Психотерапія - Каліна Н.Ф. - 3.4. Інтерперсональні підходи

У післявоєнні роки під впливом неофройдистських ідей про несвідомі засади соціальної активності особистості у психоаналізі почав формуватися інтерперсо-нальний (міжособистісний) підхід. На відміну від класичної об'єктної теорії, зосередженої на стосунках із матір'ю, міжособистісна парадигма приділяє основну увагу зрілим соціальним контактам дорослого індивіда.

Цікаву дихотомію базових типів об'єктних відносин запропонував Міхаель Балінт (1896-1970), запровадивши поняття "окнофілія" та "філобатія". Окнофілія - потреба триматися за надійний, стійкий об'єкт, який гарантує захист і безпеку. Протилежна їй філобатія - радість від залишення об'єкта, "ейфорія насолоди, змішаної тривоги і задоволення", які особистість відчуває в порожньому, позбавленому об'єктів, але дружньому (не загрозливому і не ворожому) просторі.

Окнофіл потребує міцних і стійких відносин з об'єктом. Йому необхідно триматися за щось надійне, щоб відчувати себе в безпеці. Спочатку таку зону комфорту забезпечує любляча і дбайлива мати. Залишаючи її, дитина відчуває безпорадність і тривогу, а повертаючись - заспокоюється. Світ окнофіла, за М. Балінтом, складається з об'єктів, розділених страхітливо порожніми просторами. Під час переходу від об'єкта до об'єкта окнофіл відчуває страх, і таке саме тривожне передчуття охоплює його поблизу улюбленого об'єкта - боязнь втратити, страх виявитися забутим і покинутим.

Філобат не боїться покинути об'єкт, він одержує задоволення від переміщення в просторі людських відносин. Така людина впевнена в собі, може вільно приходити і йти, радіючи зустрічі і не засмучуючись через розлуку. Тому філобат частково поводиться як нарцисична дитина, його "героїчна" поведінка натхнена інфантильною впевненістю в тому, що все закінчиться добре.

У реальній людській поведінці окнофілічні та філо-батичні риси змішані, в різних ситуаціях можуть переважати ті або ті імпульси. Джерелом міжособистісних проблем є крайнощі або однобічний розвиток цих рис. Так, в окнофіла нав'язливе прагнення безпеки призводить до того, що найближче оточення змушене утримувати його, наперед відповідаючи "так" на невисловлене благання про любов. А така ситуація може обернутися приниженням. В усіх інших випадках він страждає, до того ж відмовляється визнати самостійність об'єктів - право інших на свободу вибору.

Проблеми окнофіла пов'язані з уявленням, що люди, в яких він має потребу, самі по собі надійні, могутні і завжди забезпечать підтримку. Він плутає свої потреби з об'єктивними характеристиками соціального оточення і страждає від прихованої амбівалентності: окнофіл потребує об'єкта, який позбавляє від страху, та оскільки соромиться і зневажає себе за слабкість, то може перемістити ці відчуття на об'єкт і почати зневажати його, не припиняючи любити, адже він, як і раніше, довіряє і сподівається. Таке подвійне ставлення до близької людини трапляється часто.

У філобата проблеми виникають через виражені окнофілічні бажання партнера. Незалежно від цього він може стикатися з докорами в невірності, ненадійності, холодності і черствості. Філобатична схильність до безоб'ектного простору може здаватися звичайним егоїзмом. Любитель "ходити по краю" споріднених і дружніх зв'язків рано чи пізно ризикує зробити крок за грань і залишитися самотнім.

Ф. Грінейкр трактує формування відчуття власної ідентичності як процес, залежний від розвитку об'єктних відносин. На її думку, усвідомлення власного Я розвивається через розуміння того, як його уявляють та оцінюють інші. Діти і дорослі привласнюють, інтроектують образ власної особи, що формується у значущих і близьких. Інші психологи, наприклад Теодор Рейк і Джозеф Сандлер, вважають, що об'єктні відносини впливають передовсім на формування Супер-Его. Отто Керн-берг на основі інтеграції кількох об'єктних теорій розробив ефективну систему психотерапевтичної допомоги помежовим і психотичним пацієнтам.

У межах більшості підходів об'єктні відносини розглядають як важливий чинник формування і розвитку особистості або її окремих підструктур (Его, Супер-Его, Самість). На противагу їм американський психіатр Гаррі-Стек Салліван (1892-1949) трактував особистість як гіпотетичну суть, за допомогою якої зручно описувати міжособистісну взаємодію. На його думку, особистість виявляється тільки у ставленні її до інших людей. Замість вивчення раннього досвіду психічних переживань Г.-С. Салліван розглядав стійкі патерни (послідовності, сценарії, форми) міжособистісної взаємодії як основу людського Я, ідентичності і Самості.

Міжособистісна взаємодія, за СалЛіваном, ґрунтується на тривозі. Виникнення тривоги він пов'язував з емоційними порушеннями чи проблемами значущої людини (матері), а тривожні переживання, які часто повторюються, сприяють формуванню примітивного (первинного) страху. Пізніше досвід примітивного страху і первинної тривоги відтворюється знову і дає початок шизофренічній симптоматиці.

Усі переживання, які може відчувати людина, утворюють простір, крайні точки якого - цілковита ейфорія (стан найбільшого щастя і задоволеності) і нестерпна, жахлива напруга. Незадоволені потреби вона теж відчуває як психічну напругу. Активність немовляти, породжувана потребами, спричиняє напругу у матері, що переживає її як турботу і сприймає як стимул до діяльності, спрямованої на задоволення потреб немовляти.

Г.-С. Салліван рішуче відмовлявся від звичних понять, що характеризують людські стосунки, наприклад "любов". Суть тривоги він також розумів по-своєму. На відміну від напруги, спричиненої потребами або турботою, сила тривоги неконтрольована (первинна тривога зумовлена діями матері, вплинути на яку немовля не може). Тривога пригнічує всі інші види напруг, що виникають паралельно з нею, це відчуття всеосяжне і некероване. Захистом від тривоги спочатку є апатія і сонна відчуженість, пізніше цю роль починає виконувати взаємодія дитини з іншими людьми. Першою, базовою, формою інтерперсонального (міжособистісного) переживання є грудне годування.

Поступовий розвиток дитини, її соціалізація, на думку Саллівана, відбуваються під впливом заохочень - так формується персоніфікація Я-хороший, наростання тривоги (Я-поганий) і раптової сильної тривоги (жаху), що персоніфікується у формі Не-Я. Ці три Я-репрезентації утворюють вторинну систему Самості, яку людина переживає як свою особистість і демонструє оточенню. У дитинстві формується безліч форм взаємодії з людьми, серед яких найважливішими є заохочувана (правильна) поведінка, а також необхідність приховувати свої дії і вводити в оману інших. Кожна з них підсилює відповідні персоніфікації, малюк "учиться" супровідних переживань (радість, роздратування, обурення, недоброзичливість, гнів, злість тощо).

Ключове значення для розвитку об'єктних відносин має ювенільна ера - період із 6-7 до 12-13 років, який охоплює молодший шкільний і молодший підлітковий вік. Саме в цей період дитина вступає в систему соціальних взаємин. Ті, хто затримався в ювенільній ері, пізніше не зможуть адаптуватися до життя серед своїх ровесників. У цьому віці присутність інших людей дуже ускладнює навколишній світ дитини, так що вона змушена виробити індивідуально-своєрідну концепцію орієнтації в середовищі. Ступінь адекватності орієнтації в житті відображає те, що називають зрілою особою з хорошим, поганим або індиферентним характером.

Інтерперсональний підхід Г.-С. Саллівана є доброю оевовою для розуміння важких форм порушення стосунків (шизофренія, аутизм). У терапевтичній роботі зручно використовувати його ідеї про різні форми Я, форми психічної і особистісної активності (динамізми), проте загалом його поглядами вітчизняні психотерапевти послуговувалися мало, особливо поза психіатрією.

Близьким до салліванівської концепції є інтер-субсктивниіі підхід, запропонований американськими аналітиками Р. Столороу, Б. Браншафтом, Д. Бтвудом з метою подолання тенденції відчуження, властивої класичному психоаналізу. Наголошуючи на необхідності емпатійної взаємодії з клієнтом і протиставляючи активну емпатію класичній позиції "безпристрасного дзеркала", Д. Етвуд і Р. Столороу вважають фокусом терапії міжособистісну взаємодію у формі зустрічі особливої екзистенційної події. Це зустріч двох різних суб'єктивних світів, по-різному організованих суб'єктивних істин, яка становить високу цінність для обох учасників.

Ключове для цього підходу поняття "інтерсуб'ек-тивність" запозичене з праць німецького філософа Едмунда Гуссерля (1859-1938), що розглядав її як особливу частину (структуру) суб'єкта, завдяки якій можливе спілкування і взаєморозуміння різних, несхожих один на одного індивідів. Інтерсуб'єктивність допомагає людині зрозуміти, "як влаштовані" думки і відчуття інших людей при тому, що всі люди різні.

Д. Етвуд і Р. Столороу поєднали ці феноменологічні уявлення з ідеями X. Кохута про важливість задоволення селф-потреб у ранньому дитинстві і в процесі психоаналізу, розробивши продуктивну форму терапії порушень, пов'язаних із відчуженням і самотністю. На відміну від класичного психоаналізу, що розглядає патологію в термінах процесів і механізмів, локалізованих лише "всередині" пацієнта, вони звертають увагу на тривку пов'язаність кожного індивіда з іншими людськими істотами (без інших людей суб'єкт не може зберігати своє людське єство). На їх переконання, інтерсуб'єктивиий контекст відіграє визначальну роль у всіх формах психопатології: психоневротичних і психотичних.

Розглядаючи психоаналітичний процес як інтерсуб'єктивиий діалог між двома життєвими світами, Етвуд і Столороу пов'язують його етапи і терапевтичні чинники зі становленням міжособистісного простору особливого типу - інтерсуб'єктивної реальності. У процесі взаєморозуміння ця реальність виражається в мовленні (психоаналітичному дискурсі) і сприяє тому, що пацієнт дізнається і наново переживає ті значення та життєві принципи, які були сформовані внутрішніми несвідомими бажаннями. Аналітик може допомогти змінити окремі аспекти або властивості суб'єктивної реальності пацієнта, але при цьому повинен зважати на те, що його власне знання і розуміння - так само реальність суб'єктивна.

Позицію аналітика автори інтерсуб'єктивного підходу визначають як безперервне емпатійне розуміння. Усвідомлення несвідомого змісту і процесів відбувається за допомогою взаємної рефлексії в межах діалогу між терапевтом і клієнтом. Ключова роль у терапії належить аналізу трансферу і опорів. Мета цього аналізу - вивчення суб'єктивної реальності клієнта в міру її вияву в інтерсуб'єктивному полі терапії. Аналіз опору дає змогу встановити моменти травматичних порушень у ранньому дитинстві, унаслідок яких було зруйновано значущі для клієнта відносини з близькими людьми.

Надаючи значної уваги трансферу як особливій формі організації досвіду, Д. Бтвуд і Р. Столороу трактують різне розуміння переносу, сформульоване в роботах попередників, залежно від його ролі і функцій у психоаналітичному процесі. Вони розрізняють перенос як:

- регресію до ранніх стадій психосексуального розвитку;

- переміщення і нав'язливе повторення відчуттів і переживань, за якого пацієнт зміщує емоції, що стосуються несвідомої репрезентації витісненого об'єкта, на його психічну (ментальну) репрезентацію в зовнішньому світі;

- проекцію об'єктних конфліктів на фігуру аналітика;

- викривлення об'єктивної реальності у формі її специфічного пояснення і розуміння (вторинна вигода);

- організувальну активність, у межах якої пацієнт асимілює аналітичні взаємини й інтерпретації та використовує їх для трансформації особистого суб'єктивного світу.

Міжособистісні напрями, які є прямим результатом еволюції теорії об'єктних відносин М. Кляйн, поширилися в американській психоаналітичній традиції. В Україні вони відомі мало через брак навчальної традиції і відсутність перекладів із цієї проблематики. Проте ці підходи мають добру перспективу як приклад ефективного засвоєння психоаналізом гуманістичних та екзистенціальних засад.

4. Аналітична психологія і психотерапія. Пост'юнгіанство
4.1. Загальні засади аналітичної психотерапії
Теоретичні основи аналітичної психології
Основні архетипи і процес їх індивідуації
4.2. Основні напрями і психотерапевтичні моделі пост'юнгіанства
Класична школа в пост'юнгіанстві
Школа розвитку в пост'юнгіанстві
Архетипічна школа у пост'юнгіанстві
5. Тілесно орієнтована психотерапія
5.1. Теоретико-методологічні основи тілесної терапії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru