Психологія управління - Ходаківський Є.І. - 15.3.7. Соціотип "Жуков"

7. Сенсорно-логічний екстраверт (СЛЕ, ЕБТР) - "Жуков" (або, часом "Македонський") (рис. 15.8).

Соціотип

Характерні риси типу: 7.1. Зовнішні ознаки:

o фігура і осанка: фігура відрізняється залежно від підсилення компоненти сенсорики чи логіки. У людей з підсиленою сенсорикою, як правило, фігура худорлява; рухливий. Жінка часто має витончений вигляд. У разі підсилення логіки, фігура у той чи інший ступінь, щільна, коренаста, добре збита.

o обличчя: ніс - нейтральний, непримітний. Брови часто зі зламом, рухливі, іноді несиметричні. Показуючи невдоволення, зводить їх до перенісся. Очі, якщо підсилена сенсорна компонента, із віком стають набрякаючими, обрамленими доволі глибокими складками шкіри біля очей. У представників логічного підтипу очі періодично щуряться. Губи - тяжкі, повні, малорухливі, через це іноді виникає незрозумілість мовлення.

o невербальні компоненти: у сенсорного підтипу рухи не швидкі, флегматичні. З боку справляє враження спокійної впевненості у собі. У логічного підтипу рухи розв'язні, вільні. Коли стоїть на місті, то характерні невимушені коливання рук і усього тіла, але спокійні, не різкі.

o манера одягу: одягається не яскраво. Намагається притримуватися нейтрального стилю, непідвладного коливанням моди. Якщо це жінка, то віддає перевагу неяскравим кольорам, пастельним відтінкам. У чоловіка -офіційний стиль одягу, костюм. У цьому проявляється прагнення не виділятися, залишатися в тіні. Проте, сенсорний підтип у моді прагне до вишуканості і престижності.

7.2. Манера спілкування.

Характерна стримана, коректна манера вести бесіду. Якщо підсилена логічна компонента, то спілкування дуже вільне, розкуте, із посмішкою і проявом позитивних емоцій. Часто вітається першим. Власне ставлення до обговорюваного питання прямо не виказує. Намагається уважно, чуйно розташувати до себе співрозмовника, ставить йому багато запитань, розпитує про проблеми, просить виказати свою точку зору. Все це робиться у делікатній, коректній манері, що розташовує людину до відповідей. За час діалогу характерний наступний момент, що дозволяє впевнено ідентифікувати даний соціотип: після репліки співрозмовника робить паузу, щоб обміркувати інформацію і надати відповідь. Під час такого обмірковування схилений прищурювати віки.

Іншою особливістю манери спілкування є відсутність боязні показати свою необізнаність або нерозуміння якогось питання. Ніколи не соромиться уточнити, перепитати. Коли пояснює сам, робить це не поспішаючи, із розстановкою, пояснюючи все на простих прикладах із практики.

Заслуговує уваги з точки зору зовнішньої діагностики і способу завершити розмову або дискусію: після того, як дав змогу всім висловитися, виступає сам, підводячи підсумок, при цьому останнє слово залишає за собою.

При потребі може "посадити у калюжу", розгромивши людину однією реплікою або фразою, сказаною у відповідний момент. Якщо цей момент довго не настає, може спровокувати людину на активність, для того щоб нанести удар у "хворе" місце.

Під час розмови любить і вміє спричиняти яскраве враження на оточуючих. Завжди контрастний і цікавий - стриманий і запальний, мстивий і добрий. Може суттєво впливати на людей - як словом, так і справою.

7.3. Особливості поведінки.

Поведінка характеризується залізною витримкою і холоднокровністю. Визначену, задуману глобальну мету досягає за будь-яких умов. Наявність важко виконуваного завдання лише підвищує тонус. На метушню навколо себе не звертає уваги. Якщо потрібно, не зупиняється перед жодними методами, не звертаючи уваги на етичні норми.

Характеризується силою і рішучістю, гострим розумом. Найбільш вольовий, пробивний та стресостійкий з усіх соціотипів. Великий тру-доголік.

Діяльність розгортає "вшир". Коли втрачає контроль над справою через її масштаби, - відмовляється від контролю за найменш вагомими її частинами, передаючи іншим людям, із якими встановлюються взаємовигідні відносини на договірних засадах. Після цього в їхню діяльність не втручається.

Гнучкий тактик, уміє підлаштуватись під ситуацію, але при цьому глобальну мету не випускає з поля зору - йде лише на тимчасові поступки. Але має властивість бути заручником власного настрою, через що пропонована ним тактика будується досить неакуратно.

Поважає впливових, підприємливих людей, проте в особистих стосунках перевагу надає "потульним". Більше налаштований брати, ніж віддавати.

Добре знається на ділових якостях оточуючих. Вміє підпорядковувати та маніпулювати, часом жорстко та авторитарно, адже у ньому закладені потужні управлінські та організаторські якості. Вміє розставляти людей залежно від їх користі для досягнення мети. Також добре бачить слабкості і недоліки інших і може дати коротку, проте містку характеристику людині.

Віддає перевагу неформальному і недемонстративному лідерству. Залюбки радить і скеровує діяльність інших, але сам наказового тону не терпітиме (навіть, може чинити навпаки), а також коли йому щось нав'язують. Направляє людей, залишаючись у тіні. Супротивників намагається позбавитися чужими руками.

Характеризується великою працьовитістю, наполегливістю, що збільшується пропорційно кількості перепон. За звичних умов, без ускладнень, ходить розслабленим, налаштованим песимістично. При виникненні перешкод оживає, входить в азарт.

Схильний висувати ультиматуми: або так, як я хочу, або зовсім не буду працювати. Його складно вивести із себе, але якщо це відбулося, то в гніві не може зупинитися.

Для досягнення мети залучає всіх працівників, навіть якщо вони й не готові до виконання. Ефективність оцінює лише за кінцевим результатом, - методи його досягнення не контролює.

Азартний, полюбляє ігри, в яких потрібно думати. Часто виграє, адже уміє заводити супротивника в оману, провокувати на помилковий крок. В іншому випадку без гострої необхідності із грошами, речами, спеціалістами розлучатися не любить.

У душі схильний до сумнівів, часто буває у поганому настрої, що може погано відображатися на стосунках з оточуючими. Сумує, якщо не має, де застосувати сили. Схильний вчиняти хибні вчинки.

У відносинах із людьми досить досвідчений. Прагматичний, причому за принципом "сьогодні вклав кошти - і одразу отримав виграш". У відносинах завжди враховує власну вигоду. Відчуває ускладнення, якщо потрібно виказати почуття іншій людині, адже самолюбивий, недовірливий, остерігається несподіванки, непередба-чуваності. До нових людей спочатку налаштований негативно, проте потім, прорахувавши їх, може змінити свою думку.

У ділових стосунках такому соціотипу протистояти небезпечно - супротивника може "зім'яти та відкинути". З ним можна діяти за принципом "добро у відповідь на зло", адже це вибиває його із колії.

Сенсорному підтипу характерна різка, демонстративна, атакуюча манера поведінки. Буває експресивним, експансивним до агресивності. Добре почувається в авральних й аварійних ситуаціях, різко вступає у конфлікти, може "натиснути", щоб швидко навести порядок. Якщо опиняється "поза справою", може спровокувати конфлікт, щоб потім взяти ініціативу у свої руки. Емоційний та комунікабельний, у знайомствах ініціативний. Має гарно розвинутий смак, гурман.

Натомість, логічний підтип є промоутером (тим, що просуває), хоча сам надає перевагу залишатись у тіні, не демонструвати своїх прагнень, проте постійно "тримати руку на пульсі". Перед тим як діяти, прораховує всі варіанти можливих наслідків і лише потім вступає "у гру". Досить недовірливий та обережний, консерватор і реаліст. Через обмежене спілкування видається інтровертом. Проте, якщо намітив собі "жертву", діє повільно, методом "звужуючого кола".

7.4. Основні функції (формула типа).

Найсильніша функція - вольова сенсорика. Прагне досягти будь-яку мету будь-якою ціною. Любить долати перешкоди - чим більше їх зустрічається на шляху, тим стає зібранішим і активніше наступає. Настирливість, рішучість у діях і вчинках; упевненість у власному тілі; залізна витримка і холоднокровність - його основні властивості. Як рішуча людина, здатна спричиняти вольовий тиск, якщо цього вимагає ситуація. Впевнений у своїй правоті, не визнає сумнівів і коливань. Категоричний в оцінках. Висуває ультиматум: якщо ви мене обрали, то тепер підкоряйтесь. Вміє відшукати слабке місце у супротивника. І якщо пряма атака успіху не дає, починає обхід із боку і з тилу. Нерідко діє через третіх осіб.

Друга функція - логіка відносин. Гарно прораховує різні плани дій в умі, зупиняючись на найлогічнішому для даної ситуації. Чудово справляється із завданнями на кмітливість. Вміє групувати навколо себе людей під конкретну мету. Чудово розставляє людей по місцях - кожному відводить чітке місце у команді. Впевнено координує спільні дії. Чітко і конкретно формулює вказівки. Контролює лише вузлові пункти, не вникаючи в деталі. Його цікавить не процес, а результат. Добре розуміє логіку дій інших людей, тому виграти у нього може лише той, хто постійно її змінює. Головне - не прагнення до слави, а щоб справа перемогла. Проте у нелогічних, нестандартних ситуаціях, розгублюється.

Рольова функція - інтуїція можливостей - проявляється у схильності до теоретизації, прогнозування, філософствування з приводу сенсу життя, перспективи та іншого. Періодично стає задумливим, "уходить у себе", розмірковуючи над перспективами справ і можливостями, що відкриваються. Примушуючи себе, досягає того, що іншим здається практично неможливим. Сміливо відповідає на виклик, коли піддають сумніву його можливості. Вважає себе наділеним незвичайним розумом. "Схоплює" ситуацію в цілому. Гнучко перебудовується, якщо справа втратила перспективу. На людях залюбки демонструє власну ерудицію, фундаментальні знання. Не заперечує проти ролі покровителя чи мецената.

Больова функція - етика відносин. Складно встановлює особисті контакти у неформальній ситуації. Нетерплячий і непоступливий, у відносинах схильний до диктату. Не вірить, що існують суто платонічні відносини. Нерідко проголошує, що він "за справедливість" - за рівні відносини з усіма. Тим не менше - має "улюбленців" і "гнаних". Добре ставиться до тих, хто поважає його друзів і виступає проти його ворогів. Проте у розмові з ним потрібно уникати говорити про почуття - йому не можна нанести більшої образи, ніж піддати підозрі щодо наявності у нього "улюбленців". Сам вибудовує собі систему етичних цінностей, яка часто не узгоджується із загальноприйнятою. Не терпить, коли від нього вимагають особистих зобов'язань. Тих, до кого звик, довго не відпускає від себе - прагне їх всіляко поставити у залежність, "приручити".

Піддається впливу за інтуїцією часу - відчуває вдячність до людей, які добре орієнтуються у потоці часу і добре висувають ідеї, що визначають розвиток нації в історичному часі. Добре сприймає слова заспокоєння, позитивні прогнози, віру у майбутнє. Його заспокоює і розслаблює легкий, ненав'язливий стиль спілкування, оптимістичний світогляд, а песимізм і забобони - дратують. Будь-якій справі виділяє відрізок часу, по завершенню якого виносить остаточне рішення: продовжувати чи завершити. Більше, ніж одного шансу, не надає. Час пом'якшує його сувору натуру. Коли зазнає численних поразок, що не піддаються поясненню, починає розмірковувати про долю, може звернутися до релігії, зайнятись благодійництвом.

Шоста функція - етика емоцій - потребує забезпечення психоемоційного фону з філософсько-ностальгійним відтінком. Якщо його "довести", здатний безжалісно розлютитись - у такі хвилини не може зупинитися у гніві. Полюбляє змагання, шумні компанії, де можна розслабитися, емоційно розрядитися. Любить, коли його надихають, піднімають настрій, - його емоційний стан у багатьох випадках залежить від емоцій оточуючих. Любить слухати музику - вона його налаштовує, створює душевну рівновагу.

Сьома функція сенсорика відчуттів - тип, невибагливий до комфорту, стоїк. Здатний терпіти будь-які обмеження, але заради великої мети. Комфорт, гарні матеріальні умови для життя - заповітна мрія, яку він намагається забезпечити собі та своїм близьким, адже без цього почувається нереалізованим, невдахою. Не поважає слабких людей, із недостатньою фізичною підготовкою. Пишається власною фізичною формою або дуже переживає, коли вона відсутня. Через надмірність вподобань швидко втрачає природний запас здоров'я. Ображається, коли його визнають недбайливою людиною. Має вигляд або недемон-стративний, або підкреслено статусний. Погано розвинуте почуття гармонії, естетичний смак. Сильно піддаваний фізичним інстинктам, які задовольняються раніше за духовні.

Восьма функція - логіка дій. Дає оточуючим поради щодо ділової активності та програми дій, спрямованих на досягнення результатів. Гарний господар, який вміє налаштувати, "поставити" справу. З будь-яких заходів отримує користь, але у справах не схильний до економії

- ощадливий лише у значному, а дрібних сум не цінує. Має ремісничі навички, проте за значного навантаження винаймає людей, які б зробили це за нього. Любить керувати технікою в екстремальних ситуаціях. Людей також перевіряє у справі, кидаючи ненавчених "плавати" відразу на глибину. 7.5. Рекомендації.

а) Не потрібно пригнічувати його індивідуальність. Потрібно уникати суворих покарань, які можуть його зробити ще жорстокішим. Потрібно терпляче, ласкаво переконувати у необхідності виконувати вимоги для того, щоб робити добре, залужити гарне ставлення та повагу людей. Потрібно пояснювати користь та цінність справи, необхідність завершити його у визначений термін.

б) Нематеріальним чинником мотивації виступатиме похвала за проявлену силу і терпіння, за доброту і благородство вчинків, гарне ставлення до себе з боку оточуючих. Потрібно підтримувати у ньому теплі, довірливі відносини, намагатися підмічати у сумному веселі боки, шуткувати. Частіше хвалити за те, що добре виходить; говорити, що він здатний на все і все може зробити.

в) Якщо зазначені метод недостатні, потрібно трошки зачепити його гордість і самолюбство, зазначаючи, що він не в змозі справитися з тим, що для інших не становить проблеми. Потрібно розібратись, що його більше захоплює і умовити поставити перед собою велику мету, і намалювати гарні перспективи у житті, якщо він її досягне. Стимулювати тим, що не скриваєте засмучення, якщо працівник і надалі не виконуватиме визначених рекомендацій і розпоряджень.

г) Використовувати у роботі сильні сторони працівника: логічний аналіз, вміння визначати великі цілі, планувати дії та слідувати прийнятим планам, рішучість, цілеспрямованість, настирливість, що пропорційна кількості перепон, які необхідно подолати, гнучка тактовність, вміння створювати комфорт собі та оточуючим, піддавати їх своєму впливу. Крім того позитивними рисами є: вміння сконцентрувати сили у вирішальний момент, логічно прораховувати дії наперед, наче по шахівниці, вміння контролювати справи за кінцевим результатом.

д) Зважати на слабкі сторони - нездатність гнучко поводитьсь у позапланових ситуаціях, запальність і нестриманість, недовірливість (людей перевіряє у справі), складність стримувати негативні емоції у відносинах із людьми, часом, нетерплячість. Крім того, потрібно враховувати такі риси як прагнення давати вказівки іншим (проте сам наказового тону не терпить), концентрувати увагу на недоліках і слабких місцях, часом долучаючи у практику непопулярні заходи, застосовуючи вольовий вплив; у випадку, коди події виходять з-під контролю і набувають неочікуваних змін, може зупинятися і втрачати рішучість, в екстремальній ситуації не залишати місця жалості та співчуттю, а якщо відсутній азарт боротьби - занурюватись у сумніви і поганий настрій. Іншою слабкістю є складність протистояння лавині фактів, що падають на нього щохвилини. Це призводить до того, що збирання інформації проводиться заради неї самої, а потім може бути видана у повному обсязі тій людині, яка щодо неї байдужа.

7.6. Сфера діяльності / рід професій: управління на різних рівнях, керування іншими людьми, координування їхньої діяльності, розподіл обов'язків; детальне обмірковування необхідної організаційної структури та її послідовне впровадження; ретельний підбір працівників; технічна справа (ремонт, експлуатація техніки); будівництво; військова справа; правоохоронні органи; юриспунденція; політика; економісти, працівники кредитних відділів, фінансисти; технічні секретарі з розпорядницькими функціями; працівники галузі матеріального виробництва; сільське господарство, фермерство; майстрування руками.

7.7. Характеристика, як керівника: керівник-боєць.

Краще вирішує тактичні задачі. Ієрархічний лідер ділового спрямування. Гостро відчуває детермінованість ситуації. Чіткий, лаконічний. Справедливий, не визнає брехню. Обов'язковий, дисциплінований, акуратний. Гостро відчуває свободу. Сміливий, рішучий, володіє обгрунтованим правом на лідерство.

Нонконформізм, притаманний йому, ускладнює функціонування колективів під його керівництвом у структурах жорсткого типу, адже у таких структурах вдосконалюється лише власна майстерність.

Спосіб встановлення контакту орієнтований на об'єктивні показники. Форма ділової активності орієнтована на вольове долання перепон та перешкод, належить до конкуруючого типу поведінки.

Система взаємодії з підлеглими передбачає адміністративний контроль за результатами їхньої діяльності без проміжного контролю.

У діловій активності досягає значних результатів без уваги до людських відносин, адже схильний до активного заперечення етики у бізнесі за принципом "мета виправдовує засоби". Вміє чітко відокремити суб'єктивне й об'єктивне, суспільне й особисте, роботу і дім. Володіє широким арсеналом робочих засобів, обирає найоптимальніший з них для кожного конкретного моменту. Швидко вникає у саму сутність проблеми. Під тиском термінів виконання чи вподобань - може зануритися головою у проблему та вирішувати її досить швидко та ефективно. Його рідко стримують інструкції чи протоколи - зроблена робота свідчитиме на користь вірності обраних засобів виконання. Проте, через це, його поведінку складно прорахувати, передбачити.

Реальний внесок також визначається практицизмом у всьому, що пов'язано з трудовою діяльністю, та здатністю вносити конструктивні пропозиції та слідувати оригінальним, далеким від рутини, курсом.

Стратегія: гарна орієнтація у ситуації, спрямованість на сприятливі можливості для збільшення прибутку. Мотиви і мета: егоїзм, кар'єристські плани, прагнення до життєвого успіху. Заклопотаний власними прибутками та успіхами власного підприємства за будь-яку ціну. Ставлення до закону: схильний до кримінального ризику - якщо є можливість, то правові бар'єри бажано подолати.

7.8. Девізи: "Світом править сила, влада, авторитет"; "Мета - це перемога!"; "Не можу без справи", як у В. Маяковського "якщо зорі запалюються, значить це необхідно, значить це комусь потрібно!"; "Впевненість у собі", і, як у М. Реріха "Створення краси врятує світ".

Крім того, відносяться:

o вчені: Сергій Корольов, Іван Павлов;

o можновладці, громадські діячі, політики: Петро І, Чінгісхан, хан Батий, Беніто Муссоліні;

o керівники народних повстанських рухів Омелян Пугачов, Степан Разін;

o військовий діяч Павло Грачов;

o автори віршованих творів: Володимир Маяковський, Андрій Вознесенський;

o письменники: Ернест Хемінгуей, Вільям Фолкнер;

o композитор Ріхард Вагнер;

o художник Микола Реріх;

o актори: Михайло Ульянов, Кирило Лавров, Нонна Мордюкова, Аліса Фрейндліх, Тетяна Догілєва, Ніна Русланова, Майкл Дуглас, Роберт де Hipo, Джейн Фонда, Брюс Вілліс, Джек Ніколсон, Едді Мерфі, Майкл Дж. Фокс, Люсіль Болл, Сібіл Шеферд;

o режисер Станіслав Говорухін;

o співаки: Мадонна, Клавдія Шульженко, Лідія Русланова, Надія Обухова, Ірина Архипова, Тетяна Буланова, Михайло ПІуфутинський;

o відомий гангстер Аль Капоне.

15.3.8. Соціотип "Єсенін"
15.3.9. Соціотип "Наполеон"
15.3.10. Соціотип "Бальзак"
15.3.11. Соціотип "Джек Лондон"
15.3.12. Соціотип "Драйзер"
15.3.13. Соціотип "Штірліц"
15.3.14. Соціотип "Достоєвський"
15.3.15. Соціотип "Гекслі"
15.3.16. Соціотип "Габен"
15.4. Інтертипні відносини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru