Географія промислових комплексів - Іщук С.І. - Керченський промисловий вузол

Багатогалузеве промислове утворення у центральній частині Кримського півострова, що охоплює Сімферополь (344 тис. населення) з його околицями, невеликі міста Бахчисарай, Білогірськ та інші поселення міського типу, пов'язані між собою густою мережею автомобільних шляхів. У цьому промисловому вузлі переважно зосереджені підприємства двох профілюючих галузей: машинобудування - заводи, що спеціалізуються на виробництві устаткування для консервної і виноробної промисловостей, електромашинобудівний, "Сільгоспдеталь", "Сантехпром", науково-виробниче об'єднання "Пневматика", "Фотон"; харчової - консервні, виноробні й ефіроолійні підприємства. Функціонують також підприємства легкої промисловості - швейне, трикотажне і взуттєве об'єднання, шкіргалантерейна та текстильно-художніх виробів фабрики. Розвинене виробництво виробів побутової хімії, пластмас, будівельних матеріалів (виробничі об'єднання "Кримбудматеріали", "Кримнерудпром").

Севастопольський промисловий вузол

Багатогалузеве моноцентричне утворення, що об'єднує великий промисловий центр Севастополь (342 тис. осіб) і вузькогалузеві центри Білокам'янськ і Кача. У галузевій структурі й територіальній спеціалізації 9/10 виробництва промислової продукції вузла припадає на машинобудування і харчову промисловість 3 машинобудівних підприємств найвідоміші "Севастопольський морський завод" і приладобудівний. Найбільшими підприємствами харчової промисловості є виробниче об'єднання "Атлантика", м'ясо- і хлібокомбінати, підприємства молочної, виноробної галузей та завод алкогольних напоїв. Розвинені галузі легкої промисловості (трикотажна, швейна), деревообробна, будівельна.

Керченський промисловий вузол

Сформувався на сході Криму. Його місце в територіальному поділі праці визначається гірничорудною, харчовою, суднобудівною і судноремонтною промисловостями. Підприємства промислового вузла зосереджені у Керчі та її околицях. Провідними підприємствами є Комиш-Бурунський залізорудний комбінат (гірничорудна промисловість), завод ім. П.Л. Войкова (чорна металургія). Агломератів Комиш-Бурунського комбінату для подальшої переробки спрямовується морським транспортом на завод "Азовсталь" у Маріуполь. На заводі ім. П.Л. Войкова діє чавуноливарний цех. Важливе значення мають виробництво і ремонт гірничорудного устаткування. Суднобудування і судноремонт представлені заводом "Затока". Значного розвитку досягла промисловість будівельних матеріалів та залізобетонних виробів. Виробництво будівельних матеріалів зосереджено на Азовському, Кіровському і Приморському заводах. Працює склоробний комбінат "Кварц", багато підприємств легкої та харчової промисловостей. За межами вузла відома продукція виробничого об'єднання "Керчрибпром".

Значними промисловими центрами Криму є міста Красноперекопськ, Саки і Феодосія.

Красноперекопськ розташований у північній частині півострова, на Перекопському перешийку на відстані 121 км від Сімферополя. Тут розвивається хімічна промисловість на базі використання солей Сиваша (Перекопський хімічний комплекс). У місті функціонують підприємства основної хімії з виробництва брому, діоксиду титану, соди, синтетичних барвників, вогнетривких матеріалів тощо.

На території Красноперекопського району створена експериментальна економічна зона "Сиваш", до складу якої, крім Красно-перекопська, входить місто Армянськ. Загальна площа вільної економічної зони становить 141 тис. га. Основну частину зони займають Кримський содовий і Перекопський бромний заводи, Кримський виробничий рибокомбінат, два великі хімічні підприємства - Кримське виробниче об'єднання "Титан" і Сиваський анілінофарбовий завод. Готова продукція хімічних підприємств споживається як у Криму, так і в інших районах України та за її межами.

Саки - місто у Західній частині Криму на березі солоного Сакського озера на відстані 45 км від Сімферополя. Поселення виникло в кінці XVIII ст. у зв'язку з розвитком соляних промислів. Головними галузями промисловості є хімічна (хімічний завод), легка, харчова (завод мінеральних вод), будівельних матеріалів. Місто вважається важливим лікувально-оздоровчим центром (бальнеогрязьовий і кліматичний курорт).

Феодосія - промисловий і лікувально-оздоровчий центр на східному узбережжі Криму на відстані 116 км від Сімферополя. До основних галузей промисловості належать: металообробка (механічний завод), виробництво будівельних матеріалів (завод "Буддеталь", комбінат будівельних матеріалів), деревообробка (меблева фабрика), легка і харчова. Лікувально-оздоровча мережа представлена санаторіями, будинками відпочинку, пансіонатами.

7.7. Подільський промисловий район
Хімічна промисловість
Вінницький промисловий вузол
Хмельницький промисловий вузол
Кам'янець-Подільський промисловий вузол
Тернопільський промисловий вузол
7.8. Волинський (Північно-Західний) промисловий район
Легка промисловість
Машинобудування
Рівненський промисловий вузол
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru