Географія - Гілецький Й. Р. - Внутрішні води

Австралія — найсухіший материк на Землі, три чверті його території мають недостатнє зволоження. Австралія майже посередині перетинається південним тропіком, тому на її території домінує область високого тиску, а переважаючими вітрами є південно-східні пасати та західні вітри.

Значний вплив на кліматоутворюючі процеси на території Австралії має Великий Вододільний хребет, який забирає вологу, що несуть пасати. У цілому мала порізаність берегів та гори на сході послаблюють вплив океанів. Тому клімат на більшій частині материка відзначається сухістю і континентальністю.

Австралія розміщена в чотирьох кліматичних поясах: субекваторіальному, тропічному, субтропічному та помірному (в останньому розміщена більша частина острова Тасманія). Північна частина материка розташована в субекваторіальному поясі і характеризується перемінно-вологим кліматом. Цей пояс, що доходить до 20° пд. ш., характеризується спекотним (+30 °С) і дощовим літом та жаркою (+25 °С) сухою зимою. На більшій частині його території протягом року випадає від 500 до 1000 мм опадів. На півдні їх кількість зменшується до 250—500 мм, а на крайній півночі досягає 3000 мм на рік.

Острів Тасманія

Кліматодіаграма субекваторіального кліматичного поясу

. У тропічному поясі (до 30° пд. ш.) формуються два основні типи клімату: тропічний вологий і тропічний сухий. Область вологого тропічного клімату розміщена на східному узбережжі материка" де дмуть південно-східні пасати. У центрі і на заході тропічного поясу протягом року панує сухе тропічне повітря. Улітку температура повітря — +30 °С і вище, узимку - +10...+15 °С. Опадів — 250—300 мм. На західному узбережжі через холодну течію температура повітря нижча..

У субтропічному поясі (на південь від 30° пд. ш.) виділяють три типи клімату: субтропічний вологий — на південному сході, субтропічний континентальний — уздовж Великої Австралійської затоки та субтропічний середземноморський — на південному заході материка. Відрізняються вони, головним чином, кількістю опадів і їхнім режимом. Так, в області субтропічного вологого клімату опади випадають протягом всього року з літнім максимумом, температура січня — близько +22 °С; липня — +6 °С. Континентальний тип клімату характеризується малою кількістю опадів протягом року та доволі різкими річними і добовими коливаннями температур. Особливістю середземноморського клімату є осінні та зимові дощі, спекотне сухе літо, середня кількість опадів — 500—600 мм.

Острів Тасманія майже повністю розташований в помірному поясі, де переважають західні вітри, які приносять багато опадів (1000 мм). Тут відносно тепла зима та порівняно прохолодне літо.

Кліматодіаграма вологого та континентального тропічного кліматичного поясу

Кліматодіаграма субтропічного кліматичного поясу: континентального, середземноморського, вологого

Внутрішні води

Панування на материку сухого тропічного клімату, відсутність високих гір із снігами та льодовиками є причиною бідності Австралії на поверхневі води. Серед усіх материків вона виділяється слабо розвинутою річковою мережею. Материк має велику кількість озер, більшість яких безстічні. Багато озер заповнюються водою тільки під час дощів, більшу частину року вони покриті білосніжною кіркою солі.

60 % території Австралії не мають стоку в океан (4 млн км2). На цій території багато тимчасових водостоків — кріків, вода в яких з'являється лише після великих дощів: Решта території належить до басейну Індійського та Тихого океанів. До останнього належать річки, що стікають із східних схилів Великого Вододільного хребта. Вони короткі та порожисті, але мають майже рівномірний стік. Деякі з них у нижній течії судноплавні.

Живлення більшості річок дощове, а в Австралійських Альпах — мішане.

Муррей і Дарлінґ — найбільші річки в Австралії.- Протяжність першої — 2570 км. Головна притока Муррею — Дарлінґ, є найдовшою річкою на материку (2740 км).

Найбільше озеро Ейр розташоване посеред низовинної безстічної рівнини. Більшу частину року Ейр являє собою декілька водойм, а під час рідких, але сильних дощів, коли кріки приносять у нього багато води, воно перетворюється на неозорий водний простір.

На материку є великі запаси підземних вод. Вони зосереджуються в артезіанських басейнах, більша частина яких розміщена в прогинах платформи між плоскогір'ями Західної Австралії та Великим Вододільним хребтом. Частина підземних вод засолена, що перешкоджає їхньому використанню.

Природні зони
Населення і політична карта
Океанія
Антарктида
Загальні відомості та фізико-географічне положення
Дослідження та освоєння
Рельєф і корисні копалини
Клімат
Внутрішні води
Органічний світ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru