Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Адвентизм

Активний процес будівництва церковної організації відбувається у п’ятидесятництві, яке об’єднує приблизно 30 % всіх протестантських спільнот. Так, у 1990 р. на з’їзді у м. Коростень більшість п’ятидесятницьких Церков вирішили об’єднатись у Союз християн віри євангельської (п ’ятидесятників) України. Він об’єднав майже всіх християн віри євангельської (у західних областях) та більшість християн євангельської віри (на сході і півдні). Союз ХВЄ на федеративних засадах входить до спільного для більшості п’ятидесятницьких громад колишнього СРСР Об’єднаного союзу християн віри євангельської. Всеукраїнський союз станом на 1 січня 2005 р. має у своєму складі 1460 зареєстрованих (84 незареєстрова-них) організацій, понад дві тис. священнослужителів, приблизно 1 тис. культових споруд, пі втора десятки навчальних закладів, приблизно 800 слухачів (наприклад, Український заочний біблійний інститут з декількома філіями), більш ніж 900 недільних шкіл, два десятки періодичних видань. Поза структурами Союзу діють понад 600 громад.

Адвентизм

Окремий церковний осередок створили також алвен-тистські громади України — Українську уніон ну конференцію церков адвентистів сьомого дня. У складі Українського уніону 7 регіонал ь-них конференцій і 2 місії. УУ К АСД існує як складова Євро-Азіатського дивізіону Всесвітньої організації АСД. Якщо наприкінці 1980-х рр. до складу церкви АСД входило 214 об’єднань з 14114 членами, які обслуговувались 73 рукопокладеними і 88 нерукоп окладе-ними проповідниками, то станом на 1 січня 2005 р. — більше 1 тис. об’єднань з майже 70 тис. членів. Адвентисти мають три духовних навчальних заклади (Теологічна школа у Львові, Буковинський біблійний інститут, заочне відділення Заокської духовної академії у Л ісовій Бучі під Києвом). Церковне служіння у різних його формах здійснюють більше 1100 служителів. Найбільше громад у традиційних "адвентистських" регіонах: на Закарпатті, на Поділлі, Буковині. Водночас Церква АСД зростає особливо стрімко у великих промислових містах—Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Луганську. Адвентисте ькі проповідники нині працюють у понад 40 містах України. "Середня" адвентистська громада в Україні виглядає приблизно так: 60% її членів становлять жінки, 30% — віруючі 16-35 років, 80% осіб із середньою, 20%—з вищою освітою. За національною ознакою 70—80% адвентистів—українці, за професійною—переважно робітники державних і приватних підприємств, службовці, працівники сфери обслуговування, науки і культури, освітяни, медики, журналісти, військовослужбовці.

У розпорядженні адвентистів налічується більше півтисячі молитовних будинків, 150 з яких вони побудували останнім десятиліттям завдяки продуманому розподілу коштів від десятини та добровільних спонсорських пожертв.

Головний напрям позакул ьтової діяльності—впровадження здорового способу життя. У структурі уніону працює Українська адвентистська медична асоціація. При багатьох міських громадах відкриті сучасні медичні кабінети. Нещодавно було розпочато будівництво Адвентистського міжнародного медичного центру у Києві, планується організація і регіональних філій. 2002 р. засновано адвентистсь-кий санаторій "Наш дім" у Вінницькій області.

Адвентисти в Україні здійснюють власне теле- і радіо служіння. 1995 р. в Івано-Франківську ними створено філію Всесвітнього адвентистського радіо - Український радіоцентр "Голос надії". У2001 р. низка центральних і регіональних кампаній України транслювали ад-вентистські телепрограми "Обличчя до обличчя" і "Так говорить Біблія". Адвентистами видається 9 періодичних видань, утому числі газета "Адвентистський вісник" та двомовний часопис "Ознаки часу". Для потреб деномінації упродовж останнього десятиліття видано 40 найменувань літератури.

Українська філія адвентистського Агентства Допомоги та Розвитку (АДРА) втілила у життя понад 150 гуманітарних проектів. У 1998 р. у Чернівецькій області було відкрито будинок для літніх людей. Цього ж року у Києві відкрито Громадський центр допомоги мігрантам.

Відзначимо, що останнім часом у країні починають діяти громади нових для України протестантських сповідань. Насамперед помітними є громади різних харизматичних напрямків, як наприклад, Церква повного Євангелія (понад 500). Вони є переважно в східних та південних областях України. Діє також Повоапоспюльська Церква (58 громад), ЦеркваXpucma (102), Пресвітеріанська Церква (52) тощо.

Іудаїзм
Буддизм
Іслам
9.8. КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ГАРАНТІЇ СВОБОДИ СОВІСТІ Й РЕЛІГІЇ В УКРАЇНІ. ДЕРЖАВНО-РЕЛІГІЙНІ СТОСУНКИ
Свобода совісті та релігії
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
РОЗДІЛ 10. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ
10.1. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ: ХАРАКТЕРНІ РИСИ І КЛАСИФІКАЦІЯ
10.2. НЕОХРИСТИЯНСЬКІ РЕЛІГІЙНІ ОБ’ЄДНАННЯ
"Свідки Єгови"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru