Релігієзнавство - Кислюк К.В. - В Україні "Свідки Єгови"

В Україні "Свідки Єгови" вперше з’явилися в західних регіонах в 20-х рр. XX ст. Фундаторами перших єговістських громад стали українці, які повернулися на Батьківщину з еміграції до США. Незабаром громади свідків здебільшого увійшли до польського крайового бюро "Товариства свідків Єгови", що тоді діяло під назвою Товариство дослідників Святого Письма. Своє вчення свідки Єгови поширювали насамперед у формі друкованої продукції. Україномовних брошур і листівок було привезено у 1920-1930-і рр. близько 30 найменувань.

Під час Другої світової війни тисячі "Свідків Єгови" були кинуті в нацистські концентраційні табори. Не краще ставлення з боку влади зустрічали вони в Радянському Союзі. Наприкінці 1940-х—на початку 1950-х рр. "Свідки Єгови" піддавалися масовим репресіям -арештам і висиланню у східні райони країни, що, однак, призвело до появи їхніх громад у Казахстані, Сибіру і Далекому Сході. У1951 р. спеціальною постановою Ради Міністрів СРСР, підписаною особисто Й. Сталіним, діяльність "Свідків" була остаточно заборонена. Сталося це, по-перше, через їхню начебто антирадя нську позицію, по-друге, через зв’язки із закордонними центрами, що у роки "холодної війни" видавались владі занадто підозрілими. Змушені кілька десятиліть діяти нелегально в умовах постійних переслідувань з боку влади, "Свідки Єгови" створили чітко організовану і дисципліновану систему громад, підлеглих єдиному центрові, проводили активну місіонерську роботу. Тільки в 1991 р. було вирішено, що їхня діяльність не являє загрози закону й порядку, і "Свідки Єгови" одержали право на офіційну реєстрацію.

За останніми даними, в Україні нараховується приблизно 900 осередків "Свідків", приблизно третина яких свідомо діє бездержавної реєстрації. Однак, за даними центрального проводу організації, ця кількість наближається до 1300. Переважну більшість приміщень свідки Єгови через нестачу власних культових споруд (їх менше 250, ще майже чотири десятки перебувають у стадії будівництва) змушені орендувати. Я кщо на момент реєстрації після виходу з майже 70-ти, літнього підпілля свідків Єгови нараховувалось 20тис, за 14 років їхня кількість зросла у 7 разів. Свідки Єгови в Україні зосереджують увагу на таких індивідуальних формах роботи як "повторні відвідування" й запровадження "домашніх біблійних студій". У 2002 р. їм вдалося регулярно проводити майже 82 тис. "студій" на приватних квартирах що дало певний ефект: 7740 охрещених. Нині свідками Єгови вважають себе 130тис. українців, а ще 140 тис. є їхніми симпа-тиками. Діяльність цієї організації зосередилась в центральних та східних районах нашої держави, де працює переважна частина єговістських місіонерів.

"Церква Ісуса Христа святих останніх днів"

"Церква Ісуса Христа святих останніх днів", або Церква мормонів виникла в першій половині XIX століття в США. її послідовники стверджують: Церква носить ім’я Ісуса Христа тому, що віра в Нього є наріжним каменем її віровчення. Термін "святі" позначає тих, хто в повсякденному житті намагається наслідувати прикладові Господа. Визначення "останніх днів" (смисловий переклад - "наших або нинішніх днів") уведено для того, щоб відрізняти нинішніх послідовників від тих, хто був учнями Ісуса тоді, коли він жив на землі.

Засновник "Церкви Ісуса Христа святих останніх днів" —Джозеф Сміт молодший (1805-1844). У 1820 р., за словами Дж. Сміта, йому було видіння в лісі: перед ним стали, як він говорить, Бог-Отець і Бог-Син. Йому було оголошено, що він є пророком для служіння в новій епосі, а всі інші, хто називаються християнами, відхилилися до мерзенності. Але найголовніше почалося пізніше: у 1823 р. (знову ж за словами Сміта) йому було явлення якогось ангела, який назвав себе Моронієм, сином Мормона—нібито пророка і літописця. Вісник повідомив Сміту, що він — Сміт - обраний для особливої місії і тому йому відкривається таємниця золотих аркушів, на яких відбиті не відомі досі Писання, в яких міститься "вся повнота" Євангелія. Так, у 1830 р. ви йшов у світ текст, що отримав назву "Книга Мормона". Для прихильників "Церкви Ісуса Христа святих останніх днів" він вважається богонатхненним і має авторитет нарівні з Біблією.

Основний зміст "Книги Мормона" складає розповідь про дві невідомі науці цивілізації, що існували в давнину на Американському континенті. Першазних, відповідно до мормонського вчення, була заснована частиною невдалих будівників Вавилонської вежі після того, як Бог змішав мови. Біля витоків другої стояли праведні іудеї, які втекли з Палестини після розгрому Єрусалима нововаві-лонським царем Навуходоносором у 587 р. до н.е. Поступово деякі з нащадків переселенців впали в гріх, і за це Бог наділив їх темною шкірою. Праведники ж залишилися білими, і, як повідомляє "Книга Мормона", саме до них, в Америку, після воскресіння з мертвих з’явився Христос, давши їм істинну віру. Надалі між грішниками і праведниками почалася війна, у результаті якої друга цивілізація загинула.

Навесні 1830 р. Дж. Сміт з кількома соратниками організував власне релігійне суспільство, що спочатку називалося Церква Христа. У пошуках "Землі Обітованої" перші мормони неодноразово переселялися зі штату в штат, найчастіше вступаючи в конфлікти з місцевими жителями і владою. Однією з причин цих скандалів була прийнята тоді в мормонів практика багатоженства. Зрештою Дж. Смітбув заарештований і вбитий розлютованою юрбою. У1848 р. мормони перебралися в штат Юта, де заснували свою столицю - місто Солт-Лейк-Сіті. До кінця XIX ст. вчення й організаційні принципи мормонізму склалися остаточно, тоді ж серед мормонів установилася монога-мія. Ствердження мормонізму пов’язано із ім’ям Брайема Янга (1850— 1877), який, хоча і демонст-рував свою приналежність до заповідей засновника цієї течії (наприклад, мав 47 дітей від приблизно 20 дружин), насправді проявив себе здібним, самостійним організатором.

Зібрання і служби мормонів проходять у молитовних будинках або будь-яких тимчасових приміщеннях і носять достатньо відкритий характер. До числа "таїнств" мормони відносять хрещення, причастя, брак. Богослужіння в цілому нагадує протестантське і зводиться до проповіді, читання священних текстів і співання псалмів. Таїнство хрещення. Воно проводиться у вигляді однократного занурення у воду. Але процес здійснення таїнств у мормонських храмах (ці храми доволі нечисленні — 50 на весь світ, але вражають розкішним оздобленням) залишаються покритими завісою таємниці. Тому відвідини справжнього храму—то велика честь для мормона, якою виявляються гідними лише незначна частина з них. Уважається: якщо ти не побував у храмі — марно витратив життя.

В основі віровчення мормонів лежить положення про те, що Біблія не є остаточним Одкровенням—її доповнюють і продовжують тексти, передані через Дж. Сміта, а також пророцтва його спадкоємців. Згідно з цими Одкровеннями:

• Бог-Отець і Христос — воскреслі люди, які володіють фізичним тілом, а Святий Дух — теж людина, але наділена духовним тілом. Усі вони є трьома самостійними Богами.

• Бог-Отець є Творцем утому сенсі, що за допомогою своїх небесних дружин він створив духовні тіла для споконвічно існуючих людських душ, які потім фізично народжуються на Землі. Після цього Богрозробив план іспиту людей через земне життя, відповідно до яких людині давалася свобода волі.

• Мета життя людини — стати Богом, подібним до Отця, але досягти цієї мети можуть тільки мормони, що суворо виконують усі вимоги своєї Церкви. Після Страшного суду представники вищої мормонської ієрархії стануть богами й дістануть можливість діяти у власних світах. Мормони середньої руки перебуватимуть у Царстві блаженства. Умови вічного життя для дрібних грішників з числа не мормонів мало будуть відрізнятися від нинішніх земних. Великі ж фіш пики потраплять у пекло.

Описание: Брайем Янг (1850-1877). Парадний портрет

Брайем Янг (1850-1877). Парадний портрет

Зібрання і служби мормонів проходять у молитовних будинках або будь-яких тимчасових приміщеннях і носять достатньо відкритий характер. До числа "таїнств" мормони відносять хрещення, причастя, шлюб. Богослужіння в цілому нагадує протестантське і зводиться до проповіді, читання священних текстів і співання псалмів. Таїнство хрещення проводиться у вигляді однократного занурення у воду. Але процес здійснення таїнств у мормонських храмах (ці храми доволі нечисленні — 50 на весь світ, але вражають розкішним оздобленням) залишаються покритими завісою таємни ці. Тому відвідини справжнього храму—то велика честь для мормона, якою виявляються гідними лише незначна частина з них. Уважається: якщо ти не побував у храмі — марно витратив життя.

Серед мормонських ритуалів особливий інтерес викликає таїнство т. зв. небесного шлюбу, через цю церемонію мормон одержує вічну дружину. Вважається, що, одержавши божественний статус, віл цього шлюбу мормон породить на своїй планеті нове людство, щодо якого він буде в буквальному значенні Богом-Отцем. Ще один характерний мормонський обряд—хрещення померлих, які тим самим також стають мормонами і можуть розраховувати на задовільне існування наприкінці часів. Ісус не завершив своє роботи, коли його було вбито,—розмірковують мормони. — Не завершив він її й після свого воскресіння з мертвих. Коли ж він здійснить її? Не раніше, ніж викупить й спасе кожного сина й кожну дочку нашого Отця. Відтак "ні живі не можуть стати досконалими без мертвих, ні мертві без живих". Належить долучитися до цієї праці, щоб звільнити тих, хто через свою необізнаність та несприятливі обставини виявились нездатними жити по-Божому, об’єднати й сполучити батьків і дітей, доки весь ланцюг Божої сім’ї не буде поновлено.*85

*85: {Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт.- Солт-Лейк-Спі, 1996.-С. 408-409.}

У зв’язку з цим, мормони збирають детальні відомості про своїх померлих родичів і знайомих. З 1894 р. Бібліотека Сімейної Історії (Family History Library) в американському місті Солт-Лейк-Сіті, створена мормонами, збирає й обробляєдані з метричних книг, переписів населення та інших документів, що містять імена людей, які раніше жили на землі. З 1992 р. мормони стали активно працювати з Архівними Управліннями Росії, Білорусі, України, Грузії, Вірменії з метою копіювання (мікрофільмування) архівних документів.

Описание: Хром мормонів ум. Сент-Джордж (США)

Хром мормонів ум. Сент-Джордж (США)

У першу неділю кожного місяця мормони утримуються від двох послідовних прийомів їжі. Зекономлені ресурси спрямовуються на гуманітарні проекти.

Мормонська громада організована за теократичним принципом з елементами західної демократії. Всесвітній центр Церкви знаходиться в м. Солт-Лейк-Сіті, адміністративному центрі штату Юта (США). Тут здіймається головний мормонський храм, увінчаний шістьма вежами і золоченою статуєю "ангела Моронія", який указав засновнику Церкви місце, де захована книга Мормона. Очолює Церкву мормонів Президент, який одержує натхнення й одкровення від Бога стосовно керівництва всією Церквою. Президент має двох найближчих радників, які утворюють Перше Президентство Церкви. Наступний ступінь складається із Кворуму 12 Апостолів і Ради сімдесяти, які розробляють політику Церкви й здійснюють її поточне управління. Членство в цих найвищих органах прижиттєве. Далі йде президентство території — керівний орган мормонської організації на великій території. Президентства поділяються на кола, кожне з яких налічує від2000 до 4000 членів, філії, округи та групи (до 100 членів). У нових для Церкви місцях вся поточна адміністративна робота зосереджується в місіях, основний обов’язок яких—поширення мормонізму.

Професійне священство відсутнє, посвяченими вважаються всі чоловіки старші за 12 років, однак священство може бути "старшим" або "молодшим".

Усередині мормонських громад підтримується суворадисцип-л іна. Кожному віруючому ставиться в обов’язок ходити на всі богослужіння, семінари й інші заходи Церкви, а також беззаперечно виконувати вказівки старійшин. Церква ретельно стежить, щоб парафіяни вели здоровий спосіб життя, постійно підвищували свій освітній і соціальний статус. Інакомислення в громаді не припускається, до відступників, які бажають розірвати з мормонізмом, застосовуються суворі методи впливу.

Обов’язком кожного члена громади є проведення місіонерської роботи і залучення в організацію нових парафіян (причому існують планові нормативи, інструкщїі форми звітності). Як правило, місіонерами стають молоді люди терміном на два роки, які попередньо проходять спеціальні курси. Один з основних місіонерських прийомів - "від дверей до дверей": мормони парами обходять квартири, зав’язують розмови на релігійні теми і роздають свою літературу. Ефективним засобом місіонерської роботи цього культу за кордоном є відкриття недільних шкіл для дорослих і дітей в різних країнах. Викладаючи дітям і молоді звичайні шкільні предмети, мормони навчають їх також своєї релігії і в цій справі досягають успіху. Вони широко використовують радіо для передачі коротких, але розумно складених рекламних кліпів на теми сімейного життя і єдність мормонів. Відомий на Заході мормонський хор, офіційно званий Хором Мормонської Скінії, багато робить для створення позитивної репутації цього культу. Крім того організуються спеціальні фестивалі, присвячені поширенню цього вчення. У багатьох мормонських центрах є спеціальні бібліотеки. Коли читачі записують в формуляри свої прізвища і адреси, співробітники їх фіксують і посилають місіонерам у відповідних районах.

Особливу увагу мормони звертають на свій зовнішній вигляд: чисто й акуратно вдягаються, виховують у собі хороші манери, інтелігентність. Складене Дж. Смітом-мол. "Уложення віри" вимагає також від мормонів бути "чесними, вірними, цнотливими, доброзичливими, чеснотними й творити добро всім людям", щоб поступово "вростати" у небесне Царство.

Зараз "Церква святих останніх днів" налічує 12 млн адептів імає щорічний прибуток у кілька мільярдів доларів (частково — за рахунок збору "десятини" зі своїх членів). 65 000 їхніх місіонерів працюють в усьому світі. Мормони складають 75% населення м. Солт-Лейк-Сіті. В Україні перші мормони з’явились 1990 р. 9 жовтня 1990 р. в приміщенні Союзу письменників відбулись перші збори, місяць по тому — перше хрещення у водах Дніпра. Загалом в країні діє зараз 50 релігійних інституцій мормонів, які нараховують понад 7 тис. членів. Філії Церкви відкрито у Харкові, Дніпропетровську, Макіївці, Одесі, Сімферополі, Л ьвові. Організаційно вони під порядкова н і двом місіям — Київській і Донецькій. Релігійне Управління знаходиться у Києві, удвох кроках від приміщення Держкомрелігії. Адміністративно українські мормони входять до складу президентства Центральної та Східної Європи. Президент Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів Гордон Хінклі у вересні 2002 р. відвідав Україну та мав зустріч зук-раїнськими мормонами у Палаці "Україна". Обіцяно будівництво храму в Києві (до речі, єдиного на теоитооії СНД).

"Церква Ісуса Христа святих останніх днів"
10.3. НЕООРІЄНТАЛЬНІ РЕЛІГІЇ
"Міжнародне Товариство Свідомості Кришни"
Учення кришнаїтів
Трансцендентальна медитація
Шрі Сат’ї Саї Баба
Рух Шрі Чинмоя
Шрі Ауробіидо
Раджніш Ошо
Сахаджа-йога
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru