Релігієзнавство - Кислюк К.В. - КОРОТКІ ПІДСУМКИ

1. Історія релігії є Україні виразно поділяється на два основні періоди: дохристиянський і християнський. Перший період прийнято називати ще язичництвом.

2. Язичництво давніх слов’ян — різноманітні релігійно-міфологічні уявлення, обряди та культи, що існували в них до хрещення Русі.

3. У язичництві давніх слов ян можна зустріти і сформований пайтеон богів, на чолі якого напередодні прийняття Руссю християнства стояв Перун, і вшанування духів (русалок, домовиків, лісовиків тощо), культи води, лісів, предків, злих сил.

4. Язичницький ритуал містив у собі в основному молитви і жертвопринесення. Він здійснювався в спеціальних культових місцях — капищах, за участю волхвів.

5. Період з IXдо середини XIII ст. можна вважати періодом двовірства на Русі, одночасного співіснування давніх язичницьких і християнських вірувань на всій території країни й у всіх верствах населення. Завершується цей період адаптацією християнства до численних язичницьких вірувань, обрядів і культів.

6. Християнство в Україні офіційно було прийняте в 988р. князем Володимиром І Святославичем. Наслідком прийняття християнства стало приєднання Київської Русі в культурному і соціально-економічному плані до європейської цивілізації.

7. Православна Церква в Україні була організована як митрополія. Вона перебувала до 1686р. в юрисдикції Константинопольського патріарха, а потім перейшла під юрисдикцію Московського патріархату.

8. Важливим етапом в історії християнства в Україні стала Брестська унія (1596р.), яка призвела до утворення Української Греко- Католицької Церкви.

9. У наш час християнство в Україні представлене трьома Православними Церквами (УПЦ МП, УАПЦ, УПЦ - КП), Українською Греко-Като-лицькою Церквою, єпархіями Римо-Католицької Церкви і великою кількістю різних протестантських організацій.

10. Серед нехристиянських релігій в Україні історично поширений іслам. Осередком ісламу в Україні упродовж усієї її історії є півострів Крим.

ЗАПИТАННЯ

1. Що таке язичництво ?Яким стадіям еволюції релігії воно відповідає ? Яким явищем в історії релігії було слов ’янське язичництво — унікальним чи типовим?

2. Назвіть основні культи давніх слов ’ян.

3. З яких божеств складався пантеон кн. Володимира? Чому на чолі цього пантеону стояв войовничий Перун?

4. Якими релігійними обрядами вшановували слов яни-язичники своїх божеств ? Чи можна знайти аналоги цим обрядам в інших релігіях?

5. За якими принципами був побудований язичницький святковий календар у Давній Русі?

6. Яке свято було в річному святковому циклі центральним і чому?

7. Яка історична доля язичництва на Русі?

8. Що обґрунтовувала "Андріївська легенда" і з якою метою її офіційно визнала православна церква в Україні?

9. Назвіть зовнішні та внутрішні причини розповсюдження християнства на Русі.

10. Яка релігійна особливість християнства східного (візантійського) обряду спонукала кн. Володимира саме її обрати пануючою релігією у своїй державі?

11. Якими подіями в історії Християнської Церкви е Україні відзначаються такі дати: 988 р., 1596р., 1620р., 1686р.?

12. У чому полягав релігійний характер церковної унії?

13. Назвіть відомі Вам Православні Церкви, які діють на території України, та вкажіть на основні розбіжності між ними.

14. Які ще християнські конфесій діють на території України в наші дні ?

15. Як Конституція та законодавство України визначають статус релігій в Українській державі?

ЗАВДАННЯ

1. Опишіть відомі Вам залишки язичницьких обрядів і вірувань у свідомості людей і побуті.

2. Визначте Ваші дії в кожній із наведених нижче ситуацій. Зішліться на відповідні статті Конституції та Закону України про свободу совісті та релігійні організації

а) Ви — директор школи. До Вас прийшли свідки Єгови і запропонували додатково до основного розкладу проводити для бажаючих учнів уроки з вивчення Біблії.

б) Вас призивають долав Збройних Сил України. Але Ваша віра категорично забороняє Вам убивство й носіння зброї.

в) Ви — голова виборчої комісії. До Вас звернулися представники однієї з громад Новоапостольськоі Церкви з проханням зареєструвати їхнього представника кандидатом у народні депутати від цього релігійного об ’єднання.


РОЗДІЛ 10. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ
10.1. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ: ХАРАКТЕРНІ РИСИ І КЛАСИФІКАЦІЯ
10.2. НЕОХРИСТИЯНСЬКІ РЕЛІГІЙНІ ОБ’ЄДНАННЯ
"Свідки Єгови"
В Україні "Свідки Єгови"
"Церква Ісуса Христа святих останніх днів"
10.3. НЕООРІЄНТАЛЬНІ РЕЛІГІЇ
"Міжнародне Товариство Свідомості Кришни"
Учення кришнаїтів
Трансцендентальна медитація
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru