Географія - Гілецький Й. Р. - Проблеми й перспективи розвитку

Провідними в економічному районі є паливна промисловість та електроенергетика, машинобудування, хімічна промисловість, промисловість будівельних матеріалів, легка та лісова галузі промисловості, агропромисловий, транспортний, рекреаційний міжгалузеві комплекси.

Провідну роль в економіці району відіграє машинобудування. У ньому працює близько 60 % зайнятих у промисловому виробництві. Район спеціалізується на енергетичному й електротехнічному машинобудуванні, тракторному і сільськогосподарському, транспортному, верстато-, приладобудуванні, виробництві устаткування для різних галузей господарства. Найбільшим промисловим вузлом, де зосереджені підприємства, що виробляють турбіни для всіх типів електростанцій, електродвигуни, трактори, літаки, верстати, прилади, гірничошахтне устаткування тощо, є місто Харків. Важливими центрами транспортного машинобудування є також Кременчук, електротехнічного, верстатобудування — Полтава, сільськогосподарського і приладобудування — Суми. Машинобудівна промисловість працює на довізному з Донбасу і Придніпров'я металі, оскільки металургія у межах району представлена тільки первинними стадіями циклу — Дніпровським гірничозбагачувальним комбінатом поблизу Кременчука та чавуноплавильним заводом.

Хімічна промисловість складається, в основному, з підприємств хімії органічного синтезу. Найбільшими центрами виробництва лаків, фарб, гумотехнічних виробів є Харків, фотохімічних — Шостка, продукції побутової хімії — Конотоп. Основна хімія розвинута у Сумах та Первомайському (Харківська обл.), фармацевтична — у Харкові.

У районі сформувалася потужна промисловість будівельних матеріалів, що спеціалізується на виробництві цементу (Балаклія), скла (Полтава, Мерефа), порцеляни і фаянсу (Полтава), залізобетонних конструкцій (Кременчук, Харків та ін.).

Лісова і деревообробна промисловість орієнтується на споживача. До її складу входять тільки деревообробні підприємства у Харкові, Чугуєві, Сумах, Полтаві, Лубнах, Кременчуку та ін.

Північно-Східний район має розвинуте сільське господарство. В його структурі переважає рослинництво, яке спеціалізується на вирощуванні зернових, цукрового буряку і соняшнику (у південній частині), картоплі, фруктів та овочів (переважно у приміських зонах і північній частині). Тваринництво має молочно-м'ясну спеціалізацію. У районі діє потужна переробна промисловість. Харчова промисловість за обсягом виробленої продукції поступається тільки машинобудуванню. Основні галузі — цукрова, борошномельно-круп'яна, олійна, спиртова, м'ясна й молочна.

На місцевій та довізній сільськогосподарській сировині базується легка промисловість, до якої належить виробництво вовняних, бавовняних і трикотажних тканин, а також шкіряно-взуттєва та хутрова галузі промисловості. Найбільші центри легкої промисловості — Харків, Полтава, Суми.

Значного розвитку у Північно-Східному економічному районі набули всі види транспорту, крім морського. За обсягом перевезень вантажів і пасажирів переважають залізничний та автомобільний. Це спричинено тим, що через територію району проходять залізниці і шосе міжнародного значення, які простягаються з Росії до українських портів на Чорному та Азовському морях, а також інших європейських країн. Найбільший транспортний вузол — Харків, важливе значення мають річковий порт Кременчук, залізничні вузли Конотоп, Полтава, Лозова.

Рекреаційний комплекс району використовує мальовничі ліси у долинах річок, поблизу озер, мінеральні води, пам'ятки архітектури Харкова, Полтави, Глухова, Путивля, місця історичних подій, розвитку народних промислів і ремесел (Конотоп, Великі Сорочинці, Опішня, Кролевець тощо).

Проблеми й перспективи розвитку

Однією з проблем району є великий розрив у рівнях соціально-економічного розвитку між великими містами і віддаленими територіями, особливо Сумської області. Для чих територій характерними є питання низької народжуваності, високої смертності, безробіття, неефективного використання сільськогосподарських угідь.

Донецький економічний район
Загальні відомості та ЕГП
Природні умови і ресурси
Господарство району
Проблеми й перспективи розвитку
Придніпровський економічний район
Загальні відомості та ЕГП
Населення і трудові ресурси
Природні умови і ресурси
Господарство району
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru