Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Текст 10.1. РИТУАЛ У КРИШНАЇТІВ

Мантра-медитація

Медитація являє собою дуже важливий різновид діяльності для тих, хто бажає знайти шастя й звільнитись від усіх страждань та тривог.

Слово "медитація" означає "розумове споглядання", але в спогляданні повинен бути об’єкт. Щоб позбутись повсякденних тривог, шовних занурений розум, людині слід піднятися над матеріальним рівнем. Вона повинна спробувати закріпитись на трансцендентнім, духовнім рівні і зробити це можна, якщо постійно виспівувати Господні імена, спілкуючись з Ним у такий спосіб.

У Господа, як свідчать різні релігійні писання, багато імен: Кришна, Рама, Єгова, Аллах, Будда та інші. Оспівування імен Господа очищувально впливає на людину і підносить її з матеріального рівня на духовний. В Індії протягом тисячоліть люди оспівують Господні імена у вигляді мантр.... Мантра є поєднання трансцендентних звуків, що звільнюють наш розум від тривог.

В оспівуванні Харе Кришна маха-мангри немає якихось твердих і безумовних правил. Най пре краснішим у мантра-медитації є те, шо мантру можна повторювати скрізь: дома, на роботі, в машині, автобусі чи метро—і робити це можна будь—коли.

Існує два основних різновиди оспівування. Особисту медитацію, під час якої людина користується вервицею, називають джа-пою. Коли ж людина співає, відгукуючись наспів інших, — таке оспівування називають кіртана. Кіртану звичайно супроводжує грана музичних інструментах та плескання в долоні. Радять практикувати обидва різновиди оспівування, адже кожний з них дуже сприяє духовному поступові.

Для того, шоб практикувати перший різновид медитації, джапу, потрібна лише вервиця, тобто цупка нитка з нанизаними на неї 108 намистинами. Остання намистина, яка скріплює кінці нитки, має назву намистини Кришни.

Щоб розпочати медитацію за допомогою верв и ці, затисніть намистину, першу за намистиною Кришни, між великим та середнім пальцями правої руки й прокажіть заразом усю маха-мантру: Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе. Потім переходьте до наступної намистини, затискуйте її між тими ж самими пальцями і знову проказуйте маха-мантру. Продовжуйте перебирати таким чином намистини верви ці, повністю проказуючи мантру на кожній із них, аж поки ви не "пройдете" по колу всю низку з 108 кульок й не дійдете до намистини Кришни. Це означатиме, шо ви завершили одне "коло" джапи. Оспівування одного "кола" звичайно повинно тривати близько семи хвилин, хоча спочатку воно може віднімати хвилин десять чи навіть більше. Не "читаючи" мангри на намистині Кришни, переверніть верви цю й продовжуйте повторювати мантру, перебираючи намистини одну за одною в зворотному напрямку. Почніть із одного—двох щоденних "кіл", поступово збільшуйте їх кількість, поки ви не досягнете рівня в шістнадцять "кіл", котрий є мінімальним для того, хто ставиться до джапа-медитації серйозно й бажає стати відданим Господа Кришни.

На відміну од джапи, кіртана являє собою групову медитацію. Спів Харе Кришна мантри у кіртані виконують на якийсь мотив, і його можуть супроводжувати музичні інструменти. Кіртани можна влаштовувати в себе вдома з сім’єю та друзями, в гостях або ж на природі. Хтось один "веде" кіртан, тобто спочатку він виспівує Харе Кришна мантру, інші ж потім відгукуються на той самий мотив. "Заспівувач" співає знову — інші знову підхоплюють. Таким чином триває кіртана — оспівування мантри, яку повторюють знову і знову, збільшуючи духовне блаженство всіх, хто бере в цьому участь.

Перевага кіртани в тому, що ви слухаєте не лише своє власне оспівування, а й спів інших. Звичайно в кіртанах використано і такі традиційні індійські інструменти, як барабани й ручні цимбали, але якщо їх немає, можна скористатися тим, що є напохваті: коробка, яка може замінити барабан, що-небудь дзвінке—цимбали. Оспівування Харе Кришна маха-мантри наділить вас відчуттям надзвичайної свіжості, яка до того ж повсякчас зростатиме. Ви можете переконатися втому самі. Спробуйте—но кільканадцять разів проказати будь-яке інше слово або ж фразу. Якщо ви знову й знову повторюватимете, скажімо, "Пепсі-кола", це набридне вам не більш як через якихось дві—три хвилини. Ви не знайдете в такому оспівуванні ніякісінького задоволення, і воно анітрохи не розважить вас. Звуки ж імені Кришни—трансцендентні, і Його ім’я хочеться виспівувати ще і ще.

Бгаґавад-Ґіта,яквонає. - Л, 1990. - С. 787-797.


Текст 10.2. Л. СИЛЕНКО ПРО СВОЮ ВІРУ
Текст 10.3. РОБОТА ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕКТИВІВ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАЛУЧЕННЯ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ ДО ДІЯЛЬНОСТІ РЕЛІГІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ХАРИЗМАТИЧНОГО СПРЯМУВАННЯ
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДО ВСІХ РОЗДІЛІВ
КОРОТКИЙ РЕЛІГІЄЗНАВЧИЙ СЛОВНИК
КОРОТКИЙ ДОВІДНИК НАЙВІДОМІШИХ РЕЛІГІЙ МИНУЛОГО І СУЧАСНОСТІ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ЗВЕДЕНІ ТАБЛИЦІ
КАРТИ
Розділ І. Релігієзнавство як наука
§1. Релігія як предмет дослідження та структура сучасних релігій
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru