Соціальна психологія - Орбан-Лембрик Л.Б. - Прикладна соціальна психологія у правовій сфері

Застосування соціально-психологічних знань у правосудді сприяє розслідуванню та розкриттю злочинів, перевихованню правопорушників. Прикладна соціальна психологія сприяє і профілактиці протиправної поведінки, особливо неповнолітніх правопорушників.

Наукове і прикладне значення мають соціально-психологічні дослідження умов формування протиправної поведінки особистості, особливо неповнолітніх осіб, ролі первинних угруповань, в яких формується підростаюча особистість (сім'я, шкільний клас, підліткові і молодіжні об'єднання, сфера дозвілля). Юридична наука і практика потребують від соціальної психології відомостей про механізми впливу на підлітка групи членства, референтної групи, формування індивідуального ставлення до норм і цінностей групи, а також про оптимальні способи впливу на підлітка у складний період його розвитку чи в екстремальній ситуації.

Юридична робота пов'язана з безперервним процесом спілкування, під час якого відбувається сприймання і оцінювання людей (свідків, підозрюваних, постраждалих та ін.), встановлення і розвиток психологічних контактів, отримання інформації (допит, переговори та ін.). її ефективності сприяє об'єднання зусиль правоохоронних органів і соціальних психологів. Наприклад, на етапі встановлення і розвитку психологічних контактів між людьми можуть виникнути такі психологічні бар'єри, як байдужість, недовіра, ворожнеча, несумісність та ін. Соціальний психолог покликаний допомогти юристу-практику, підозрюваному чи свідку позбутися цих бар'єрів та спонукати їх до конструктивної взаємодії. Отже, соціальна психологія має великі можливості в організації психологічної допомоги, спрямованої на встановлення контактів, налагодження взаємодії у процесі розкриття злочину.

Соціальний психолог повинен здійснювати консультативно-просвітницьку і експертну діяльність, особливо на етапі попереднього слідства. Чим вища професійна компетентність слідчого, тим успішніша його співпраця з психологом, чиї консультації можуть бути спрямовані на виявлення типових особливостей сприймання людини, на встановлення з нею психологічного контакту. У процесі розкриття групових злочинів неоціненними е спостереження, рекомендації соціального психолога як щодо внутрішньої структури групи, характеру взаємозв'язків у ній, розподілу ролей, виявлення лідерів, так і щодо з'ясування вразливих її місць, вибору ефективних засобів впливу на групу, лідера, інших її індивідів.

Особливо складним напрямом є реадаптація, ресоціалізація осіб, засуджених за скоєння злочину або тих, що повернулися з місць позбавлення волі. У цій роботі соціальні психологи взаємодіють зі спеціалістами, котрі безпосередньо розв'язують проблеми юридичної психології.











© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru