Психологія управління - Ходаківський Є.І. - 15.3.11. Соціотип "Джек Лондон"

11. Логіко-інтуїтивний екстраверт ( ЛІЕ, ЕІЧТГ) - "Джек Лондон" (або, часом "Джек").

Соціотип

Характерні риси типу:

11.1. Зовнішні ознаки:

o фігура і осанка: інтуїтивний підтип характеризується вгодованою, повною фігурою, а логічний підтип - прямокутною, "логічною", худорлявою.

o обличчя: погляд верткий, рухливий, очі повертаються туди-сюди, ні на чому довго не затримуються. Не любить дивитися в очі іншій людині. Однак у ньому періодично проявляється інтуїтивна рішучість: часом переводить погляд у бік або на стелю, - у цей момент повністю відключається від ситуації. Губи - пухкі, виділяються, особливо в інтуїтивного підтипу. Завжди напоготові "американська" посмішка - відкрита, у розпалі посмішка "свого" хлопця. Представник логічного підтипу часто носить бороду та вуса.

o невербальні компоненти: людину з підсиленою логічною компонентою виділяє її хода - під час ходи легенько "підстрибує", перевалюється з п'яти на носок, так що ступня відведеної назад ноги займає положення під великим кутом до землі; взагалі дуже рухливий. В інтуїтивного підтипу ця особливість відсутня, він більш стриманий.

o манера одягу: зовнішній вигляд часто буває дисгармонійним, розтріпаним, а у чоловіків прямо неохайним. Складається враження, що людина щойно повернулась з походу. У логічного підтипу це проявляється набагато яскравіше: в одязі, особливо якщо це чоловік, інколи зустрічається поєднання предметів, мало сумісних загальноприйнятою точкою зору (наприклад, тренувальні штани і жакет від костюма); присутня схильність довго носити один і той же одяг; мало уваги приділяє здоров'ю. Інтуїтивний підтип намагається добре одягатися та слідкувати за власним здоров'ям.

11.2. Манера спілкування.

Дуже динамічний та комунікабельний соціотип. Найнадійніша ознака манери спілкування, яка дозволяє легко визначити представника цього соціотипу, - прояв лукавого гумору, любов до жарту. Лукавість жартів полягає у прояві певної двозмістовності, яку можна розуміти по-різному. Інша особливість його гумору - іронічність. Має нахил висміювати погляди свого опонента, інколи навіть познущатися з нього. Вставляє репліку у неочікуваний момент, чим часто смішить слухачів.

Дуже легко вступає у контакт та розпочинає розмову з людиною, що його зацікавила, при чому здатний це зробити у будь-якому місці. У спілкуванні завжди тримається на короткій дистанції. Багато говорить, не звертаючи уваги на дефіцит часу.

Будь-які пропозиції або ідеї розглядає з точки зору корисності та можливості їх застосування, практичної значимості. Намагається будь-що отримати практичну віддачу. Великий прагматик.

Любить у всьому розібратися, все перевірити. Дуже недовірливо ставиться до різного роду містичних, ірраціональних явищ: літаючих тарілок, інопланетян, біополів, телепатії, тощо.

Любить керувати, дає багато конкретних вказівок, що за чим робити. Завжди закликає використовувати все провідне, що є в даній області. Американський тип бізнесмена.

Часом, безтактністю може випадково образити співрозмовника, але посваритися з ним складно - все перетворює на жарт.

Логічний підтип дуже емоційний та імпульсивний, тому у справах може бути непослідовним.

11.3. Особливості поведінки.

Серед особливостей поведінки, в першу чергу, потрібно виділити схильність до експериментів, із заперечуванням звичайних уявлень, та здатність запалюватися справою. Підприємливий, коли у нього з'являється бажання чимось зайнятися, забуває про все, здатний дивувати витривалістю у доланні перешкод на шляху до мети. Починаючи з дрібного, переключається на ширше коло ділових інтересів, що й надалі постійно розширюється. За звичай щодо справ себе переоцінює. Схильний до інновацій, підмічає нові теорії та розробки, прагне знайти їм практичне застосування. У випадку невдачі не впадає у відчай, проявляє винахідливість, може почати все з нуля.

Життєрадісний та оптимістичний, невтомний, має гарне почуття гумору. Одним і тим самим займатися не любить і йти уторованими стежками - його цікавить те, що може бути, а не те, що є. Палко відстоює свої переконання.

Не боїться йти на ризик, покладаючись на власну інтуїцію. Схильний до нескінченного прагнення до інтелектуального змагання. Через власну цікавість і непосидючість постійно експериментує, втягується у справи, які вирішувались іншими, але не зазнали логічного завершення. Його логіка починає добре працювати, коли він включається у пошуки. Тому він часто змінює власні вподобання, охоче вкладає гроші у перспективні, із його точки зору, проекти.

Довірливий, його легко відмовити від задуманого, але потім він може повернутися до запланованого, щоб повністю використати свій шанс.

Відчуває проблеми у надійності людських відносин. Своєю поведінкою може тиснути на людей, чіплятися, вимагаючи від них що-небудь.

Вступає у суперечку, коли йому не вистачає слів довести свою правоту. Вирізняється "ковбойськими" манерами. Дії у нього часом випереджають аналіз.

Нетерплячий. Не терпить ледацюг, які шукають комфорт і задоволення: сам задовольняється малим. Може дивитися зверхньо на тих, хто навчається неохоче. Не сприймає хитрощів та вивертів, надає перевагу переговорам на взаємовигідним умовах.

У небезпечній для життя ситуації мобілізує всі сили свого організму. Дуже життєлюбний і життєстійкий. Відкликається на звернення сторонніх, але може мало уваги приділяти близьким людям.

Вірить у молодість і молодь, тяжіє до неї, опікується нею.

Схильний повеселитися, поводиться безтурботно. Про наслідки своїх вчинків не замислюється, не обтяжує себе дотриманням норм моралі. Любить природу, наділяючи її особливим змістом. Чоловіки цього типу часто захоплюються походами, туризмом, альпінізмом, бігом на далекі дистанції. Не надає великого значення порядку, комфорту навколо себе. Часом неуважний до власного здоров'я (адже природа часто наділяє його витривалістю) та зовнішності (аби справа від цього не страждала). Але якщо вирішує цим зайнятися, використовує нетрадиційні методи і тоді досягає значних результатів.

Логічний підтип є найдинамічнішим з усіх соціотипів, любить все прискорювати та виступає піонером у своїй сфері діяльності. Шукає прихильників, із якими можна реалізувати власні та загальні ідеї. Довірливий, через власну необережність може потрапляти у різні історії, здається спонтанним. Якщо програє - не втрачає присутності духу й оптимізму, знову йде вперед.

Інтуїтивний підтип є дослідником. Він спокійний, врівноважений, веде впорядкований спосіб життя, добре відчуває перспективу. Спокійно обирає, яку йде. Краще запустити у справу, завжди знаходить найбільш оптимальний та вигідний вихід, що дасть найбільшу віддачу.

11.4. Основні функції (формула типа).

Найсильніша функція - ділова логіка. Завдяки цій функції добре знає, що робити, при чому робити швидко, легко, елегантно, бачить можливості нових справ. Підприємливий, легкий на підйом, знає, як організувати справу так, щоб вона приносила користь. Сміливо висуває ділову ініціативу та настирливо добивається її реалізації. Якщо можливості проекту вичерпані, швидко переключається на новий напрямок. Вміє працювати з фінансами; власні грошові кошти намагається тримати в обігу, граючи на різниці цін. Зосереджує у своїх руках основні важелі матеріальної зацікавленості. Критикує безглузді теорії. Не боїться відряджень і переїздів на нові місця. Часто займається динамічними видами спорту.

Друга функція - інтуїція часу - дозволяє чудово орієнтуватися у питаннях, що пов'язані з умінням знайти момент для початку необхідної дії, або підприємства. Дійсно інтуїтивно уловлює основні тенденції часу, завжди працює на випередження, адже знає, що завтра буде пізно. Одним із перших бере на озброєння нові технології та організаційні форми. Не боїться йти на ризик, покладаючись на свою інтуїцію. Аналізуючи час, намагається відшукати основні закономірності долі. У думках постійно звертається до минулого, аналізуючи минулі події та отримуючи з них уроки на майбутнє. Його цікавлять незвичайні, загадкові явища; намагається їх перевірити, знайти їм логічне обгрунтування.

Рольова функція - етика емоцій - обумовлює бажання бадьоритися, здаватися веселим. Оптиміст, не зажурюється за жодних обставин. Життєві потрясіння його лише закаляють, роблячи впевненішим у собі. Чим гірше на душі - тим ширша посмішка. Любить сміятися, веселити людей. Вступає у контакт, зачіпаючи співрозмовника жартівливою реплікою. Легко погоджується на суперечку, особливо коли йому кидають виклик, буваючи іронічним щодо опонента. Часом, запальний, чого по собі не відчуває.

Больова функція - сенсорика відчуттів. Через неї піддає сумніву власну фізичну привабливість, боїться здатися неохайним та нарікань щодо надмірної турботи про власний комфорт. Хоча, може жити та працювати в умовах дискомфорту, відсутності зручностей, невибагливості їжі - природа за звичай наділяє його витривалістю. Добре ставиться до тих, хто позбавляє його необхідності про побут і повсякденні дрібниці. Має схильність звикатись з однією одежею - вбирається тоді, коли від цього залежать відносини з оточуючими. Не любить людей, які прикриваються своєю слабкістю і хворобами. Бувають крайнощі щодо шкідливих звичок: то бравує ними, то активно бореться проти них. Часом, поводиться легковажно, особливо на природі.

П'ята функція - етика відносин. Через неї є переконуваним. З людьми спілкується демократично, на близькій психологічній дистанції. Налаштований на позитивне ставлення і товариськість на "своїй" території. Його розслаблює атмосфера теплого, душевного спілкування. З питань створення міжособистісних відносин покладається на думку партнера. Суперечливі моменти потрібно з ним узгоджувати у неформальній обстановці, завіряючи у своєму доброму ставленні. Дуже потребує надійних, стабільних людських відносин, цінує перевірених часом людей. Через невміння відразу розпізнати фальш, може дозволити втягнути себе у авантюру. Стурбований через власну неуважність до оточуючих, якщо псує з ким-небудь відносини, шукає, як загладити свою провину, роблячи подарунки чи проявляючи конкретну турботу.

Шоста функція - силова сенсорика. Потребує стимулів, що активізують ділову активність. Особливо активізується в екстремальних ситуаціях. Вміє постояти за себе. Відторгає емоційний пресинг, - у ньому живе бажання керувати, досягати поставлених цілей, використовуючи для цього інших людей. Добре керує лише тими, хто виступає його однодумцями. З питань естетики повністю довіряється смакам партнера. У хвилини емоційного підйому почувається сильною особистістю, якій підвладні будь-які завдання. Але якщо не знаходить емоційної підтримки, то бойовий дух швидко минає. Сміливий романтик. Вподобав радість змагань, любить кидати виклик. Якщо йому опиратися, - азартний і настирливий. Спокійне, бідне на емоції життя робить його м'яким, смішним та незграбним.

Сьома функція - структурна логіка. Спокійно вислуховує абстрактно-теоретичні ідеї до тих пір, доки це не вступає у протиріччя із притаманними йому прагматизмом і практицизмом. Не приділяє особливої уваги суворому порядку довкола себе, проте необхідні папери чи річ завжди відшукає. Прагне слідкувати за виконавчою дисципліною та дотриманням складених планів, проте регламентація і контроль за процесом у нього не досить ефективні. Упертий у своєму розумінні ситуації чи проблеми. Прогнозує розвиток надто механістично, через що його райдужні плани часто залишаються не здійсненими. Буває прихильником або суворої системності, виводячи всі наслідки з однієї і тієї ж схеми, або взагалі не стру-ктурує інформацію, подаючи ії у довільній, випадковій послідовності.

Восьма функція - інтуїція можливостей - м'які поради відносно виразу здатностей і достоїнств. Важко переносить безвихідь і безперспективність. Із задоволенням займається якою-небудь діяльністю лише тоді, коли впевнений в її успіху. Любить випробовувати себе у різних видах діяльності, тому часто змінює вподобання, професії, місця роботи, тощо, доки не знайде те, що йому дійсно потрібно. Марнославний. Якщо його здібності не цінуються, схильний протиставляти себе оточуючим. Нерідко робить всупереч очікуванням. Подобається експериментувати, йти непроторованим шляхом, виступати у ролі винахідника. Повністю віддається улюбленій справі.

11.5. Рекомендації.

а) При роботи з працівником даного типу потрібно привчати його до дисципліни, порядку, охайності, ввічливості, послідовно і методично, але з почуттям такту, дипломатично. Потрібно захоплювати його справою, показуючи її користь і захоплюючись кінцевим результатом, а також контролювати процес доведення розпочатої справи до кінця (інакше працівник не піде туди, куди хотів чи не з'їздить, куди він омріяне планував).

б) Специфікою людини даного соціотипу є те, що їй потрібно пояснювати, що вона має бути сильною, витривалою, має уміти примушувати себе робити те, що їй не хочеться, інакше її не будуть поважати. Пояснити, що потрібно слідкувати за зовнішністю, щоб не втратити розташування оточуючих, відчувати себе завжди впевненим і підтягнутим. Рекомендується переключати увагу на різні приємні речі, розваги, вчити його шуткувати, не втрачаючи такту та почуття міри, щоб не образити оточуючих. Вчити його правилам гарного тону, умінню уходити від суперечки, щоб не втратити внутрішньої рівноваги, в подальшому не жалкувати про сказане.

в) Ефективними засобами стимулювання є погодження його діяльності, а також гарантії виконання досягнутих усних домовленостей.

г) Сильними сторонами працівника цього соціотипу є цікавість, вміння осягнути скриту сутність явищ, розвинута абстрактна логіка. Також присутній динамізм, рухливість, діяльність, працелюбство, гостре відчуття напору часу, не припускає відставання у справах. Добре розбирається у питаннях ділової активності, захоплюється справами, що приносять користь, цікавиться новітностями, які можна застосувати на практиці. Бачить вигідність і невигідність, перспективність чи безперспективність тих чи інших підприємств. Пропонує неординарні шляхи підвищення ефективності, може піти на діловий ризик. У всьому прагне ділової ясності та чіткості, не любить хитрощів, вивертів, не любить працювати наосліп, без підготовки, відтак завчасно планує заходи, домовляється про взаємовигідні умови. Оптиміст, постійно випромінює працелюбство, навіть, якщо складно, скиглити не буде. Часто проявляє себе у якості спонсора і мецената, активного прихильника здорового способу життя.

д) Слабкими сторонами працівника цього соціотипу є незваженість і поспішність у прийнятті рішень, слабке психологічне чуття, невміння розібратися у людях, їх взаємовідносинах, слабка самодисципліна. Часто будує плани на подальшу перспективу, що бувають продуманими не до кінця. Доволі часто турбот буває настільки багато, що не в змозі скрізь встигнути. Не всі спромагаються витримати його напружений робочий режим, який він до того ж схильний довільно змінювати, нав'язуючи свій ритм оточуючим. З принципових питань проявляє твердість і непоступливість. Може надмірно ризикувати. Емоційний, нетерплячий, непосидючий, гомінкий, часом, навіть, зверхній та нечутливий, любить розповідати та обговорювати прочитане чи почуте. Часто припускається неточностей у роботі, що потребує скурпульоз-ності, в оформленні ділової документації; творчий безлад у побуті та на робочому місці. Іноді припускає нетактовність, грубуватий гумор, не любить, коли його зовнішності приділяють забагато уваги, адже охайність не завжди однаково йому притаманна.

11.6. Сфера діяльності / рід професій: інноваційні області, де вимагається широкий світогляд, нестандартний підхід до справи, вміння адаптувати теоретичні розробки до застосування на практиці; наука і техніка - винахідництво, конструкторство, ігротехніка і раціоналізаторство, взагалі дослідницький напрямок, організація досліджень (особливо інтуїтивний підтип); архітектура; програмування; розробка стратегій; планування; хімія; диспетчерство; підприємництво, адже не боїться комерційного ризику, може бути першопрохідцем, початківцем нових справ у бізнесі, причому найбільш чесних (особливо логічний підтип), взагалі рекомендується динамічна робота, що пов'язана з відрядженнями, у тому числі журналістика, адвокатура); може займатися найрізноманітнішою роботою, якщо вона цікава, перспективна, динамічна і не потребує особливої скурпульозності (вчителювання, мистецтво, живопис, режисура, політика, альпінізм, легка атлетика).

11.7. Характеристика, як керівника: керівник-гравець.

Керівник по натурі, дуже динамічний і цілеспрямований, що завжди у пошуку. Краще вирішує стратегічні задачі. Адекватно може реалізувати себе у ролі фронтального лідера. Взагалі є вродженим лідером. Досягає значних виробничих результатів за рахунок підприємливості, орієнтації на нові технології, планування, прагнучи до доцільності та постановки нових завдань. Близький до морального стиля менеджменту, але при необхідності може прийняти будь-який стиль.

Володіє тими якостями, які необхідні керівникові: ентузіазмом, об'єктивністю, відповідальністю. Робить все із знанням справи, відтак більшість звикає покладатися на нього у найрізноманітніших ситуаціях та за різних обставин.

Спосіб встановлення контакту орієнтований на об'єктивні критерії. Форма ділової активності різна: проявляється через тверезий розрахунок, передбачуваність. Здатний на вольове долання перешкод, не спиняється перед жодними труднощами, нетерпимий до бюрократизму.

Вмілий та потужний у плануванні. Уявляє і підприємство, і життя в цілому великою шахівницею, по якій постійно переміщуються люди і проблеми. У найефективніший спосіб вводять удосконалення у структуру організації. Вміє вміло та вірно розподілити і спрямувати зусилля членів колективу. Також володіє якістю, необхідною в умовах нестабільності консервативної корпоративної культури більшості великих компаній, - це вміння ризикувати меншим.

Завжди знає до чого прагнути та пояснює визначену мету оточуючим; точність, чіткість. Вважає, що будь-які питання можна вирішити, аби було бажання. Для нього на першому місці - ефективність у роботі. Мірою успіху вважає кількість доведених до кінця справ (а не рівень популярності серед колег). Нетерплячий до тих, хто з різних причин, часом, навіть виправданих, намагається відстрочити терміни виконання намічених завдань.

Енергія спрямована "всередину", орієнтована на людей, вирізняється високою соціальною активністю. Система взаємодії з підлеглими базована на стимулюванні їх інтересу: заохочує тих, хто сприяє успіху організації, карає тих, хто перешкоджає. Доброзичливий, прямодушний, проте не любить обманюватись у людях. У спілкуванні з ним потрібна чесність, довірливість, максимум гарного ставлення. У випадку не виправдовування очікувань не розголошуватиме проблему, не критикуватиме, а застосує механізм "тихої догани", м'яко вказавши на недоліки, що вимагатиме беззаперечного виконання.

Вільно надає рекомендації. Водночас, може вдаватися до виробничих дискусій, вишукуючи в них методи досягнення високої професійності та "зсуву з місця гори". Незалежність поглядів, здатність міркувати самостійно - це те, що він прагне надати своїм підлеглим, та зробити цю рису характерною для свого колективу. Відчуває неприйняття позиції погодження з усім, чим завгодно, - краще прийняти виклик і програти, ніж не відчувати захоплення взагалі.

Належить до співробітницького типу поведінки. Досить демократичний, проте суворий керівник, що вимагає дисципліни. Надає перевагу бути правим, а не улюбленим. Володіє внутрішньою інтелігенцією, проте, часом не приділяє уваги стилю виказування власної думки працівникові. Добре бачить ділові якості інших. При необхідності може з успіхом приймати участь у конкуренції.

Стратегія: свобода управління, максимальна увага виробництву, новим технологіям, людським ресурсам. Мотиви і мета: мотиви - задоволення отримує від самого процесу роботи; мета - досягнення вагомого результату, що виділяється серед інших. Ставлення до закону: поважає закон, якщо він не захищає бюрократичні порядки і не заважає розгортанню ініціативи.

11.8. Девізи: "Світом править жива природа. Все навколо живе" (чуттєве сприйняття); "Калькуляція ризику і можливостей" - пошукова активність, подолання, наче "на лезі бритви"; схильність до "ідей, що не можна виконати"; "Час не чекає" - реалізація досягнень у максимально короткі терміни, відразу, "а інакше - навіщо воно потрібно". Девіз прояву оптимістичності: "Немає проблем".

Крім того, відносяться:

o вчені: Лев Ландау;

o можновладці і політики: Маргарет Тетчер, Франклін Рузвельт, Річард Ніксон, Джон Кеннеді, Рональд Рейган, Альберт Гор;

o автори віршованих творів: Роберт Берне;

o сценарист і режисер: Сергій Ейзенштейн;

o актори: Джулія Роберте, Анні Жирардо, Шон Коннері, Стів Мар-тін, Патрік Стюарт, Джим Керрі, Роберт Редфорд, Сигурні Вівер, Євгеній Міронов, Олена Сафонова, Борис Щербаков, Ірина Купченко, Андрій Ташков;

o письменники: Вальтер Скотт, Герберт Веллс, Роберт Луїс Стіве-нсон, Аркадій Гайдар;

o вигадані персонажі: Jordi LaForge (Star Trek - The Next Generation).

15.3.12. Соціотип "Драйзер"
15.3.13. Соціотип "Штірліц"
15.3.14. Соціотип "Достоєвський"
15.3.15. Соціотип "Гекслі"
15.3.16. Соціотип "Габен"
15.4. Інтертипні відносини
Розділ 16. Праксеолопчні кластери
Розділ 17. Основи групової самоорганізації
17.1. Причини некомпетентності та методи боротьби з нею
17.2. Система групової самоорганізації та основні соціальні функції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru