Страхування - Базилевич В.Д. - Розділ 30. СТРАХУВАННЯ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ

30.1. Страхова галузь у Великій Британії.

30.2. Структура страхового ринку.

30.3. Страховий ринок Ллойд.

30.1. Страхова галузь у Великій Британії

Страхова галузь Великої Британії є найбільшою в Європі й третьою у світі. На її частку припадає приблизно 9 % загальносвітового обсягу страхових премій (рис. 30.1). За даними Асоціації британських страховиків (Association of British Insurers - АВІУ у страховому бізнесі країни зайнято 332 тис. осіб, що становить третину від загальної кількості працівників британської сфери фінансових послуг. Це у два рази більше, ніж кількість працюючих в автобудівній галузі й в три рази більше, ніж кількість робітників електротехнічної, газової та водопостачальної галузей разом узятих.

Десята частина усіх нових страхових угод в Європейському Союзі укладається британськими страховими компаніями, які надають свої послуги страхування у бізнесі, пенсійному забезпеченні та у загальному страхуванні. їх клієнтами є 45 млн британців та мільйони громадян інших країн Європи. Чверть британського прибутку від страхових внесків, а це 40 мільярдів фунтів стерлінгів, надходить від закордонної діяльності.

Страхові компанії контролюють 17 % інвестицій на ринку акцій, в той час як на частку пенсійних фондів припадає 16 %,

Рис. 30.1. Частка Великої Британії на світовому ринку страхових послуг

довірчих пайових трестів - 2 %, а інших фінансових інституцій - 11 %. Щодня виплачується 222 млн фунтів стерлінгів у формі пенсій і виплат, пов'язаних зі страхуванням життя та 74 мільйони фунтів стерлінгів за іншими загальними страховими виплатами.

Страхова галузь робить найсуттєвіший внесок у збір податків у Великій Британії, перераховуючи майже 75 % корпоративного податку на приріст капіталу. Страховики щорічно сплачують 2,4 млрд фунтів стерлінгів у вигляді податку на страхування та ще 1 млрд фунтів стерлінгів як ПДВ.

30.2. Структура страхового ринку

В Управлінні з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії (FSA - The Financial Services Authority) зареєстровано 1118 компаній, яким надано дозвіл на здійснення страхової діяльності в країні: 836 компаній мають право займатися виключно загальними видами страхування (страхування засобів автотранспорту, домашнього майна тощо), 232 компанії обмежені у своїй діяльності наданням послуг лише з довгострокового страхування (життя та пенсійного страхування) і тільки 50 компаній можуть здійснювати як загальне, так і довгострокове страхування. Значна кількість цих компаній є власністю великих страхових, або фінансових груп, при цьому десять найбільших надають 72 % послуг загального страхування, а десять груп зі страхування життя та пенсійного страхування контролюють 75 % цього ринку в країні.

Управління з фінансового регулювання та нагляду Великої Британії здійснює прискіпливий контроль за діяльністю страхових компаній, які не мають права займатися будь-яким іншим видом бізнесу, окрім страхування. Британські страховики, як і страховики в інших країнах Європи, мусять сплачувати податок на прибуток від страхової діяльності, а також податок на майно. Відповідно до британського законодавства, певні види страхових операцій обкладаються ще й гербовим збором, але кількість їх незначна в загальному обсязі страхової діяльності.

30.3. Страховий ринок Ллойд

Ллойд - це один з найбільших ринків страхування у світі, історія якого бере початок у XVII ст., коли невелика група страховиків обрала тиху кав'ярню Бдварда Ллойда на вулиці Таверни постійним місцем зустрічей зі своїми клієнтами. Стихійне об'єднання страховиків у 1871 р. отримало статус корпорації, відповідно до спеціального акта парламенту.

У діяльності корпорації, з одного боку, беруть участь страхові брокери, а з іншого - синдикати андерайтерів Ллойд, які отримують пропозиції щодо страхування та перестрахування виключно через брокерів. Перш ніж стати членами корпорації, ан дерайтери мають внести досить значну суму грошей. Ан дерайтери об'єднані в синдикати, на чолі кожного з яких стоїть керівник. Відповідальність індивідуальних членів не обмежена.

З часом корпорація перетворилася на могутню страхову асоціацію, що користується найбільшою популярністю у світі. Хоча Ллойд особливо відома страхуванням від морських ризиків, проте, ймовірно, немає такого явища, яким би фантастичним воно не здавалося, від якого не погодилися б застрахувати у Ллойд.

Корпорація має по всьому світу своїх агентів, які займаються збором інформації, допомогою судам, що потрапили в скрутне становище, порятунком пошкоджених товарів і улагоджуванням страхових претензій.

До груп страховиків Ллойд входять заможні люди, які обираються за рекомендаціями страхових агентів після відповідних співбесід в комітеті Ллойд. Страховики повинні володіти певним мінімумом вільного капіталу. Вони погоджуються нести необмежену відповідальність у разі збитку, пов'язаного зі страхуванням, який розподіляється на всіх членів групи або синдикату. З іншої сторони, вони беруть участь у розподілі прибутків відповідно до своєї частки участі в покритті ризиків.

На ринку Ллойд діють 66 синдикатів, очолюваних 42 анде-райтинговими агентами, або агентами-керівниками. Тут акредитовані 163 брокери, які представляють інтереси своїх клієнтів. Страхові послуги, що надаються на Ллойд, охоплюють клієнтів більш ніж з 200 країн світу, серед яких вісім світових лідерів фармацевтичної промисловості та 48 найбільш впливових банків світу (рис. 30.2). Кожного дня до будинку Ллойд приходять у справах близько 4000 осіб.

Капітал на ринку Ллойд забезпечують:

o 111 корпоративних членів (приватних компаній);

o 1497 окремих осіб з необмеженою відповідальністю ("імен");

o 468 компаній з обмеженою відповідальністю ("корпоративних імен" - NameCos);

o 132 шотландських товариства з обмеженою відповідальністю.

Рис. 30.2. Структура ринку Ллойд1

Близько 60 % доходу від страхових премій приносять 8 крупних брокерських фірм, кожна з яких, у свою чергу, має власні страхові агентства, загальна кількість брокерських фірм сягає 270. Декларації про фінансовий стан асоціації випускаються один раз на три роки.

30.1. Страхова галузь у Великій Британії
30.2. Структура страхового ринку
30.3. Страховий ринок Ллойд
Керівні органи
Висновки
Навчальний тренінг
Розділ 31. СТРАХУВАННЯ У НІМЕЧЧИНІ
31.1. Страховий ринок Німеччини
31.2. Регулювання страхової діяльності у Німеччині
31.3. Медичне страхування у Німеччині
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru