаціях, певну нетерпимість, часом, різкість.

3.6. Сфера діяльності / рід професій: управлінська сфера (за умов стабільності ситуації та законодавства); адміністрування; бухгалтери, економісти з напрямку раціоналізації використання витрат; працівники кредитних відділів банків; адвокати; технічні секретарі з розпорядницькими функціями у фірмах; інженери, супровід технічного процесу, проекту; будівництво; сільське господарство; легка промисловість (шиття, в'язання); менеджмент у сфері відпочинку і розваг, організація урочистих заходів; послуги з оформлення, дизайну. Найвищих успіхів досягає у сферах, у яких може поставити власні сили - з організації, комунікації, допомоги - на допомогу суспільству: охорона здоров'я, соціальне забезпечення, торгівля (особливо нерухомістю), педагогіка, управління справами школи, спорт, театр, кіно, мистецтво танцю, церковна діяльність.

3.7. Характеристика, як керівника: керівник-компаньйон.

Найкраще реалізує тактичні завдання. Адекватно може себе реалізувати у ролі фронтального лідера у справах практично-організаційного плану. Здатний захоплювати інших. Вишукує раціональну систему організації.

Форма ділової активності характеризується настирливістю у досягненні мети завдяки успішному обходу перепон та ускладнень у взаємовідносинах. Встановлює ділові контакти значною мірою залежно від емоційних і ціннісних установок. Схильний до співробітницького типу поведінки на основі взаємовигоди. Може проявляти елементи конкуруючого типу.

Система взаємодії з підлеглими будується з урахуванням емоційних взаємовідносин.

Досягає значних результатів за рахунок енергійності, вмілої мотивації і маніпулювання емоційними відносинами. Може маніпулювати етичними принципами, орієнтуватися на різні "правила гри".

Загальний стиль - поблажливість та люб'язність. У все привносить благопристойність, через що старанних працівників просувають, проте дехто може й скористатися їх добротою.

Стратегія та дії - повна свобода управління у рамках закону. Мотиви і ціль: благі наміри і корисливі поштовхи. Ставлення до закону: прибуток, бажано у рамках закону.

3.8. Девізи: "Світом править потяг до інших людей і чуттєва насолода"; "Полум'я факелу подібно розсудливості боягуза: він погано освітлює, тому що тремтить" (В. Гюго); "Підозри - ті ж зморшки: у ранній юності їх не буває" (В. Гюго); "Сміх - це сонце, - воно проганяє зиму з людського обличчя" (В. Гюго); "Друзі всіх і кожного"; "Що у печі, - на стіл неси".

Крім того, відносяться:

o вчений Фрідріх Енгельс;

o президенти: Джордж Вашингтон, Білл Клінтон;

o актори: Фаїна Раневська, Любов Орлова, Зоя Федорова, Марія Миронова, Володимир Етуш, Сергій Юрський, Марина Неєлова, Ірина

Мірошниченко, Світлана Немоляева, Жерар Філіпп, Саллі Філд, Денні Гловер;

o гуморист Геннадій Хазанов;

o співаки: Барбара Стрейзанд, Мірей Матьє, Тіна Тернер, Наш Бреівадзе;

o танцюрист Махмуд Есамбаєв;

o художник Карл Брюллов;

o письменники: Віктор Гюго, Жюль Верн, Проспер Меріме;

o літературознавець Іраклій Андроніков;

o поет Пабло Неруда (Reyes Basualto),

o фігуристи: Ненсі Керріган, Елвіс Стойко;

o вигадані персонажі: лікар Айболить із казки K. Чуковського, Кролик ("Винні-пух і всі, всі, всі"), Дональд Дак, Леонард "Bones" МакКой (Star Trek).

15.3.4. Соціотип "Робесп'єр"
15.3.5. Соціотип "Гамлет"
15.3.6. Соціотип "Горький"
15.3.7. Соціотип "Жуков"
15.3.8. Соціотип "Єсенін"
15.3.9. Соціотип "Наполеон"
15.3.10. Соціотип "Бальзак"
15.3.11. Соціотип "Джек Лондон"
15.3.12. Соціотип "Драйзер"
15.3.13. Соціотип "Штірліц"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru