Психотерапія - Каліна Н.Ф. - Пренатальна стадія і травма народження

У класичному психоаналізі раннє дитинство (перші п'ять років життя) розглядають як фундамент психічної структури особистості. Виокремлені 3. Фройдом стадії психосексуального розвитку вважають визначальними чинниками її організації, а також формування психологічних проблем і невротичних симптомів.

Пренатальна стадія і травма народження

Першим етапом особистісного розвитку є відокремлення дитини від матері, народження і психічне народження (термін М. Малер) людини. Народження, на думку більшості психоаналітиків, є сильною фізіологічною і психологічною травмою, яка надалі слугує універсальним зразком (прототипом) для ситуацій, пов'язаних зі стражданнями, дискомфортом і тривогою. Найбільш вражаючі описи впливу пологової травми на подальше життя особистості містять роботи Отто Ранка ("Травма народження", 1924) і Шандора Ференці ("До теорії генітальності", 1924).

О. Ранк зосередив увагу на переживаннях немовляти, вирваного з приємних і природних відчуттів блаженного тепла, захищеності, достатку і комфорту. Опинитися поза материнською утробою - найсильніший шок, який переживає людина за все життя. Решта страждань будується за образом пологової травми, що становить резервуар первинної тривоги, окремі порції якої вивільняються надалі в неприємних або загрозливих ситуаціях. Особливо сильне переживання тривоги викликають такі епізоди: розрив зі значущим (коханим) об'єктом, втрата статусу і пошани, тілесна травма, будь-яка емоційна втрата. Це нагадує людині про відчуття безпорадності, ворожості та страху, які вона вперше пережила при входженні в цей світ.

У процесі розвитку особистість навчається витримувати такий страх. Маленькі діти цього ще не вміють - вони уявляють собі остаточну втрату (смерть) як від'їзд або відхід, намагаються пояснити розрив за допомогою захисної раціоналізації ("він був поганий, і мама його покинула, а я хороший і слухняний"). У дорослих рано чи пізно формуються ефективні механізми боротьби з тривогою втрати, проте майже кожна подібна ситуація реактивує первинну тривогу, викликаючи могутнє ірраціональне переживання безпорадності і страху та сильне несвідоме прагнення повернутися в безпечне і затишне материнське лоно.

Проблеми, пов'язані з пологовою травмою, мають особливу специфіку в недоношених і народжених за допомогою кесаревого розтину немовлят. Поширена думка, що недоношеність або важкі пологи посилюють соматичні проблеми; медики також вважають цей факт надзвичайно важливим для анамнезу дитячих хвороб. Водночас люди схильні приписувати особливу хоробрість і мужність тим, хто народився шляхом розтину. Так, у В. Шекспіра Макбет, дізнавшись від Макдуфа про те, що "ножем я вирізаний, а не народився ", втрачає здатність битися і зазнає нищівної поразки. У фольклорі різних народів багато таких прикладів.

Насправді значення має не стільки факт патологічного народження, скільки ставлення самої людини до того, що їй стає відомо про початок власного життєвого шляху. Образливе прізвисько "недоносок" впливає на самооцінку сильніше, ніж факт, відображений у ньому. Те саме стосується і частих випадків обвивання пуповини навколо шиї немовляти - дорослого "душить" радше знання або уявлення про те, що це погано. Класичний приклад - народження "в сорочці" (тільки воно має позитивну семантику).

Невротична симптоматика, зумовлена нарцисичними особливостями немовляти, особливо часто пов'язана з безсиллям і некомпетентністю в соціальній сфері. Прикладом можуть слугувати екстрасенси, численні парапсихологи та "діагности карми", інші цілителі душі та тіла, які всерйоз претендують на магічну велич і всемогутність. їхні ідеї - яскрава ілюстрація психоаналітичних уявлень про несвідомі первинні процеси, що керують поведінкою індивіда на першому році життя, коли відчуття реальності і вторинні процеси (свідомість і критика) ще не розвинуті. Такі особливості поведінки 3. Фройд спостерігав у примітивних народів, яким властиві переоцінювання могутності бажань і душевних порухів, усемогутність думок, віра в надприродну силу слова, прийоми "магічної" дії на зовнішній світ, що справляють враження послідовної реалізації уявлень про власну велич і всемогутність.

Розвиток почуття реальності, здатності розрізняти власне Я і навколишню дійсність відбувається поступово і потребує відмови від нарцисичних задоволень. Провідну роль у цьому процесі виконує мати, яка розумно чергує задоволення потреб і часткову їх фрустрацію (придушення). У занадто дбайливої матері дитина позбавлена необхідності розвивати контакти з дійсністю; у недостатньо дбайливої - переживає страх перед загрозливою ворожістю навколишнього світу. Ці переживання (нарцисичне самовдоволення або тривога) можуть пригадуватися або повторюватися в дорослої людини. Практично завжди вони активуються в процесі психотерапії незалежно від її глибини (аналітичності).

Оральна стадія
Анальна стадія і анальна проблематика
Едіпова стадія та едіпів комплекс
Розвиток Супер-Его
3. Постфройдистські школи і напрями
3.1. Теорія об'єктних відносин М. Кляйн
3.2. Британські психоаналітичні підходи
3.3. Психологія Самосії X. Кохута
3.4. Інтерперсональні підходи
4. Аналітична психологія і психотерапія. Пост'юнгіанство
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru