Регіональна економіка - Зінь Е.А. - Соціальний захист дітей війни

Законодавством України визначений рівень соціального захисту громадян — дітей війни. До категорії громадян "дитина війни" відноситься особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.

Дітям війни надаються такі пільги:

• право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;

• використання чергової відпустки в зручний для них час;

• одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

• виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

• першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;

• безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;

• право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання.

Дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, шо виплачується замість пенсії, підвищують на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Фінансове забезпечення державних соціальних гарантій здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Діти війни можуть створювати громадські організації, які утворюються та діють відповідно до законодавств України про об'єднання громадян. Реєстрація та легалізація інвалідських організацій, громадських організацій дітей війни, а також місцевих осередків таких організацій відбувається безплатно.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Державними та регіональними органами влади проводиться значна робота, спрямована на забезпечення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділяються кошти із державного бюджету на впровадження заходів, пов'язаних із мінімізацією наслідків катастрофи. Незважаючи на це існують недоліки у цій роботі, головним чином, пов'язані з відсутністю системної діяльності у створенні соціально-економічних, організаційних умов у сфері соціального захисту населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи, та розвитку радіоактивно забруднених територій.

Враховуючи актуальність соціального захисту населення приймаються заходи такого змісту. Виділяють кошти на санітарно-курортне лікування дітей-інвалідів, дітей-сиріт, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітей, які проживають на забруднених радіонуклідами територіях. Забезпечують ліками і санітарно-курортними путівками на лікування та оздоровлення дорослого населення, визначають порядок фінансування хірургічних операцій, комплексне лікування та реабілітацію громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. До складу заходів входить забезпечення передбачених законодавством виплат і компенсацій, підвищення пенсій за віком та пенсій по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії та потерпілим від катастрофи, завершення переселення громадян із зони безумовного (обов'язкового) відселення та забезпечення житлом громадян, які самостійно переселяються із забруднених територій. На черзі — розробка загальнодержавної програми комплексного соціально-економічного розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС з метою відновлення виробничої та соціальної інфраструктури, розвитку продуктивних сил, заохочення виробничої діяльності на цих територіях, забезпечення екологічного благополуччя, збереження біорізноманіття, створення об'єктів державного природно-заповідного фонду.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
Соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям та одиноким особам
Молодіжна соціальна політика
Соціальний захист дитинства та заходи щодо запобігання безпритульності
5.5. Культура і мистецтво
Театри та театральна справа
Музеї
Бібліотеки і бібліотечна справа
Кіномистецтво
Охорона культурної спадщини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru