Географія - Гілецький Й. Р. - Основні кліматотвірні чинники

Основні кліматотвірні чинники

Головним із чинників, що обумовлює особливості розвитку кліматоутворюючих процесів, є географічна широта. Географічною широтою зумовлене існування в Україні помірного клімату з переважаючими західними вітрами і чітко вираженими змінами кліматичних явищ за сезонами.

Особливості-помірно континентального типу клімату в різних частинах України зумовлені значною мірою розміщенням її території саме в західній частині найбільшого на Землі материка. Також вони визначаються віддаленістю просторів держави від океану, відсутністю гірських систем на північному заході України, а також у північному і східному напрямках. Це робить її простори відкритими для проникнення повітряних мас з Атлантичного океану, Арктики та центральної частини Євроазіатського материка.

Наявність снігового покриву у зимовий період, характер рослинного покриву зумовлюють те, що середні величини альбедо за рік на територіях України змінюються від 24 % на півночі до 17 % на півдні (за зимовий період від 60 % до 25 % відповідно).

Оскільки Україна розміщена у помірних широтах, то для всієї її території річний радіаційний баланс має додатні значення. На північному за-. ході у межах Поліської низовини середня величина його становить близько 1200 МДж/м2, у центральній частині країни — 1850 МДж/м2, а на півдні у прибережній частині Азовського моря та на всьому Кримському півострові — понад 2100 МДж/м2.

Типи повітряних мас

На клімат України впливають арктичні, помірні і тропічні повітряні маси. Арктичне повітря (АП) формується над Арктикою. Воно холодне, сухе,

Територія України розташована в зоні помірного клімату

Літо на заході України

Узимку встановлюється ясна й морозна погода

чисте. Не зустрічаючи перешкод, воно проникає далеко на південь Східноєвропейської рівнини. Узимку арктичні маси приносять морозну суху та ма-лохмарпу погоду, навесні та восени — заморозки.

Помірні повітряні маси формуються в середніх широтах і дуже відрізняються своїми властивостями від арктичних. На територію України вони приходять здебільшого з Атлантичного океану у вигляді західних вітрів. Морське помірне повітря (МПП) з Атлантичного океану, просуваючись на схід, поступово віддає свою вологу. Улітку воно зменшує спеку, особливо на заході України, підвищує вологість повітря і приносить опади, а узимку пом'якшує морози, викликає снігопади і відлиги.

Континентальне помірне повітря (КПП) надходить на простори України здебільшого з внутрішніх районів Євразії і надає клімату сухості. Узимку встановлюється ясна і морозна погода, а улітку — суха, ясна і спекотна.

На клімат нашої країни впливають і тропічні повітряні маси (ТП), морські — з боку Середземного моря, континентальні — з внутрішніх районів Євроазіатського континенту. Вони завжди теплі, мають високі температури. Сформувавшись над субтропічними районами Атлантичного океану і прийшовши на територію України, морське тропічне повітря (МТП) здебільшого зумовлює влітку теплу похмуру погоду із затяжними дощами, а взимку — різке потепління.

Континентальне тропічне повітря (КТП) з внутрішніх районів Азії бідне на вологу, але містить багато пилу. Воно спричиняє спекотну і суху погоду, інколи посухи та суховії.

Антициклони і циклони переміщуються на територію здебільшого із заходу на схід. Це зумовлено західним перенесенням повітря у помірних широтах, в яких розміщена територія України. Найчастіше циклони спостерігаються з листопада до березня, найрідше — наприкінці весни.

Циклони, що надходять на територію України, зароджуються протягом року північніше Ісландії (Ісландський мінімум). Антициклони пов'язані в більшості випадків з діяльністю Азорського максимуму. Улітку антициклони інколи заходять у межі України з Арктичного, а узимку — з Азіатського максимумів. Вони, на відміну від перших центрів дії атмосфери, мають сезонний характер.

Типи повітряних мас
Прогноз погоди
Основні кліматичні показники. Розподіл температур повітря і опадів по території України
Загальні риси клімату
Несприятливі погодні явища
ВНУТРІШНІ ВОДИ
Поверхневі води, особливості їхнього формування і розподілу
Основні річкові басейни. Канали
Озера й водосховища
Підземні води. Болота, їхні типи і поширення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru