Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Любовна магія

Шкідлива магія полягала у використанні різних обрядів, що ставили за мету надприродним способом заподіяти шкоду окремій особі або особам. Серед народів Південної півкулі в арсеналі шкідливої магії домінували імітативні прийоми, найпростіший з яких — націлити на ворога шпичку або кістку, у Північному — контактні: "порча (причина)" через їжу, напої, одяг тощо. Важливим засобом шкідливої магії вважалося й сміття, якщо його таємно закидали на чуже подвір’я.

Одним із стійких забобонів, пов’язаних зі шкідливою магією, є віра в "лихе око", або "вроки". Цією магічною властивістю наділялися й окремі тварини (змія, лев, кішка, собака та ін.), і люди, зазвичай косоокі, із глибокими чорними очима, з нахмуреними або зрослими бровами. Дотепер існують повір’я, що від лихого ока занедужують люди й тварини, зброя мисливця від "вроків" утрачає бойові якості, коровий кози перестають доїтися тощо. За поширеним переконанням, "вроки" особливо дієві при пологах і на весіллях, щоб уникнути цього наречені в багатьох народів як невіддільну частину весільного вбрання носять фату.

Військова магія

Військова магія тісно стикалася зі шкідливою за своїми цілями й завданнями. Різниця між ними полягала втому, що шкідлива магія, як правило, була таємною й однобічною, військова — зазвичай публічною і мала на меті необхідність подолати активний опір жертви. Джерелом військової магії служили, імовірно, і рефлекторні дії, викликані спогадом про заподіяну образу. Прийоми військової магії запозичені як із профілактичної (носіння амулетів, замовляння зброї), так і з агресивної магії—військові танці, що мали, крім іншого, практичний зміст тренування і розминки перед реальним боєм.

Любовна магія

Любовна магія мала подвійну спрямованість: або викликати потяг, або, навпаки, знищити його. Ця подвійна спрямованість любовної магії добре передається народними поняттями "причарувати" і "відчарувати", або "присушити" і "відсушити". У любовній магії переважали контактні прийоми, що мали на меті перенесення на об’єкт магічних чарів шляхом безпосереднього з ним зіткнення. В основі всіх цих прийомів (прикраси, натирання) лежали напівінстинктивні і цілком інстинктивні акти залицяння, відомі навіть у багатьох тварин. Тому любовну магію можна вважати чи не найдревнішим видом чаклунства. її поява пов’язана з тим, що саме в цій сфері було особливо багато незрозумілого для людини, її почуття виявлялися як в жодній іншій сфері сильними, а воля — марною.

Лікувальна магія

Лікувальна магія відрізнялася від інших видів магії винятковою розмаїтістю використовуваних обрядів. Неважко здогадатися, що складає її витоки — вона сягає своїм корінням в елементи народної медицини. Межу між медициною і магією провести доволі складно: натирання хворого бджолиним воском практикувалося для віддякування духів лісу, хоча насправді було добрим зігрівальним засобом. Пропонується розмежування такого роду: ті засоби, що у свідомості самого пацієнта і оточуючих сприймаються як природні — медичні, вони загальнодоступні і можуть бути використані для самолікування; магічні ж зілля в очах людей звичайно належить до монополії професіоналів-знахарів. Не менш часто, ніж контактні (прийом ліків усередину, обтирання, пов’язки і компреси), використовувалися й профілактичні обряди: парова лазня, блювотні й проносні засоби, кровопускання, окурювання, не говорячи вже про амулети, охоронні кола і зв’язки часнику.

Промислова магія

Промислова магія — її походження зводиться до раціональної господарської діяльності давніх людей. Вони рано відчули дієву силу маскування, перевдягання, підманювання тварин через наслідування їхнім голосам. Але через свою технологічну недосконалість вони вкрай залежали від природних сюрпризів у забезпеченні себе їжею та сировиною, тому намагалися компенсувати її застосуванням надприродних магічних засобів. Так, за спостереженнями Б. Малиновського, у народів Океанії склалася особлива система магічних обрядів ловлення акул, але практично були відсутні інші форми рибальської магії. Найдавніші форми промислової магії зафіксовані в наскельних малюнках: ритуальне наслідування мисливських дій та імітація ураження дичини мисливською зброєю.

Більш пізнім проявом промислової магії можна вважати відомі багатьом, навіть цивілізованим народам обряди аграрного культу, що відрізнялися двома примітними особливостями.

• Першою особливістю аграрної магії в багатьох народів світу були систематичні людські жертвопринесення. Давні люди, очевидно, вважали врожай подякою духів за жертви, тому намагалися зробити свої дари більш дорогими і коштовними. А що може бути дорожче за людське життя?

• Друга особливість аграрної магії стосувалася сильного еротичного елемента, властивого багатьом її обрядам. Давнім людям родючість землі і таїнство зародження нового життя здавалися явищами одноплановими, тому імітація або реальні дії сексуального плану повинні були викликати відповідну реакцію землі — її підвищену родючість.

Лікувальна магія
Промислова магія
Метеорологічна магія
3.6. ШАМАНІЗМ
"Шаманська хвороба"
Шаманський культ
Шаманський Всесвіт
Витоки шаманізму
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
РОЗДІЛ 4. ЕТНІЧНЕ ТА РЕГІОНАЛЬНІ РЕЛІГІЇ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru