Географія промислових комплексів - Іщук С.І. - Ужгородсько-Мукачевський промисловий вузол

Це промислове утворення змішаного типу з розвитком галузей видобувної та обробної промисловостей. Він має вигідне транспортне й економіко-географічне положення. Через територію вузла пролягають зручні залізничні та автомобільні шляхи, що зв'язують його промислові центри з найбільшим промисловим центром району м. Львовом та із центрами Закарпатської області, В межах вузла видобувають природні горючі гази, сірчані руди, цементну сировину, займаються виробництвом сільськогосподарської сировини для галузей легкої та харчової промисловостей. У галузевій структурі Стрийсько-Роздольського промислового вузла вирізняють такі галузі, як газова, сірчана, сажна, цементна, деревообробна і целюлозно-паперова, легка і харчова.

Територіальна структура представлена Стрийським багатогалузевим центром і Роздольським, Миколаївським, Дашавським і Жидачівським спеціалізованими промисловими центрами.

Головним організаційним центром вузла є Стрий - найбільше місто цієї промислової системи. Тут розташоване газове промислове управління, розвинуті машинобудування і металообробка, меблева промисловість, виробництво будівельних матеріалів, легка і харчова галузі.

Новий Роздол - галузевий центр гірничохімічної промисловості, що сформувався одночасно з будівництвом Роздольського виробничого об'єднання "Сірка". Видобута сірчана руда спрямовується з кар'єрів на комбінат, де проходить стадії переробки (підземний спосіб виплавки чистої сірки). Миколаїв - центр промисловості будівельних матеріалів. Поблизу міста працює цементно-шиферний комбінат і завод залізобетонних конструкцій. Дашава - центр виробництва сажі з попутного газу, що надходить з Долинського нафтопромислу. Жидачів - центр целюлозно-паперової промисловості (найбільший комбінат цієї галузі в Україні).

Калусько-Долинський промисловий вузол

Охоплює територію в басейні річок Ломниці і Свічі з такими поселеннями: Калуш, Долина, Болехів (багатопромислові центри); Брошнів і Вигода (спеціалізовані галузеві промислові центри), багато сільських населених пунктів.

У галузевій структурі вузла виділяють такі основні галузі: паливна, хімічна, машинобудівна і металообробна, деревообробна, лісохімічна та промисловість будівельних матеріалів. Більшість із них зосереджені у Калуші (виробниче об'єднання хімічної промисловості "Оріана", машинобудівної - "Карпатнафтомаш", заводи "Будмаш", "Нафтобурмашремонт", металообробний завод). Хімічний комплекс Калуша - один із найбільших у Прикарпатті. Він має міждержавне значення і розвиває виробничі зв'язки з угорськими підприємствами, від яких одержує сировину для виробництва поліетилену (діє етиленопровід).

У Долині розміщений газобензиновий завод - головне підприємство, а також солеварний, цегельний, сокоекстрактний заводи, швейна і бавовнопрядильна фабрики. У Болехові розташований лісокомбінат, меблева фабрика, шкірзавод та ін. Рожнятів, Борошнів і Вигода - спеціалізовані лісопромислові центри.

Івано-Франківський промисловий вузол

Сформувався як вузол із розвитком переважно обробних галузей. Головними з них є машинобудування і металообробка, легка і харчова промисловості. Переважна більшість промислових підприємств розміщена в ядрі вузла - обласному центрі - Івано-Франківську (218 тис. осіб). Машинобудування представлене виробничими об'єднаннями "Геофізприлади, "Карпатпресмаш", заводом "Автолитмаш", арматурним, локомотиворемонтним; легка промисловість - об'єднаннями шкіряної і швейної промисловостей, фабриками трикотажних і художніх виробів; харчова - м'ясною та кондитерською. У місті розвинена меблева промисловість, функціонує завод тонкого органічного синтезу, виробляються будівельні матеріали.

Чернівецький промисловий вузол

Розташований у долинах річок Прут і Серет, на важливих залізничних і автомобільних шляхах. До складу вузла входять багатогалузевий центр Чернівці (241 тис. осіб) і низка галузевих центрів і пунктів, що мають постійні виробничі та трудові зв'язки з головним центром області.

Профілюючими галузями вузла є легка і харчова промисловості та інші галузі неметаломісткого машинобудування. Легка промисловість працює на привізній сировині і є важливою галуззю спеціалізації. Підприємства спеціалізуються на виробництві тканин і трикотажних виробів та взуття. Продукція легкої промисловості має міжрайонне значення. Харчова промисловість випускає широкий асортимент продовольчих товарів. Продукція галузі - цукор, м'ясо і м'ясні продукти, кондитерські вироби, консерви - вивозиться в інші райони України.

На території вузла зосереджено понад 10 підприємств деревообробної промисловості, які випускають меблі, деталі з дерева, фанеру. Розвинені галузі машинобудування і металообробки (виробництво нафтоапаратури, технологічного устаткування для легкої і харчової промисловостей та інструменту).

У територіальній структурі Чернівецького промислового вузла домінують невеликі центри, але переважна частина продукції виробляється у Чернівцях (понад 80 %).

Ужгородсько-Мукачевський промисловий вузол

функціонує як полігалузеве утворення з двома найбільшими центрами - Ужгородом (117 тис. осіб) і Мукачевим (82 тис). З ними взаємодіють невеликі агропромислові центри: Свалява, Чинадієво, Середнє та інші сільські поселення. У зоні впливу промислового вузла розміщений найбільший залізничний вузол Закарпаття - Чоп, через який здійснюються транспортно-економічні зв'язки України з країнами Західної Європи. Основними галузями спеціалізації промисловості вузла є неметаломістке машинобудування, деревообробна, легка і харчова.

Більшість промислових підприємств зосереджена у багатогалузевому центрі Ужгород, який є адміністративним центром Закарпатської області. У місті діють найбільші машинобудівні підприємства промислового вузла: заводи "Електродвигун", "Ужгородприлад", експериментальний газотранспортних турбоустановок, нестандартного обладнання та машинобудівний. Розвинена деревообробна промисловість (фанерно-меблевий комбінат і фурнітурний завод), легка і харчова (швейна і взуттєва фабрики, молочний, маргариновий, консервний та соко-винний заводи, м'ясний і хлібний комбінати, пивзавод); виробляються будівельні матеріали (щебінь, цегла, черепиця).

Другий багатогалузевий промисловий центр - Мукачеве. Тут розміщені два найбільші підприємства машинобудування - заводи "Мукачівприлад" і комплектних лабораторій. Розвинеш деревообробна, легка і харчова галузі (меблевий комбінат, лижна фабрика, швейна і художніх виробів фабрики, трикотажне об'єднання, м'ясокомбінат, молочний, плодоконсервний, соковий, пивоварний і виноробний заводи). Мукачівський промисловий центр має тісні виробничі зв'язки з такими лісопромисловими центрами, як Свалява і Чинадієво.

У Закарпатській області виокремлюється багатогалузевий промисловий кущ підприємств, до складу якого входять такі центри: Берегове, Виноградів, Хуст, Іршава. Вони спеціалізуються на виробництві товарів легкої і харчової промисловостей, будівельних матеріалів та деревообробці (швейна, взуттєва, фетрова, виноробна, плодоовочевоконсервна, цегельно-черепична, меблева галузі).

7.6. Причорноморський промисловий район
Машинобудівний комплекс
Комплекс із виробництва продовольчих товарів
Одеська промислова агломерація
Миколаївський промисловий вузол
Херсонський промисловий вузол
Сімферопольський промисловий вузол
Севастопольський промисловий вузол
Керченський промисловий вузол
7.7. Подільський промисловий район
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru