Релігієзнавство - Сидоренко О.П. - З висловлювань Мухаммеда

Головні свята мусульман

Ашура — головна дата шиїтського релігійного календаря, день жалоби і пам'яті про загибель імама аль-Хусейна ібн Алі (онука пророка Мухаммеда). Святкується 10 мухаррама. На перші 10 днів мухаррама припадає також святкування початку мусульманського нового року (місячного). Інша назва — шахсей-вахсей.

Курбан-байрам — щорічне свято жертвопринесення і закінчення хаджу. Починається 10 числа місяця зульхіджжа (12-й місяць місячного календаря) і триває три—чотири дні. Іслам вимагає від усіх віруючих у цей день здійснити жертвопринесення (зарізати барана, ягня, вівцю, верблюда). Наприклад, на це свято у 2003 р. тільки паломниками у Мецці було зарізано 600 000 баранів.

Лайлат ал-бара — ніч Творення, відзначається у ніч на 15 шаа-бана (8-й місяць). Мусульмани проголошують особливі молитви за померлих (на ознаку спокутування гріхів).

Лайлат ал-кадр — ніч Визначення. Святкується в ніч на 27 число місяця рамазан (9-й місяць місячного календаря). Саме в цю ніч розпочалося "сходження" Мухаммеду Корану.

Мавлюд-ан-набі — свято на честь дня народження пророка Мухаммеда. Оскільки точна дата його народження невідома, то вона була присвячена до дня його смерті. Відзначається 12 числа місяця рабі аль-аввала (3-й місяць місячного календаря).

Мірадж — свято на честь легендарної мандрівки Мухаммеда на білій казковій тварині Бураці з Мекки до Єрусалима, а звідти — по світових сходах на небо для бесіди з Аллахом. Відзначається 27 дня місяця раджаб (7 місяць місячного календаря).

Науруз — день весняного рівнодення.

Ураза-байрам — свято на честь закінчення місячного посту (урази). Відзначається 1 шаввала (10-й місяць календаря).

Мусульманський місячний календар

Мусульмани здійснюють своє літочислення за місячним календарем.

Батьківщина місячного календаря — Вавилон. За цим календарем рік складається з 12 місячних місяців по 29—30 днів кожний. Кількість днів у місяцях змінюється так, щоб перше число місяця розпочиналося з нового місяця. Тривалість року за цим календарем — 354 або 355 діб, тобто він коротший за сонячний рік на 10—11 діб.

Мусульманське літочислення починається з 16 липня 622 р. — дати хіджри, тобто переселення мусульман з Мекки до Медини. Рік у ньому продовжується 354 дні. Назви місяців: мухаррам, сафар, раб-аль-авваль, рабі-ас-сані, джумада ал-ула, джумада алахіра, раджаб, шаабан, рамадан (рамазан), шавваль, зу-ль-каада, зуль-аль-хіджжа.

Всі дати у мусульманському місячному календарі щорічно зміщуються, оскільки він коротший за місячний календар: кожний рік починається на 11 днів раніше попереднього. Всі непарні місяці, починаючи з мухаррама, мають по 30 днів, а всі парні, починаючи з сафара—по 29. Виняток становить дванадцятий місяць зуль-аль-хіджжа, що у високосному році також містить 30 днів.

З висловлювань Мухаммеда

• Якщо науки навчають того, про що сказано у Корані, то вони зайві; якщо ж вони вчать іншому, то вони безбожні і злочинні.

• Справи тих, хто не вірує, схожі на марево у долині, яке спраглий сприймає за воду, але коли прийде туди, то не знайде там нічого. Або як темрява у бурхливому морі, де вир покриває хвиля за хвилею, а над ними хмари. Це є морок над мороком, і якщо хтось підніме руку, він навряд чи зможе розгледіти її. І той, на кого не зійде світло Аллаха, буде позбавлений його.

• Той, хто пізнав себе, пізнав свого Господа.

• Що б ти не використав в обігу як лихвар, щоб примножити своє майно за рахунок інших людей, не примножиться за волею Аллаха; але що б ти не подав жебракові з надією побачити образ Аллаха, буде подвоєне.

• Молитви допомагають нам пройти половину шляху до Аллаха, пости приводять нас до самих дверей його палацу, а милостиня дозволяє нам постати перед ним.

• Найдосконаліший із людей той, хто любить усіх ближніх і робить їм добро, не розбираючись, добрі вони чи погані.

• Учитель і учень — друзі у добрі.

• Гарне запитання — половина знання.

• Хто багатий, нехай буде стриманим, а хто бідний, нехай їсть з гідністю.

• Що прийшло до тебе гарного, то — від Аллаха, а що прийшло поганого, то — від самого себе.

• Аллах милосердний, він все прощає, але грішникам він приготував принизливі покарання. Всі невірні будуть спалені у геєні; мерзотний цей притулок! І ще буде їм питво з кип'ятку.

• Якщо Аллах говорить: "Будь"! — воно буває.

• Суворий Аллах з лицемірами, і немає їм від нього прощення, навіть якщо пророк буде просити за них 70 разів.

• Аллах оживляє й умертвляє. Він приводить до істини. Він все чує. І не сховається від нього навіть пилинка ні на землі, ні на небі.

• Кожна добра справа—це милосердя; твоя допомога сліпим — це милосердя; те, що ти прибираєш з дороги камені, голки, цвяхи й інші перепони, — це милосердя; навіть подати спраглому води — це милосердя. Тому істинне багатство людини — це добро, яке вона робить у світі для своїх близьких. Коли вона помре, люди скажуть: "Який спадок вона залишила після себе?" — але ангел запитає: "Які добрі справи вона вислала вперед себе?"

• Слугуй Аллаху і не порівнюй з ним нікого; виказуй свою батьківську любов і доброту; а також доброту до родичів, бідняків і людей, які перебувають під твоїм захистом, незалежно від того, родич ти з ними, чи ні, і до товариша, що йде поруч із тобою, до того, хто слідує за тобою в дорозі, і до того, чим володіє твоя права рука.

• Ніхто з вас не увірує, поки не побажає для свого брата того ж, чого бажає для себе.

• Ті, хто здійснюють добрі вчинки у цьому світі, знайдуть добро.

ВІДПОВІДІ НА ТЕСТИ
ЛІТЕРАТУРА
Вступ
1.1. Вступне слово
1.2. Структура навчального посібника
1.3. Особливості вивчення еристики
Модуль 1. ПРЕДМЕТ ТА ІСТОРІЯ ЕРИСТИКИ
1.1. Суперечка як предмет еристики
1.2. Учасники суперечки
1.3. Позитивні та негативні точки зору
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru