Релігієзнавство - Кислюк К.В. - 10.2. НЕОХРИСТИЯНСЬКІ РЕЛІГІЙНІ ОБ’ЄДНАННЯ

"Свідки Єгови"

Неохристия нська релігійна організація "Свідки Єгови" виникла в 1870 р. у Пітсбурзі (штат Пенсільванія, США) із групи з вивчення Біблії, очолюваної Чарльзом Тейзом Расселом (1852—1916).

Свої корені ця організація має в протестантській течії адвентизму, саме з неї було запозичено доктрини про швидке Пришестя Ісуса Христа (з конкретними датами), смерть душі разом з тілом, заборона на вживання тютюну тощо.

Засновник нової релігії прагнув відродити вчення перших християн. З кінця XIX ст. нечисленна група почала поширюватися з блискавичною швидкістю. 31908 р. її центром став Бруклін, штат Нью-Йорк. Цей "центр" одержав назву "Бруклінськоїскинії". Місцеві групи Сіх понад 20тис.) називають свої центри "Залами Царства".

Назва організації походить з одного рядка книги пророка Ісаї, де сказане: "Ви свідки Мої, говорить Господь, та раб Мій, якого Я вибрав..." (Іс. 43:10). Ця назва за організацією остаточно закріпилась у 1931р.

І Біблія як Священна книга, і визнання Ісуса Христа як сина Єгови дають підставу "Свідкам Єгови" вважати себе християнами. Основні християнські конфесії в зв’язку з помітними розбіжностями віровчень, як правило, розглядають їх як окрему нетрадиційну релігійну організацію.

"Свідки Єгови" заперечують Трійцю, заперечують і Божественну природу Ісуса Христа, вважаючи Його створеним, на зразок ангелів. Єговісти стверджують, що, втілившись в людський образ, Ісус склав із себе своє духовне буття і став звичайною людиною. Коли Ісус хрестився в Йордані, Бог Єгова зробив Його Христом — пророком, первосвящеником і помазаником. Виконавши доручене завдання, Ісус загинув, прицвяхований до стовпа (традиційну форму хреста вони виключають як огидний язичницький символ). За цей подвиг Бог нагородив Ісуса безсмертям. Він воскресив Ісуса, розпорошивши Його тіло на складові елементи і відтворивши Його у вигляді "славного духу", щоб той міг очолити всесвітню організацію Єгови.

Тема Другого Пришестя Христа і тисячолітнього Царства на землі є головною у вченні свідків Єгови. Рассел почав зі спроби вирахувати дату Пришестя Христового. Він дійшов висновку, що воно відбудеться в 1874 р. Коли цього не сталося, Рассел почав учити, що Христос усе-таки прийшов, але невидимим чином і перебуває зараз у повітряні й області, де Його зустріло мале стадо вірних свідків. Відповідно до його підрахунків у 1914р. підійшов до кінця період язичників, і в повітряній сфері сатана почав свою люту війну проти Христа і Його святих. Рассел назвав це роком Армагеддону, передвіщеною Апокаліпсисом страшної й останньої битви на тотальне знищення (Апок. 16:16). Після перемоги Христос мав спуститися на землю. Коли і це пророкування не збулося, свідки стали відсувати дату видимого Пришестя на 1916,1918,1924,1928 р. тощо. Нарешті "Свідки Єгови" проголосили, що армагеддонський бій відкладений доти, поки вони не закінчать свою всесвітню проповідь, в якій попередять всі народи землі про небезпеку, що насувається. Разом з дияволом проти Єгови будуть боротися всі світові релігійні організації, передусім християнські, що символізуються Вавилонською блудницею (Апок. 17). Тому треба терміново "просвітити" якомога більшу кількість людей: адже всі, хто піде за дияволом проти "Свідків Єгови", будуть знищені.

Відповідно до їх вчення після Суду люди будуть розділені на три класи. Перший клас, що складається з 144 тис. обраних єговістів, буде взятий на небо і там у безтілесному стані буде царюватиме з Христом і керуватиме життям людей, залишених на землі. Другий клас "відроджених" буде складатися з інших врятованих єговістів. Вони у своєму тілі залишаться на землі і не зможуть успадковувати Небесне Царство. На землі вони будуть насолоджуватися повним спокоєм, добробутом, не будуть страждати від воєн чи хвороб, не будуть знати смерті. Вони зможуть одружуватися і розмножуватися і заселять усю Землю. Інші ж, третій клас, негідні життя на землі, будуть знищені разом Із сатаною і його демонами. Свідки заперечують і пекло, і вічні муки в загробному світі. Відповідно до їхнього вчення померлі просто перестають існувати.

Слова Ісуса про те, що учні Його повинні бути "не від світу цього", єговісти сприймають буквально і тому не беруть участі в політичному житті і війнах, хоч би де і заради чого б вони велися. Така позиція не раз приводила їх до зіткнень з інтересами країн, на території яких вони жили.

Основна діяльність свідків спрямована на вивчення і пропаганду Біблії в невеликих групах і зборах дослідників Біблії. Видаються програмні журнали "Вартова башта", "Пробудись!" (накладом 22 млн прим., 80 мовами), виходить безліч брошур і буклетів, присвячених популяризації Біблії. Великого поширення набули домашні семінари, на яких свідки знайомлять тих, хто цікавиться, з біблійними текстами і методикою вивчення Біблії. Свідки Єгови кожного року проводять у проголошенні доброї новини більше 1 000 000 000 годин, охрещується понад 300 000 нових свідків. Останніми десятиліттями видано понад півмільярда примірників Біблії майже на ста мовах народів світу. Вища біблійна школа Гілеад тільки за роки, що минули після Другої світової війни, випустила понад 20 тис. місіонерів.

Від рядових членів організації вимагається не менш як 100 годин місіонерської роботи. Кожен свідок має детально відзвітувати про це. Усі відомості збираються, підсумовуються і щорічно видаються у вигляді окремої книги. Свідки Єгови вважають, що в них З млн 600 тис. послідовників по всьому світові. Ще не менш як 9,3 млн людей час від часу відвідують їхні збори.

"Свідки Єгови" не мають церковної організації й офіційної церковної ієрархії. Служба здійснюється на добровільних засадах, а керівниками і релігійними авторитетами виступає так зване "мале стадо вірних і розсудливих рабів Єгови", що керує іншими членами громади. Поняття священства в них також відсутнє, кожен активний учасник культу іменується "служителем". Ті ж, хто цілком віддає себе роботі на організацію, називаються "провідними видавцями".

Свідки вірять, що "мале стадо" обирається самим Єговою від початку часів, і ті, хто входить у нього, "помазані Духом Божим". Якщо представник "малого стада" вмирає^ він одразу ж потрапляє до небесного Царства Божого і входить до складу "уряду Христа". В організації останні ми роками відбулась зміна керівництва, що помітним чином позначилось за зміні її док гри ни. Нині право на керівні иосади одержали так звані "інші нінш ", не члени елітарного "помазаного остатку", які не претендують на участь в небесному уряді, а мають цілком земну надію жити в царстві Божому на землі. Програма та діяльність Свідків, па думку деяких експертів, віл цього тільки виграла.

Низовою одиницею організації є т. зв. "збори", чисельністю до кількасот осіб. Збори нараховує від декількох до 200 Свідків, призначені старійшини виконують різні обов’язки. Зібрання об’єднуються в "райони", "області", ті, в свою чергу, складають "філію" в тій чи іншій країні. Кожний район складається з близько 20 зборів. Обласний наглядач по черзі відвідує райони у своїй області. Щорічно проводяться два районних конгреси. Районний наглядач відвідує кожний збори в районі, як правило двічі на рік, щоб допомогти Свідкам організовувати і виконувати працю проповідування на призначеній їм території. Філіалі є Комітет філії, котрий складається приблизно з трьох-семи членів, які мають призначення наглядати за роботою у країнах, що входять у сферу їхніх повноважень. Зібрання свідків проходять в особливих приміщеннях, що називаються "Залами Царства", і присвячуються вивченню Біблії. Щотижня провадиться заняття у школі проповідницького служіння.

Офіційне релігійне свято тільки одне: щорічне святкування Вечері спогаду смерті Христової, що відбувається ранньої весною. Віруючі збираються після заходу сонця за столами, на яких розставлені прісний хліб і червоне сухе вино, - вони символізують Тіло і Кров Христові й призначені тільки тим, хто вважає себе помазаним Духом Божим.

"Свідки Єгови" суворо дотримуються заклику апостолів ... очистьмо себе від усякої нечисти тіла та духа..." (2 Кор. 7:1), вони не палять, не вживають наркотиків і дуже стримані у вживанні алкоголю. У сімейному житті свідків розлучення —досить рідкісне явище.

Членам організації "Свідків Єгони" категорично заборонено служити в армії, брати участь у спортивних іграх, голосувати на виборах, шанувати державний прапор і гімн, відзначати дні народження. Були зареєстровані кількаразові випадки відмови від переливання крові членів цієї релігійної організації.

"Свідки Єгови"
В Україні "Свідки Єгови"
"Церква Ісуса Христа святих останніх днів"
10.3. НЕООРІЄНТАЛЬНІ РЕЛІГІЇ
"Міжнародне Товариство Свідомості Кришни"
Учення кришнаїтів
Трансцендентальна медитація
Шрі Сат’ї Саї Баба
Рух Шрі Чинмоя
Шрі Ауробіидо
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru