Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Баптизм

Лютеранство представлене Українською Євангелічно-Лютерансь-кою Церквою, до складу якої входять понад 40 зареєстрованих громад (1,5—2 тис. вірних) і 60 священнослужителів. Громади УЛ Ц постають в Києві, Львові, Тернополі, Кремінці, Запоріжжі, Севастополі, Сімферополі, Харкові, Миколаєві, Херсоні, Маріуполі. У1996 р. офіційно зареєстровано Єпископат УЛ Ц з центром у Києві. Організаційно УЛЦ поділяється на Галицьку, Київську, Таврійську єпархії. В Українській Лютеранській Богословській семінарії Святої Софії, що розташована в м. Тернополі, здобувають вищу богословську освіту молоді пастирі, майбутні провідники Церкви. Крім того, в розпорядженні УЛ Ц—недільні школи, 3 періодичні видання, радіостанція "Лютеранська хвиля" і незареєстрована місій на станція в Івано-Франківську. Під патронатом УЛЦ діє міжнародний благодійний фонд "Дар життя". За обрядовою практикою вона близька до православ’я чи греко - католи ци зму, але зберігає всі доктринальні положення протестантизму.

Існує також Німецька Євангелічно-Лютеранська Церква України. Загальна кількість послідовників — 3—3,5 тис осіб (37 громад). Кафедральний собор — церква св. Катерини у Києві. Для початкової богословської освіти відкриті Біблійні курси в Києві та дворічна семінарія в Одесі. До неї належать етнічні німці, які здавна мешкали на землях України.

Кальвінізм

Кальвінізм на теренах незалежної України репрезентований Закарпатською Реформатською Церквою (117 громад, понад 100 культових споруд, у тому числі 10 збудованих в останнє десятиліття, понад 70 священнослужителів, більш ніж 100 недільних шкіл, одне періодичне видання). Методистські та англіканські громади останніми роками про свою діяльність в Україні не повідомляють.

Баптизм

Баптизм залишається найвпливовішою з протестантських конфесій, об’єднуючи до 40 % всіх протестантських спільнот. Найрозга-луженішим протестантським центром церковного типу є на сьо-годн і ш ній день Всеукраїнський союз об ’єднань євангельскиххристиян-бапшистів. Союз діє якеамостійна, незалежна у своєму внутрішньому житті структура. ВСО ЄХБ складається з 25 обласних об’єднань в межах України та 5 об’єднань баптистських Церков діаспори—СШ А, Канали, Австралії, Аргентини та Парагваю. Він підтримує тісні контакти з міжрегіональним об’єднанням, створеним на основі колишнього Союзу ЄХБ, — Євро-Азіатською федерацією союзів ЄХБ. У складі ВСО ЄХБ — 2600 релігійних інституцій з майже 3000священнослужителів, більш ніж 1,5 тис. культових споруд. Всеукраїнське об’єднання має майже 80 місій. Кількасот громад діє поза ВСО ЄХБ. Разом вони об’єднують майже 150тис. віруючих і продовжують упевнено розвиватися: щорічно з’являються кількасот нових громад, а лави баптистів поповнюють Ютис. неофітів.

У структурі Союзу створена розгалужена мережа духовних навчальних закладів. Вона складається з приблизно 40 закладів, утому числі вищих, збільш ніж 5тис. слухачів усіх форм навчання, понад 1300 недільних шкіл. Одним із найбільших серед них є Одеська біблійна семінарія. Чотирирічний курс семінарії передбачає підготовку проповідників й учителів недільних шкіл; при закладі існує потужний видавничий центр.

ВСО ЄХБ займається активною культурно-благодійницькою діяльністю: створено реабілітаційні центри для наркоманів, безпритульних дітей та звільнених з місць позбавлення волі, християнські театри, налагоджено роботу дитячих та юнацьких підліткових таборів, молодіжних центрів тощо. В його розпорядженні - видавничі потужності. Об’єднання видає майже півтора десятки основних періодичних видань.

П’ятидесятництво
Адвентизм
Іудаїзм
Буддизм
Іслам
9.8. КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ГАРАНТІЇ СВОБОДИ СОВІСТІ Й РЕЛІГІЇ В УКРАЇНІ. ДЕРЖАВНО-РЕЛІГІЙНІ СТОСУНКИ
Свобода совісті та релігії
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
РОЗДІЛ 10. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ
10.1. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ: ХАРАКТЕРНІ РИСИ І КЛАСИФІКАЦІЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru