Соціологія - Кузьменко Т.М. - Джон Масіоніс характеризує соціальні основи девіантності

*{Масионис Дж. Социология. - СПб, 2004. - С. 259-300.}

1. Девіантність розрізняється залежно від культурних норм (культурний релятивізм). Жоден вчинок, навіть вбивство, не є де-віантними за своєю природою; вони стають такими лише стосовно норм, визначених у конкретних соціокультурних середовищах та ситуаціях. Смертна кара злочинця та позбавлення життя невинної людини оцінюються по-різному. "Куба і В'єтнам переслідують своїх громадян за "спілкування з іноземцями"; у Сінгапурі заборонена торгівля жувальною гумкою; в Ірані поліція може заарештувати жінку за користування косметикою; громадяни США ризикують арештом, якщо відвідають Лівію"*294.

*294: {Масионис Дж. Социология. - СПб, 2004. - С. 262.}

2. Люди стають девіантними, коли стають такими в очах інших, тобто з моменту стигматизації, яка надалі може суттєво впливати на поведінку особистості та ставлення до неї оточуючих (навіть ретроспективне). Культурні норми порушуються переважною більшістю, але вторинна девіація визначається оцінкою соціального середовища вчинку, поведінки як поведінки з відхиленням.

3. Як встановлення, так і порушення правил передбачає наявність соціальної влади. Норми, закони та їх застосування відображають соціальну нерівність, зокрема в питаннях влади та доступу до неї.

Історичний, інтелектуальний та моральний розвиток суспільства сприяє зміні уявлень про норми та девіації (гомосексуалізм, наркоманія - як хвороба, відьми....)*295.

*295: {Социология: учебник / Волков Ю. Г., Добреньков В. И., Нечипуренко В. Н. Попов А. В. - М., 2000. - С. 193-232.}

Девіантну поведінку не слід змішувати з варіаціями норм як соціально прийнятних стилів поведінки, які входять у зону припустимої поведінки. Наприклад, спосіб життя у зразкового сім'янина та легковажного одинака, який веде вільний спосіб життя, вкладається у соціальні норми сучасного суспільства. Однак людина, яка обрала своїм стилем сексуальне насилля, - переходить межу між нормою та девіацією.

Соціальні наслідки девіації негативні, особливо якщо вони поширені.

Уроки, які може взяти суспільство із існуючих девіацій: Функції девіації:

o По-перше, виявлення девіацій та публічне оголошення їх такими сприяє укріпленню соціальної конформності - готовності підкорятися соціальним нормам (оголосити когось злочинцем).

o По-друге, засудження девіації дає суспільству змогу чіткіше побачити, що визнається в якості норм; (санкції показують, що така поведінка і в подальшому буде засуджуватися: ЗМІ - висвітлюють судові процеси).

o По-третє, колективно осуджуючи девіантів, група укріплює власну згуртованість та єдність, спрощується процес групової ідентифікації'. Так пошук "ворогів народу" слугував засобом згуртування суспільства навколо керуючої "верхівки", яка може захистити.

o Виникнення та широке розповсюдження девіацій сигналізує про неправильне функціонування соціальної системи у суспільстві (злочинність - низький рівень життя) та свідчить про потребу соціальних змін. ("Наприклад, Мартін Лютер Кінг-молодший та його прибічники прагнули, привернути увагу до недемократичного характеру сегрегаційних законів південних штатів США шляхом масової непокори цим законам; рух чорношкірих за громадянські права призвів до того, що ці закони були переглянуті") *296.

*296: {Социология: учебник / Волков Ю. Г., Добреньков В. И., Нечипуренко В. Н. Попов А. В. - М., 2000. - С. 193-232.}

Більше того, девіації (флуктуації, мутації) - необхідні механізми зміни й розвитку, а, отже, самого існування системи (соціальної, фізичної або біологічної). Без девіацій "нічого ніколи породити не могла б природа", як помітив ще Лукрецій*297.

*297: {Гилинский Я. И. Социальный контроль над девиантным поведением в современной России: теория, история, перспективы // Социальный контроль над деви-антностью в современной России. - СПб., 1998. - С.4.}

Дисфункції девіацій проявляються у тому, що вони вносять розлад у функціонування соціальних систем, порушують їх стабільність. Часто вони є небезпечними для соціального середовища - наприклад, злочинність, наркоманія. Інколи вони наносять шкоду людині, яка здійснює девіантну поведінку (девіація, спрямована проти себе: наркоманія, алкоголізм тощо).

Соціальний контроль. Його види та функції
ТЕМА 13. ОРГАНІЗАЦІЯ СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ, МЕТОДИ ЗБИРАННЯ ТА АНАЛІЗУ СОЦІОЛОГІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Соціологічне дослідження: види, етапи
Розвиток емпіричних соціальних обслідувань
Програма соціологічного дослідження, її структура та функції
Мета і завдання соціологічного дослідження
Вибірка
Методи аналізу документів
Неформалізований (якісний, традиційний) метод аналізу документів
Види спостережень
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru