Управління конфліктами - Жаворонкова Г.В. - 8.4 Індивідуальний та груповий опір змінам

В основі підприємницького менеджменту, що забезпечує стабільність організації і макроекономічної усталеності, лежить цілеспрямований пошук та впровадження нововведень як складового елемента стратегічного управління. Прийнято розрізняти два види інновацій: технічні, спрямовані на зміну продукції або технології її виробництва, і організаційні, спрямовані на зміну структур і систем управління.

Нововведення можуть стосуватися трьох рівнів діяльності організації. На рівні поточної виробничо-господарської діяльності інновації оптимізують чинну операційну систему виходячи з потреб процесу і підвищуючи короткострокову ефективність. Локальна організаційна оптимізація досягається методами дослідження операцій, а комплексна - методами реінжиніринга бізнес-процесів.

Більш глибокі інновації забезпечують конкурентні позиції підприємства по сегментах "продукт" - "ринок" усередині ділянок господарської діяльності. У класифікації систем управління ефективність на цьому рівні забезпечується комплексною концепцією маркетингу.

Технічні нововведення тут спрямовані на розробку нових видів продукції, що відповідають мінливим переважанням споживачів і передовому технічному рівню по галузі.

Інновації на третьому рівні управління - підприємницькому, забезпечують реакцію на стратегічні зовнішні зміни. Саме на цьому рівні відбувається формування ділянок господарської діяльності підприємства, проектування і зміна систем і структур управління. Технічні та технологічні нововведення пов'язані з фундаментальними і прикладними дослідженнями, НДДКР і створенням нових технологій, на основі яких відбувається формування нових ділянок споживчого попиту.

Як правило, суттєві стратегічні перетворення, впровадження інновацій, зіштовхується з опором консервативно налаштованої частини персоналу або окремих осіб. Опір виникає кожного разу, коли організаційні зміни тягнуть за собою порушення складених норм поведінки, критеріїв оцінки роботи і структури управління.

Опір змінам - це неминуче явище, тому спочатку треба зрозуміти, чому менеджери функціональних підрозділів чи підлеглі не хочуть змін.

Опір - багатогранне явище, що викликає непередбачені зволікання, додаткові витрати і нестабільність процесу стратегічних змін. Цей супротив проявляється завжди у відповідь на будь-які зміни. З точки зору наук про поведінку, опір являє собою природний прояв різних психологічних установок стосовно раціональності, згідно з якими групи та окремі індивіди взаємодіють один з одним.

В галузі технічних нововведень опір пов'язаний зі схильністю людей до вже чинних видів продукції і технологій, що стабільно приносять прибуток. Опір організаційним змінам виникає через страх співробітників виявитися недостатньо компетентними для виконання нових функцій і позбавитися раніше завойованого соціального статусу.

Ознаки опору

o Відстрочка початку процесу змін

o Непередбачені відстрочки впровадження та інші ускладнення, що гальмують темп змін і збільшують витрати у порівнянні із запланованими

o Намагання саботувати зміни всередині організації або "втопити" їх у потоці інших першочергових справ

Наслідки такого опору

o Зміни повільно приносять очікувані результати

o Існують спроби віднести отриманий ефект від змін на рахунок раніше здійснених процедур (заходів)

Причини опору змінам Невизначеність. Невизначеність означає, що людина не знає про наслідки змін або підозрює загрозу своїй захищеності (тобто відчуває страх).

Відчуття втрат і переконання в тому, що зміни нічого доброго не принесуть. Відчуття втрат означає, що переміни призведуть до меншої міри задоволеності яких-небудь потреб. Переконання, Полягає в тому, що для організації зміни не є необхідними або бажаними: зміни, що плануються, не вирішують проблем, а лише примножують їх число

З точки зору стратегічного менеджменту, супротив (опір) є проявом ірраціональної поведінки організації, відмови визнати нові реалії, відмова мислити логічно та реалізовувати на практиці висновки логічного мислення.

Ознаки організаційного опору

^ Відмова

^ Відкладання на потім

^ Невизначеність

^ Відсутність впровадження

^ Стратегічна неефективність

^ Саботаж

^ Відступ

Подолання опору, аби він не переріс у катастрофічні для підприємства конфлікти, потребує від керівництва організації спеціальних заходів, пов'язаних із достатньо великими витратами.

До їхнього числа належать навчання й перенавчання персоналу і створення атмосфери прихильності до інновацій через інформування та агітацію.

До свідомості кожного робітника доводиться, що зміни не несуть у собі персональної загрози, навпаки, є передумовою розвитку підприємства, гарантують кожному фаховий ріст, стабільність зайнятості, підвищення статків.

З метою зниження опору інноваційні проекти бажано організаційно відокремити від поточної діяльності. Для забезпечення ефективності нововведень необхідна відповідна мотивація персоналу, який залучено до їх реалізації.

Психологічна компетентність керівників для проведення змін та подолання опору передбачає:

o

Знання для самооцінювання і вдосконалення особистості

o

Комплекс знань і навичок для спілкування з людьми

o

Педагогічна компетентність, пов'язана з реалізацією функції вихователя підлеглих

o

Знання психологічних закономірностей життєдіяльності колективів для оцінки міжособових і групових стосунків, для ЇХ гармонізації

o

Спроможність будувати ділові відносини

o

Здатність регулювати психологічний клімат

Основні постулати:

^ Опір знаходиться в прямій залежності від швидкості змін!

^ Опір змінам пропорційний силі, ступеню руйнування культурних

традицій, структури влади, що відбуваються через стратегічні

зміни та інновації.

^ Опір зворотно пропорційний періоду часу, протягом якого

відбуваються зміни.

^ Якщо зміни провадяться поступово, то вони, як правило,

зачіпають тільки одну частину організації, тобто присутній

локальний супротив; він не отримує підтримки від підрозділів.

^ Опір підсилюється, коли влада переходить від виробничих

підрозділів до підрозділів маркетингу при переорієнтації на

ринкові умови господарювання.

^ Опір індивіда і групи залежить від небезпеки та занепокоєння

щодо наростання поточних змін, оскільки очевидними є тільки

найближчі наслідки таких змін, а не перспектива.,

^ У процесі змін розрив між дійсністю (ареальним станом) та ЇЇ

сприйняттям індивідом чи колективом може значно підвищити

опір.

^ Опором можливо і необхідно управляти.

Індивідуальний опір змінам простежується через реакції окремих осіб. Людина опирається змінам, коли не почуває себе у безпеці, коли не впевнена у наслідках і результатах змін, а саме:

■ Вимушена ризикувати, а це протирічить її натурі

■ Відчуває, що внаслідок змін вона може стати зайвою

■ Не здатна виконувати нову роль, відведену їй внаслідок змін

■ Відчуває, що може втратити повагу керівництва

■ Не здатна, або не бажає навчатися новим видам діяльності та засвоювати новий стиль поведінки тощо

■ Боїться втратити владу, престиж, репутацію

■ Боїться скорочення винагороди

Груповий опір змінам існує поряд з індивідуальним і в більшій мірі характеризується стабільністю та перманентністю, ніж супротив однієї людини, адже набагато легше впливати на одну людину, особливо якщо вона стоїть на шляху прогресу, ніж змінити культуру і структуру групи чи позбавити її важелів впливу.

Сила опору, що чинить група, пропорційна характеру та масштабу загрози для її влади, для визнаних нею цінностей, культури.

Існують організації, де влада зосереджена в руках однієї людини або групи осіб, що поділяють одну культуру. Проте більшість організацій є декілька центрів сили (влади). Тому зміни можуть викликати як беззастережну підтримку, так і бути повністю відкинуті. Кожний центр сили в організації ототожнюється з певною культурою.

Центр сили - група в організації (підрозділ або неформальна група), характер роботи якої впливає на формування в них специфічної, відмінної від інших працівників культури.

Культурна орієнтація центру сили - переконання центру сили, які він готовий відстоювати.

Політична орієнтація центру сили - способи використання влади, які використовує центр сили для нав'язування своїх умов іншим.

В межах однієї організації можна зустріти як опір, так і підтримку змінам. Активність підтримки або опору залежить від рівня в ієрархії та культурних орієнтацій різних центрів сили.

Чинники, що визначають опір змінам

■ Ступінь невідповідності культури і структури влади майбутнім

змінам

■ Тривалість періоду впровадження змін

■ Загроза втрати престижу і влади та інші ускладнення для вищих менеджерів

■ Наслідки змін для організації

■ Відданість працівників організації

■ Сила культурно-політичних орієнтацій у відповідних центрах сили

Крупні стратегічні зміни часто здійснюються без урахування наступного опору.

Заходи для підготовки підґрунтя стратегічним змінам в організації

o Аналіз природи змін

o Створення атмосфери підтримки

o Урахування поведінкових факторів при плануванні перетворень

o Управління процесом змін через зміни поведінки працівників

Чинники процесу зміни поведінки працівників

o Передбачення та контроль над джерелами опору

o Використання влади для переборення опору

o Ознайомлення керівників з новими концепціями та навчання їх новим прийомам вирішення проблем

o Зміни культури та структури влади

8.5 Переборення опору змінами Тактика поводження менеджера при впровадженні змін
Управління людським фактором
Заходи щодо мотивації на зміни
Заходи щодо управління перехідним процесом
Заходи щодо формування політичної динаміки змін
Висновки
Список рекомендованої літератури



© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru