Психологія управління - Ходаківський Є.І. - 15.3.9. Соціотип "Наполеон"

9. Сенсорно-етичний екстраверт (CEE, ESFP) - "Наполеон" (або, наприклад, "Цезар") (рис. 15.10).

Характерні риси типу:

9.1. Зовнішні ознаки:

o фігура і осанка: часто має повну, об'ємну в усіх частинах тіла фігуру. Особливо яскраво це проявляється у жінок. Через це має вигляд деякої "неприборканої" маси.

o обличчя: в першу чергу звертає на себе увагу м'який, іноді плаксивий рот, а також нервові губи, куточки яких часто сильно опущені донизу. Через це у літньому віці з'являються бокові вертикальні складки шкіри навколо рота. Форма обличчя - овальна, згладжена, без виступаючих частин. Очі - рухомі, ковзаючі по поверхні людей та предметів, обмацуючі простір. За звичай очі посаджені не глибоко. Іноді спостерігається стягнута нижня частина обличчя.

o невербальні компоненти: два підтипи - сенсорний та етичний - розрізняються за характером руху та ходи. Етичний підтип швидкий, непосидючий, різкий. Сенсорний підтип спокійний, рухається розмірено й впевнено, спостерігаючи за його рухами протягом певного часу, можна прийти до відчуття "в'язкої, тягучої маси", "кульки ртуті".

o манера одягу: одяг виділяє його з оточуючого натовпу. Зовнішньому вигляду та естетиці приділяє значну увагу. За модою слідкує, але не можна сказати, що копіює бездумно. Одягається так, щоб звернути на себе увагу оточуючих, престижно. У своєму зовнішньому вигляді завжди впевнений, тому дозволяє собі іноді найоригінальніші наряди, що одразу кидаються у вічі (особливо жінки).

9.2. Манера спілкування.

Основна ознака, що дозволяє визначити представника цього соціотипу за манерою спілкування, - бурна відповідна реакція, коли його намагаються підпорядкувати яким-небудь правилам, обмежити його активність. У таких випадках він поводиться дуже наполегливо, різко.

Дуже дратується, коли його критикують за примхи, нелогічні вчинки, намагаються виявити причину його поведінки. Дуже самовпевне-ний, із логічними доказами не рахується.

У спілкуванні сміливо виявляє свої почуття. Може відкрито, в очі виказати свої симпатії-антипатії. Почуття дуже гнучкі, змінні. Може посваритися з людиною, піти, гримнувши дверима, але через деякий час повернутися і помиритися, як нічого і не сталось. До вольових і незалежних людей прилаштовується складно, поради інших вислуховує, проте по-своєму. Взагалі, із людьми досить дипломатичний, особливо з незнайомими і впливовими, занурюється у їхні проблеми, зав'язує корисні контакти. Взагалі надає перевагу домовленостям із людьми, а не читанням інструкцій.

Забагато розмірковує на теми політики і керівництва. Майстер політичного лавірування контактів між протилежними сторонами.

Легко робить компліменти, говорить те, що він нього хочуть почути. Притаманні багатство і образність мови. Водночас, підкреслює власну оригінальність і неповторність.

Періодично приходять хвилини розслаблення, задумливості. У такі хвилини любить посумувати, пожалітися, що його не розуміють, що в дійсності він не такий, яким здається оточуючим. При цьому погляд спрямований у далечінь, очі покриваються паволокою, затуманюються.

У компанії намагається викликати у людей позитивні емоції. Розважати інших не любить, але із задоволенням підтримує атмосферу вільного, абсолютно розкутого спілкування. Товариський, полюбляє поговорити про що-небудь. Якщо ерудований, наводить різні цитати і фактичні дані, підкреслюючи власну ерудицію. Часто має звичку говорити по телефону.

У колі друзів свій настрій переносить на своїх друзів. Якщо у нього поганий настрій, - то всім погано, якщо ж веселий, - то може творити все, що завгодно.

9.3. Особливості поведінки.

Головною особливістю поведінки є вміння маніпулювати почуттями людей. Має лідерський характер, впевнений у собі, підприємливий, активний. Коли йому потрібно, завжди вміє звернути на себе увагу оточуючих. Причому робить це відкрито, без тіні сумніву. Любить бути у центрі уваги, викликати повагу та захоплення, прагне нових вражень. Прагне високого соціального статусу, процвітання, положення у суспільстві та матеріального благополуччя.

Як правило, має численні знайомства - вміє їх зав'язувати і користуватися ними. Розірвати набридлі відносини самостійно може не завжди, тому коло його знайомих завжди розширюється.

Реаліст і прагматик. Проте подає себе як перспективну людину, що володіє великими можливостями. Завжди діє у відповідності до наявних можливостей. За неможливе, із його точки зору, не береться. Але завжди хоче досягти більше за те, що має.

Часто ставить перед собою великі цілі і вміє їх досягати. Але суворого порядку навести не може. Схильний до практичної діяльності, проблеми намагається вирішувати відразу, адже потім може охолонути.

Тактика вирішення проблем: намагається вирішити швидко, - інакше може охолонути у силу свого змінного характеру. Хоче мати швидкий результат своєї роботи. Якщо його немає, то бажання працювати пропадає.

Здатний "переносити" цінності туди, де на даному етапі "процвітає". Але заради чогось нового і цікавого легко залишає набуте і накопичене.

Не може займатися довго одним і тим самим. Дуже рухливий, непосидючий, прагне до нових вражень. Сумує рідко, - вміє найти собі заняття за настроєм. Навіть може стати душею компанії. Вміє організовувати дозвілля і розваги інших. Але від проявів нудності у нього суттєво знижується життєвий тонус, - у такі моменти гостро потребує турботи і співчуття.

Може брати на себе забагато справ, що іноді ускладнює їх виконання. Потребує позитивної оцінки його намагань, але й критика також іноді стимулює його до діяльності. Пояснення причин власних вчинків уникає.

У побуті поводиться безпечно. Забуває вимикати побутові прилади. Страви, які не потребують постійного його перебування під час їх приготування, часто підгорають.

Ласкавий і сентиментальний з тими, кого любить. Дотримує чужих секретів та душевних таємниць. Не переносить залишатися наодинці. Сміючись йде по життю, життя - повна пригода. Все похмуре схильний ігнорувати. Що належить йому - у рівній мірі належить його друзям.

Здатний виявляти ніжність до тварин. Милується пташками, симпатичними кішками чи собаками, якщо зустріне їх на вулиці, проте, у будинку їх не тримає.

Сенсорний підтип належить до "провайдерів". Досить активний, наполегливий, підприємливий. Він завжди тримає "ніс по вітру". Схильний до авантюр, до ігор на різниці цін, із законом, до ризику. Якщо терпить поразку, легко уходить, підставляючи менш гнучких партнерів. Один із найпередбачуваніших типів. Характерна різка зміна настрою: якщо йому добре, то й усім має бути добре, але якщо йому погано, то й решта мають страждати. Зближується з людьми на коротких дистанціях, може влаштувати потужній емоційний прессінг. Легко маніпулює відносинами: то наближує, то віддаляє людей. Емоційно нестабільний, тому часто невживчивий (може спровокувати на щось і у випадку невдачі - швидко піти у тінь).

Етичний підтип належить до "засновників". Робить ставку на впливових і надійних людей, поступово зближується з ними, якщо вони корисні. Володіє визначеним снобізмом, статусом показовості. Прагне мати все найкраще - офіс, машину. дачу. Гарний працівник, може керувати людьми, відносинами. Добре все розраховує, прагматик. Не схильний до авантюр. Чудово відчуває людей і долучає потрібних. Грає роль вдумливої людини, що працює над вирішенням важливого питання. Одягається стриманіше, ніж сенсорний підтип.

9.4. Основні функції (формула типа).

Найсильніша функція - вольова сенсорика - робить представника цього соціотипу надмірно прагнучим до влади і слави. Добре відчуває розстановку сил. Ініціативний, демонстративний, володіє вродженим естетичним смаком. Приділяє увагу даним бізнес-партнера: швидко визначає, хто сильний, а хто слабкий, на кого потрібно натиснути, а кого краще не чіпати. Визначає слабкі місця людей, із якими близько знайомий, впливає на больові точки, змінює їх поведінку у вигідний для себе бік. Сам намаганням прямого натиску не підпорядковується, легко ухиляється, вміє за себе постояти. Бурхливо реагує, коли його обмежують у виборі. Керує тими, хто менш рішучий і менш впевнений у собі. Із сильнішим партнером спілкується на рівних. Завжди знайде спосіб, як привернути до себе увагу.

Етика відносин, виступаючи творчою функцією, дозволяє чудово орієнтуватися у сфері відносин, що складаються між людьми, і маніпулювати почуттями інших людей. Знає, як налагодити відносини. Вміє сказати те, що від нього хочуть почути. Комунікабельний, легко заводить знайомства, прагне бути у центрі уваги будь-якої компанії (ніж наодинці і у буденній обстановці). Проте, свої обіцянки виконувати не поспішає, якщо не відчуває у цьому гострої потреби. Не приховує своїх почуттів, пишається ними. Балансує між інтересами протилежних таборів, з успіхом проводячи переговори чи торгуючись. Швидше грає на негативних відносинах, антипатіях, ніж на позитивних зв'язках. Якщо вимагатимуть власні інтереси, легко примирюється з колишніми противниками. Не любить близько допускати до себе людей, адже відчуває, що це накладає на нього певні зобов'язання.

Рольова функція - інтуїція можливостей - побуджає періодично здаватися сумним, розчарованим, незрозумілим, філософічним. Прагне подати себе з оригінальною, нестандартною особистістю, яка не входить у жодні рамки. Схильний протиставляти себе оточуючим. Може підтримати розмову на будь-які теми, демонструючи свої знання про все і потроху, інформацію схоплює швидко, але не глибоко. Періодично замислюється, занурюючись у себе; у такі хвилини йому здається, що люди сприймають його не таким, яким він насправді є. Доволі капризний і вередливий. Не забуває підкреслити свої широкі можливості і великі перспективи. При цьому часто сперечається і не погоджується, відстоюючи із принципу протилежну точку зору.

Четверта функція - структурна логіка, як больова точка, обумовлює високу ранимість у ситуаціях, що вимагають логічної, врівноваженої, конгруентної поведінки (відповідності у словах та невербальній поведінці). Дуже не любить, коли не рахуються з його висновками з приводу тієї чи іншої ситуації чи проблеми. Тих, хто ігнорує його зауваження, зараховує до недоброзичливців. Залежить від порядку, що встановився у тій сфері, де живе чи працює. Жаліється на відсутність дисципліни, неорганізованість, хоча сам її забезпечити не може, через те, що не бажає псувати відносини та не може працювати методично. Реагує на прийняту ієрархію. З людиною спілкується або з позиції знизу, як підлеглий, або з позиції зверху, як керівник. З підлеглими дозволяє собі не церемонитися. Не може знаходитись поряд із людьми, які йому антипатичні. Все робить для того, щоб їх усунути. Сам не знає, по якій системі діє.

Переконуваний за п'ятою функцією - інтуїцією часу. Почувається бадьорим і здоровим, коли весь його час зайнятий. Інакше, володіючи надлишком часу, веде малорухомий, лінивий спосіб життя, нудиться і критику все. Із вдячністю прислуховується до порад, що виправдовують його підвищену активність, що наче б то попереджує можливі провали та небезпеки у майбутньому. Любить постійні зміни, розвиток подій, суперечливість. Часто бажає кудись поїхати, повністю змінити обстановку; час нав'язує такий, який йому зручний, - то поспішає і прискорює інших, то уповільнюється сам і всіляко гальмує швидкі рішення. Завжди знайде до чого причепитися. Любить, коли його довго вмовляють, заходять здалеку, наводячи багато прикладів і повчальних історій з минулого.

Шоста функція - ділова логіка. Для нього необхідно, щоб його партнери піклувались про виконання буденних, рутинних справ, про-працьовували за нього деталі, доводили до кінця розпочату справу. Його настрій безпосередньо залежить від того, наскільки успішно йдуть у нього справи. Щоб покращити його емоційний стан, йому має бути запропонована вигідна справа. Але навіть за такої умови схильний то до проявів надмірної щедрості, то до економності (навіть, скупості). Якщо певне заняття здається сумним, - працювати не здатний.

Сьома функція - сенсорика відчуттів - робить представника цього соціотипу таким, хто безпристрасно обговорює питання, що пов'язані з комфортом, фізичним самопочуттям, матеріальним добробутом, доки це не зачіпає його сенсорно-етичних прагнень та не порушуються зручності. Має своєрідний естетичний смак, який не завжди співпадає із загальноприйнятим. Не стане першим жити у невідомому місці. Консервативний у звичках щодо побуту, любить критикувати якість продуктів чи товарів. Слідкує за чистотою, дотримується правил гігієни.

По восьмій функції - етиці емоцій - намагається бути уважним і коректним до емоцій партнерів. Енергійний у справах, що можна одразу завершити. У піднесеному настрої береться навіть за складну роботу, за відсутності настрою - навіть дуже важливу справу може залишити поза увагою. Якщо швидкої віддачі немає, а працювати потрібно напружено, - швидко охолоджується та шукає інший напрям для прикладання власних зусиль. Але якщо коло вподобань зростає - результативність падає. Створює навколо себе атмосферу свята, кращі справи робить у неформальній обстановці.

9.5. Рекомендації.

а) При роботи з працівником даного типу потрібно проявляти м'якість, терплячість, розсудливість. Потрібно говорити про практичність і доцільність справи, ставити перед ним цілі, переконуючи у вірі у його сильну волю, енергійність, вміння долати перешкоди.

б) Ефективними засобами стимулювання є: схвалення його роботи, а також особистих якостей, особливо доброти; прояв турботи у найд-рібніших деталях; вираз прихильності щодо нього; обіцянка виконати те, про що він мріє; і, навіть, зацікавлення новою, цікавою для нього метою з окресленням перспектив. Гарно стимулюється можливістю заробити, з ним гарний бартер.

в) Водночас, якщо виникають проблеми з виконання дорученої роботи, доведенням справи до кінця (через нестачу посидючості та вподобання найближчих конкретних цілей, що дають реальну користь), рекомендується пояснювати її важливість, розповісти про наслідки його можливих хибних вчинків, примушувати яскраво уявляти їх собі. Критикувати за недоліки потрібно лише у тактовній, ввічливій формі. Можна зачіпати його самолюбство, виказавши сумніви, що доручена справа працівникові під силу. У крайньому випадку демонструвати розчарування, навіть, відчуженість.

г) У роботі слід використовувати такі сильні сторони працівника як наявність суворої системи життєвих цінностей, вміння відстоювати справедливість у принципових питаннях, прагнення до практичної діяльності, вміння спілкуватися з людьми та доставляти їм задоволення. Також заслуговують на увагу гарні дипломатичні і комерційні здібності, швидка орієнтація в екстремальних ситуаціях, впевненість у собі, сміливість, рішучість у поєднанні з добротою, демократичність, вміння триматися розкуто і невимушено, належний естетичний вигляд, гарний смак.

д) Слабкими сторонами працівника цього соціотипу є слабке бачення ієрархії проблем, - що більш важливе на даний момент, а що менш важливе, - та невміння раціонально використовувати ресурси, через що має прояви непунктуальності, необов'язковості, невиконання всіх обіцянок, непослідовності (через власну ірраціональність). Крім того, досить неорганізований та нелогічний у справах, у роботі схильний відволікатися на несуттєві деталі та до коливань у виборі, що призводить до внутрішніх роздумів та сумнівів, які він скриває. Йому складно концентруватися на чомусь одному протягом тривалого часу. Досить консервативний, через що забагато часу витрачає на сприйняття і розібрання нової технології та власне переконання у ії практичності. Схильний нівелювати індивідуальні схильності інших людей, полюбляє, щоб усі працювати за єдиним зразком. І у разі обмеження його свободи може виявити агресивність, перенести свій настрій на оточуючих. Не вміє належним чином розподіляти обов'язки та справедливо розподіляти матеріальні блага, не характеризується глибокими стратегічними та аналітичними здібностями. Схильний піддаватися спокусам.

9.6. Сфера діяльності / рід професій: гуманітарні професії з практичним ухилом; політика; соціальна сфера; сфера комунікацій; торговельно-посередницькі та бізнесові структури (але не виробничі), бажано оптова торгівля, комерція, господарча справа, постачання матеріальних ресурсів; дипломатичне представництво; реклама; сфера послуг, сервісного обслуговування, організації та проведення культурно-масових заходів; шоу- та арт-бізнес, сфера розваг, естрада; акторство (легкий жанр - комедії, оперети); образотворче мистецтво.

9.7. Характеристика, як керівника: керівник-маніпулятор.

Схильний до вирішення тактичних задач. Здатний адекватно проявитися у ролі фронтального лідера. Належить до конкурентного типу поведінки з елементами компромісу.

Досягає значних результатів за рахунок бурхливої активності, що епізодично проявляється, та вмілого маніпулювання людьми. Проте, погано підмічає перспективу, через що його часто "підставляють"; за цією ж причиною часом погано розуміє, чого можна очікувати від людини. Не вміє бути достатньо об'єктивним через притаманну емоційність.

Тонко лавірує, дуже гнучкий у взаємовідносинах, грамотно застосовує матеріальні і моральні стимули.

Спосіб встановлення контакту орієнтований на суб'єктивний чинник. Форма ділової активності має яскраво виражений емоційний характер та орієнтована на захист наявних досягнень. У спілкуванні досить ввічливий, розташовує до довіри, вміє створити атмосферу душевності, затишку. Він завжди знає, чого хоче, радиться більше формально, рішення приймає самостійно. Прагне бути у курсі різних подій і самому бути у центрі уваги.

Система взаємодії з людьми передбачає атмосферу вільного розкутого спілкування, установку на колегіальність. Може продемонструвати активне заперечення етики у бізнесі.

Стратегія: повна свобода управління, максимально можлива експлуатація потенційних можливостей людини. Мотиви і мета: егоїзм, прибуток і успіх організації за будь-яку ціну. Ставлення до закону: правові бар'єри бажано подолати, але без кримінального ризику.

9.8. Девізи: "Світом править слава, вплив, гроші"; "Хочу!"; "Дайте мені армію!", "Армія спасіння"; "Все золото світу"; "У моїх силах прийняти удар натовпу і заспокоїти пристрасті, що розгорілися". А що не співпадає з "хочу", то приймає форму "хочу не...".

Крім того, відносяться:

o можновладці і політики: Юлій Цезар, Михайло Горбачов;

o автор віршованих творів Олександр Пушкін;

o кінорежисер Федеріко Фелліні;

o актори: Марина Владі, Ірина Алфьорова, Михайло Державін, Галина Польських, Тамара Сьоміна, Михайло Рибников, Ірина Розанова, Олена Проклова, Голді Хоун, Боб Хоуп;

o співаки: Алла Пугачова, Елвіс Преслі, Маша Распутіна, Максим Леонідов;

o сатирик Михайло Жванецький;

o олімпійська чемпіонка, гімнастка Мері-Лу Реттон;

o вигадані персонажі: Буратіно і Незнайка.

15.3.10. Соціотип "Бальзак"
15.3.11. Соціотип "Джек Лондон"
15.3.12. Соціотип "Драйзер"
15.3.13. Соціотип "Штірліц"
15.3.14. Соціотип "Достоєвський"
15.3.15. Соціотип "Гекслі"
15.3.16. Соціотип "Габен"
15.4. Інтертипні відносини
Розділ 16. Праксеолопчні кластери
Розділ 17. Основи групової самоорганізації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru