Релігієзнавство - Мозговий Л.І. - Церква уніфікації

Її засновник і керівник - Сен-Мьон Мун. Церква уніфікації (мунізм) має прибічників у 125 країнах світу. У США навіть з' явився термін "феномен Муна". Етнічний кореєць з кримінальним минулим прибув у 1973 р. в США не як звичайний емігрант, а як, за його словами, "божественний посланець", засновник Асоціації святого духу для уніфікації світового християнства (скорочено Церква уніфікації). Новоявлений пророк виступав автором Завершеного заповіту, який підводив підсумок Старому і Новому заповіту, надто вільно трактуючи при цьому Біблію.

Згідно з ученням Муна, люди - божі, але недосконалі творіння. Причиною їх недосконалості є гріх Єви. Подібно до Адама і Єви, Христос ("другий Адам") був народжений безгрішним. Його місія полягала у тому, щоб у шлюбі із земною жінкою народити "досконалих", очищених від гріха дітей. Але Ісус був "зраджений" своїм народом (тут Мун виступає антисемітом) і розіп' ятий. "Третій Адам", або новий "Христос нового пришестя", за Муном, мав з'явитися у 80-х роках ХХ ст., щоб об'єднати народи. Керівництво Церкви уніфікації не стверджує, що йдеться саме про Муна, офіційна точка зору така: "Мун прокладає шлях месії і, можливо, доведе, що сам ним є". Мун вказує на зрече-ність і занепад світу. Всю теологію Муна пронизує інтерес до інтимних стосунків біблійних персонажів, до проблем "чистоти крові" наступних поколінь. Згодом ідея "очищення крові" стала рекламуватися як провіденційна мета людства і головний інструмент "порятунку", можливого лише у межах "Справжньої сім' ї".

Як не дивно, це брутальне тлумачення Святого письма мало успіх у духовних пошуках багатьох тисяч молодих людей. Подружжя Мунів проголошувалося справжніми батьками. Теза муні-тів: "Ми сім'я, ставимося як дочки і сини до наших Справжніх батьків". Врятуватися, навчає Церква, можуть тільки члени Справжньої сім'ї. Сумісність подружніх пар може визначити тільки Мун, організовуючи масові весілля, схожі на військові паради (наприклад, 1982 р., Нью-Йорк, масове вінчання 2075 пар, деякі молодята вперше бачили один одного і могли спілкуватися через перекладача). Церква уніфікації широко використовує працю своїх "дітей" за мізерну плату, муніти "працюють" на вулицях жебраками, поповнюючи скарбницю церкви. На теренах України Церква уніфікації заявила про себе, але широких лав прихильників не набула.

Діти Бога (The Family) - один з найбільш відомих релігійних культів і, в певному аспекті, найбільш типовий. Засновник і керівник організації Діти бога Девід Берг, у минулому баптистський проповідник, працівник телебачення і власник бару. То були бурхливі 70-ті роки "хіппі". Берг почав працювати з релігійними дисидентами, в основному з наркоманами, створивши комуну під назвою "Підлітки для Христа", "Революціонери заради Христа", "Діти бога". Остання закріпилася і стала остаточною. Берг пішов протореним шляхом, заявивши про "вище" послання, суть якого така: Зло оволоділо світом і спокушає людей матеріальними цінностями, аби відвернути від Христа. Всі, хто не приєднається до Дітей бога, загине. Вищим принципом буття, життя і віри Берг проголосив універсальну любов. Якщо ви полюбите Бога, Бог любитиме вас, якщо ви любите інших, то проявляєте до них божественну любов і тим самим виражаєте любов Богу. Далі Берг пропонує радикально новаторську ідею в поясненні божественної любові, переводячи її у площину "вільної любові".

Діти бога представляють типовий культ з характерним для нього деспотизмом, відпрацьованою процедурою рекрутування новобранців. Берг оголосив себе єдиним "месією" і "рятівником людства". Всі "діти", за винятком неповнолітніх, мали жити в колонії, передавши їй своє майно. Новонавернені приймають нові - "біблійні" імена, колишні залишаються відомі тільки пасторам. Новачки повинні розірвати зв'язки з родиною, віддаючи себе інтересам "справи", беручи участь в обов'язкових групових заходах, "працюючи" на вулиці. Проти Берга неодноразово висувалися звинувачення, але до відповідальності він так і не притягався, а організація заснувала свої філії в Європі.

Рух Харе Крішна (офіційна назва - Міжнародна організація Харе Крішна) виникає на основі індуїзму. Його поява обумовлена характерним для сучасних західних настроїв "поворотом до Сходу". Однією з особливостей індуїзму є всеохопленість сфер людського існування: фізичного здоров'я, психологічного стану, моральних орієнтацій. Він імпонував і стурбованим чи то безсонням, чи то зайвою вагою, і пропащим наркоманам та алкоголікам, і богемним натурам. Два основні мотиви забезпечили увагу американців до східних релігійних доктрин. По-перше, піклування про здоров' я на основі дієти, дихання, фізичних вправ, методів психічного контролю і психотерапевтичних процедур, по-друге - пошук надійних духовних цінностей, розуміння внутрішнього світу і власного "я". Деякі крішнаїти виступають проти визнання їхньої організації "новою релігією", наполягаючи на давності традиції, що бере початок від Крішни.

Започаткував Рух Харе Крішна Абхей Саран Бгактіведанта Прабхупада, прибувши з Індії в США у 1965 році. Відомо, що після прибуття у Нью-Йорк його запросили на прийом місцеві індуїстські проповідники і запропонували єдиний, на їх погляд, шанс завоювання прихильників серед американців - європейський одяг, вживання м' яса (відмова від вегетаріанства), респектабельний за місцевими стандартами вигляд. Як свідчить історія, Бгактіведанта знехтував порадами, повернувся в свою халупу і продовжував сповідувати аскетично-чернецький спосіб життя і шлях здобуття вищої істини в період виникнення і поширення молодіжної контркультури, в часи духовної смути, наркотиків, хіпі. "Спаситель" із Індії апелював до іншобутійних цінностей і здобув армію прихильників.

Серед крішнаїтів переважали і переважають, як правило, молоді люди, у чомусь зневірені, соціально дезорієнтовані. Віровчення ґрунтується на апокаліптичному баченні майбутнього (час богині Калі - в індуїстському пантеоні, богиня відплати): занепад духовності, культурних цінностей, панування блюзнірства і "демонічних начал". Обов' язок послідовників Крішни - поклонінню йому як "верховній особистості господа", постійне духовне удосконалення, пізнання "вищої істини", наближення до божественного, трансцендентного світу, набуття "свідомості Крішни". Крішна - вищий бог, такий самий, а то й могутніший за Єгову, Христа, Аллаха, Будду. Він - творець життя, першопричина усього існуючого, єдине джерело, квінтессенція мудрості. Шлях богопізнання - бгакті - йога - екстатична, емоційна любов до божества, спрямована на досягнення єдності з Богом, здатності проникати в нематеріальний світ, яка викликає любов і милість Крішни. Сенс життя кришнаїта - зрозуміти Крішну і відродити з ним свій зв' язок. Кінцева мета "духовного вдосконалення" у тому, щоб душа людини злилася з божественним, нематеріальним світом і піднялася на "духовне небо", де здобула вічне блаженство. Для людини в свідомості Крішни матеріальний світ з його неминучими стражданнями є незначним. Живучи в матеріальному світі, треба діяти антиматеріально, тобто звільнити свій розум від матеріального тяжіння, загасити у собі вогонь земних бажань і почуттів - радості, горя, заздрості, навіть любові. Мета - розум і почуття підкорити Крішні, основна крішнаїтська формула саморе-алізації звучить так: "Я - чистий дух. Я - не тіло". Звідси висновок про те, що всі задоволення - трансцендентні, а не матеріальні, всі насолоди - в Крішні.

Віровчення крішнаїтів визначає культ. Ідеалом проголошується вступ до комуни (ашрам - "ворота в духовне небо"), новона-вернений відмовляється від офіційного імені, отримуючи нове "духовне", як правило, епітети бога або духовне ім' я індуїстських персонажів. Кришнаїти носять особливий "духовний" одяг: жінки - сарі, чоловіки - дхоті. Кольори знакові: жовтий - для одружених, рожевий - для незаміжніх, шафрановий - для тих, хто дав обітницю Богові, білий - для всіх. Шкіряне взуття виключається, оскільки пов'язане з убивством тварин. Голови чоловіків голені, за винятком кіски на потилиці, за яку, як вважають, Крішна візьме свого слугу на небо. Віруючі їдять двічі на день. Їжа має бути "богоугодною" (вегетаріанська дієта, без чаю, кави, кока-коли) аби не розпалювати гастрономічні пристрасті і, відповідно, плотські почуття.

Неодружені члени культу повинні суворо дотримуватися цнотливості, їм категорично забороняються поцілунки. Вважається, що жінки нижчі за чоловіків, втілення душі в жіночому тілі - кара за гріхи і помилки колишнього існування, доля жінки - підкорення чоловікові.

Культові дії крішнаїтів мають масовий карнавальний характер: вуличні процесії, декламування і співи священних гімнів, ритмічні рухи тіла і танці, пантомімічні сцени з епізодами життя Крішни, виголошування мантр (молитов-закликань, серед яких основна - "Харе Крішна Харе Крішна Крішна Крішна Харе Харе Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе").

Поширення свідомості Крішни у світі супроводжується проповідуванням ідеалу бідності, зреченням матеріальних благ, жебракуванням, продажем релігійної літератури, квітів, масовими

"акціями" на вулицях міст, які викликають інтерес перехожих своєю екзотичністю, екстравагантністю, що інколи викликає ворожість, а іноді сприяє популяризації та рекламі руху.

У кінці ХХ ст. Рух Харе Крішна став з одним із найбагатших у США. Він є власником нерухомості: фабрик по виробництву ароматичних паличок, мила, парфумів, ладану, ресторанів, власного видавництва, багатоверхівок, ферм.

В Україні громада крішнаїтів налічує близьк 30 об'єднань, але значної кількості прибічників не має.

3. Неорелігії в Україні
Вступ. РЕЛІГІЄЗНАВСТВО У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ ВИЩОЇ ШКОЛИ.
Розділ 1. РЕЛІГІЯ ЯК СУСПІЛЬНЕ ЯВИЩЕ
1.1. Релігія І СВІТОГЛЯД
1.2. Об'єкт і предмет релігієзнавства
Навчальний тренінг
Розділ 2. ВИНИКНЕННЯ РЕЛІГІЇ ТА ПЕРВІСНІ ВІРУВАННЯ
2.1. Причини виникнення та поширення релігії
2.2. Первісні вірування та їх еволюція
Навчальний тренінг
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru