Фінансовий облік за міжнародними та національними стандартами - Жолнер І.В. - Облік надходжень та реалізації запасів

З облікових регістрів, поширених у західній бухгалтерській практиці, найвідомішими є такі:

o Книга поточних господарських операцій;

o Книга купівель;

o Книга продажів;

o Книга повернення покупок;

o Книга повернення проданих товарів.

Книга поточних господарських операцій - це обліковий регістр, в якому відображаються всі господарські операції, що здійснюються підприємством в ході звичайної діяльності. За винятком операцій купівель та продажів, бо для їх обліку відкриваються окремі спеціальні регістри: книги купівель, продажів та повернення. Вид заголовку такої книги оформлено в табл. 5.10.

Таблиця 5.10. КНИГА ПОТОЧНИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ

Дата

Зміст господарської операції

Рахунок

Фоліо

Сума

Разом

1

2

3

4

5

6

У колонці "Фоліо" позначається не номер кореспондуючого рахунка, а абревіатура назви того іншого регістра (книги) і номер сторінки, де проведено той самий запис. Що, по суті, означає подвійний бухгалтерський запис відбувся.

Подібним же чином оформляють і решту книг. З тією лише різницею, що Книга повернення проданих товарів має ще одну колонку - "Номер кредитового авізо". Записи у Книзі купівель здійснюються у хронологічному порядку, у міру надходження рахунків-фактур за отриманий товар. При поверненні товару постачальникові надсилається документ, аналогічний до рахунка-фактури - дебетове авізо, з позначенням усіх необхідних реквізитів, що пояснюють причину повернення. Облікове значення дебетового авізо полягає у тому, що зменшення заборгованості постачальникові відображається дебетовим записом на його і особовому рахунку (аналітичному). Відповідно, постачальник, зі свого боку, виписує кредитове авізо.

Книга продажів призначена для реєстрації продажів у кредит (з відстроченням платежу) на підставі рахунків-фактур, що пред'являються покупцям. Записи у Книзі продажів, як і в Книзі купівель, здійснюються у хронологічному порядку, і так само Книга продажів не є тим обліковим регістром, в якому проведеннями відображаються операції розрахунків із покупцями. Проведення при кожному відвантаженні реєструється в особовому рахунку конкретного покупця. Індивідуальні рахунки покупців і є тими регістрами, в яких відображаються розрахунки. Що стосується кредитових оборотів, то вони протягом місяця (звітного періоду) лише накопичуються на особових рахунках дебіторів, і тільки після закінчення звітного періоду кредитовий запис підсумковою сумою проводиться у Книзі продажів.

Порядок ведення Книги повернення проданих товарів аналогічний до порядку ведення Книги повернення покупок. Компанія-продавець отримує від компанії-покупця кредитове авізо з позначенням усіх необхідних реквізитів, що пояснюють причину повернення. Після чого індивідуальний рахунок покупця кредитується на суму повернення. А дебетується рахунок "Повернення проданих товарів", але не відразу, а наприкінці звітного періоду, підсумковою сумою.

Головна книга (Ledger) книга ділиться на дві частини - основну і допоміжну, то ці частини називаються, відповідно, General Ledger і Private Ledger. І в тій, і в іншій частині сторінки виглядають однаково. Private Ledger - це, по суті, індивідуальні рахунки дебіторів та кредиторів, де фіксується стан розрахунків з контрагентами (табл. 5.11).

Таблиця 5.11

Дата

Зміст господарської операції

Фоліо

Обороти

Сальдо

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

7

Оскільки у Головній книзі такого формату записи робляться не один раз на місяць загальним підсумком, а щодня або в міру потреби, визначення сальдо рахунків (виведення залишку) здійснюється після кожного запису. Таким чином, залишок на будь-якому рахунку контролюється постійно і безперервно. Дана процедура звичайна: до сальдо, зафіксованого після попередньої операції, додається відповідний оборот (дебет - до дебету, кредит - до кредиту) і віднімається оборот протилежний. Так, до дебетового сальдо додається дебетовий оборот і віднімається кредитовий оборот. Додатний результат утворює дебетове сальдо, від'ємний - кредитове. Або, якщо початкове сальдо - кредитове, то до цієї суми додасться кредитовий оборот і віднімається - дебетовий. В останньому випадку додатний результат утворює кредитове сальдо, від'ємний - дебетове.

Дохідні і витратні рахунки у Книзі не закриваються доти, доки не сформовано пробний баланс (схожий на оборотно-сальдову відомість), а на його основі - Звіт про фінансові результати і бухгалтерський (звітний) баланс.

5.3. Відображення запасів за чистою вартістю реалізації
5.4. Розкриття інформації щодо запасів у фінансовій звітності
Розділ VI. Грошові кошти та їх еквіваленти
6.1. Визначення та визнання грошових коштів та їх еквівалентів
Операційна діяльність
Інвестиційна діяльність
Фінансова діяльність
6.2. Облік та контроль руху грошових потоків
Касові операції
Грошові кошти в безготівкові формі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru