Географія промислових комплексів - Іщук С.І. - Комплекс із виробництва продовольчих товарів

Охоплює групу галузей, що переробляють сільськогосподарську сировину та морські ресурси. Особливо важливе значення мають виноробна, консервна, м'ясна, молочна і олійницька галузі.

Виноробна промисловість найбільше розвинена в Автономній Республіці Крим та Одеській області. У Криму працюють винкомбінат "Масандра", Ялтинський завод десертних і марочних вин. "Золота балка", "Сонячна Долина" та ін.; в Одеській області - "Шабо", "Хаджибейський", "Маяк"; у Херсонській - "Таврія".

У продовольчому комплексі дуже добре розвинена плодоовочеконсервна промисловість. Вона виробляє від 35 до 38 % плодоовочевих консервів від загального їх виробництва в Україні. До найбільших підприємств належать Херсонський та Ізмаїльський консервні комбінати. Великі підприємства консервної промисловості розташовані в Одесі. Сімферополі, Джанкої, Бахчисараї, Севастополі, Первомайську, Вознесенську.

Поширена рибна промисловість, м'ясна і молочна галузі, а також ефіроолійна та борошномельно-круп'яна. Центри рибної та рибоконсервної промисловостей - Одеса, Керч, Севастополь, Очаків, Білгород-Дністровський, Генічеськ, Ялта, Кілія, Вилкове. Найбільші м'ясокомбінати і молочні підприємства зосереджені у великих містах. Олійножирові комбінати використовують насіння соняшника, вони розміщені в Одесі, Херсоні, Миколаєві, Вознесенську. Унікальне виробництво - переробка ефіроолійних культур з метою одержання розмаринової, лавандової, трояндової та ладанової олій - зосереджено в Автономній Республіці Крим. Окрім цих галузей, розвинені кондитерська, пивоварна, хлібопекарська, тютюново-ферментаційна і багато інших галузей продовольчого комплексу.

Значного розвитку набула легка промисловість, яка працює на місцевій і довізній сировині. До найважливіших її галузей належать текстильна, трикотажна, швейна, шкіряно-взуттєва, хутрова. Район має важливе значення за виробництвом в Україні бавовняних і джутових тканин. Херсонський бавовняний комбінат та Одеська джутова фабрика - найбільші підприємства цього профілю в державі. Виробництво вовняних тканин зосереджено на фабриках в Одесі й Татарбунарах. У всіх обласних центрах функціонують підприємства швейної, трикотажної та шкіряно-взуттєвої промисловостей.

Хімічна та нафтохімічна промисловості виробляють фосфатні добрива, сірчану кислоту, фармацевтичні препарати, реактиви, фарби й емалі (Одеса). Працює припортовий завод у межах Одеського промислового вузла, який переробляє аміак, що надходить по аміакопроводу з Поволзького району Росії (Тольятті). На території Північного Криму (Красноперекопськ, Саки) розгорнуто виробництво соди, брому, окису магнію, діоксиду титану на базі переробки морської солі Сиваша. Нафтохімічна промисловість зосереджена на заводах Одеси і Херсона, а виробництво різноманітних пластмас - у Сімферополі та Одесі.

Гірничорудна промисловість розвивається на основі покладів залізних руд Керченського півострова та флюсових і цементних вапняків (Балаклавське родовище). У Криму також видобуваються й обробляються вапняки (черепашник), які використовують як будівельний матеріал (Інкерманське та Євпаторійське родовища).

Причорноморський промисловий район на сьогодні є паливо-дефіцитним. Вугілля сюди довозять із Донбасу, а нафта і природний газ надходять по трубопроводах із України та Росії. З місцевих енергетичних ресурсів використовуються природні горючі гази Кримських родовищ (Глібівське, Задорненське, Джанкойське, Стрілкове). Електроенергетика представлена найпотужнішими Південно-Українською АЕС, Каховською ГЕС та низкою ТЕЦ і невеликих електростанцій.

Територіальна структура промисловості характеризується лінійно-фасадним розміщенням промислових утворень уздовж узбережжя Чорного моря (приморський тип). Головним промисловим утворенням є Одеська промислова агломерація. Після неї позиції займають такі найбільші промислові вузли, як Миколаївський, Херсонський, Сімферопольський, Севастопольський, Керченський та багато середніх і невеликих промислових центрів. Промислова агломерація і найбільші промислові вузли утворюють каркас територіальної структури промисловості.

Одеська промислова агломерація
Миколаївський промисловий вузол
Херсонський промисловий вузол
Сімферопольський промисловий вузол
Севастопольський промисловий вузол
Керченський промисловий вузол
7.7. Подільський промисловий район
Хімічна промисловість
Вінницький промисловий вузол
Хмельницький промисловий вузол
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru