Соціологія: 100 питань 100 відповідей - Подольська Є.А - Що таке "соціальна організація"?

Соціальні інститути потрібно відрізняти від соціальних організацій. В західній соціології організацію розглядають як спільність людей, які об'єдналися в процесі роботи, розподіливши і закріпивши за кожним членом певні функції для найефективнішої діяльності всієї організації в цілому.

Соціальна організація — інтегрована сукупність соціальних позицій і пронизуюча її мережа соціальних відносин, спрямована на сумісну реалізацію якої-небудь існуючої соціальної функції. Це закрита і ієрархічна структура, що створюється під певну мету і має внутрішню формальну статусно-рольову і ціннісно-нормативну структуру.

Організація — один з найважливіших елементів структури сучасного суспільства. Велика частина соціальних груп в сучасному суспільстві існує у вигляді організацій (від дитячого саду, школи і ВНЗ до трудового колективу, партії і профспілки). Від інших соціальних груп (сім'ї, груп спілкування і т.п.) організації відрізняє саме формальний характер відносин. Сучасні теорії організації виросли з веберівської концепції бюрократії як ідеальної форми організації.

Основними ознаками соціальної організації є:

наявність цілі; наявність владного органу;

сукупність соціальних статусів і соціальних ролей;

у всіх індивідів, що входять до складу організації передбачається наявність загальних інтересів, а в ідеальному типі організації — цілі самої організації співпадають з цілями кожного її члена.

Соціальні організації виникають тоді, коли досягнення спільно визначених цілей визнається можливим тільки через досягнення індивідуальних цілей або ж коли досягнення індивідуальних цілей виявляється можливим тільки через досягнення або висунення загальних цілей. В організації створюються точки інтеграції, в яких стикаються інтереси індивідів і цілі організації.

Виділяють два основні типи соціальних організацій: формальні і неформальні. Формальні організації мають спеціальний адміністративний апарат, основною формою діяльності якого є координування дій членів організації в цілях її збереження. Члени такої організації розглядаються функціонально, тобто як носії певних соціальних ролей. Чим складніше і більше організація, тим більш складні функції виконує адміністративний апарат. Особливості соціальної організації полягають в ієрархічності її елементів. Соціальна організація набуває стійкості, перш за все за рахунок ієрархічної побудови.

Кожна організація до певної міри є бюрократичною. Істотний внесок в дослідження проблем організації, її функцій, в тому числі і бюрократичної організації вніс М.Вебер. Надалі дослідження в цій області проводили Мертон, Гоулднер, Ліпсет та інші. Згідно Максу Веберу, бюрократична організація характеризується: по-перше, ефективністю, яка досягається за рахунок суворого розділення обов'язків; по-друге, жорсткою ієрархією влади; по-третє, чіткою системою правил.

Зараз бюрократична система організації (в сучасній термінології — "механістична") вважається лише однією з організаційних форм, яка ефективна в стабільних ситуаціях, що характеризуються незмінними технологіями і стабільними ринками. Оскільки зараз така ситуація украй нетипова, домінує інша форма організації — небюрократична, "органічна", яка ефективна в ситуаціях нестабільних, що вимагають децентралізації ухвалення рішень і ініціативних всіх членів організації.

В таких системах організації дуже важливого значення набуває організаційна культура. Вона розглядається як об'єднуюча сила, що забезпечує таку мотивацію членів організації, яка відповідає цілям компанії, які визначаються вищим менеджментом (топ-менеджментом). Ton-менеджмент цілеспрямовано створює організаційну культуру, що формує у службовців відчуття приналежності до фірми, спільності інтересів, що компенсує скорочення традиційних механізмів соціального контролю. Саме з розвитком організаційної культури пов'язаний успіх японського менеджменту.

Які виділяються рівні соціологічного знання?
Яку роль виконують соціологічні теорії?
Які функції виконує соціологія?
2.ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ СОЦІОЛОГІЧНОЇ ДУМКИ
Як складались теоретичні уявлення про суспільство?
Як Огюст Конт визначав предмет, структуру та можливості нової науки — соціології?
У чому полягає сутність "органіцизму" в соціології Герберта Спенсера?
Які основні положення соціальної теорії марксизму?
Завдяки яким ідеям Еміля Дюркгейма вважають творцем сучасної соціологічної науки?
Які ідеї Макса Вебера дозволяють вважати його соціологічну систему гуманістичною соціологією?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru