Страхування в запитаннях та відповідях - Долгошея Н.О. - 50. Функції та роль філій і представництв страховика

Страховики мають право створювати на території України та за її межами, з правами відокремлених підрозділів страховиків, представництва, а також філії, що здійснюють свою діяльність тільки на території України відповідно до чинного законодавства України. Філія не є суб'єктом господарювання. Статею 58 ГК визначено, що відкриття суб'єктом господарювання філій (відділень), представництв без створення юридичної особи не потребує їх державної реєстрації. При створенні відокремлених підрозділів страховики зобов'язані в десятиденний термін з дня прийняття рішення про створення філії (представництва) подати до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (далі - Держфінпослуг) відповідні відомості.

Дані про відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання додаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру в порядку, визначеному законом. Підприємство (юридична особа) зобов'язане погоджувати питання про розміщення відокремлених підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Отже, виходячи з вищевикладеного, відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи.

Згідно з Положенням №13, відокремлені підрозділи у своїй діяльності повинні керуватися Положенням про філії (представництво), що затверджується загальними зборами учасників. Положення про філію (представництво) містить відомості про те, що філія

(представництво) не є юридичною особою, повну та скорочену назву, а також дані про мету та функції, керівництво та порядок ліквідації. Положення про філію (представництво) не може суперечити чинному законодавству та Положенню №13.

Філія страховика (далі - філія) - це відокремлений підрозділ страховика, який не є юридичною особою, може мати власну назву, яка повинна використовуватися згідно з Положенням про філію, має відокремлений баланс та здійснює страхову діяльність за видами, на які страховик одержав ліцензії від Держфінпослуг і право на проведення яких було надане філії загальними зборами учасників страховика у повному обсязі або з обмеженнями.

Отже, філія страхової компанії має право укладати договори страхування з юридичними та фізичними особами, але тільки на підставі довіреності юридичної особи (головного підприємства). Довіреність видається на право здійснення господарської діяльності окремою особою (наприклад, директором). У довіреності обов'язково зазначають види страхування, які може здійснювати філія, а також максимальну суму відповідальності (ліміт відповідальності). Ця максимальна сума відповідальності не може перевищувати ліміту відповідальності юридичної особи (головного підприємства).

Діяльність філій страховиків здійснюється в межах видів діяльності, віднесених до компетенції філії, за умови додержання нормативів страхових зобов'язань, установлених для філії.

З метою дотримання вимог законодавства України про страхування, ефективного розвитку страхових послуг, запобігання неплатоспроможності страховиків та захисту інтересів страхувальників Держфінпослуг (її органи на місцях) здійснює державний нагляд за страховою діяльністю.

Якщо у страховиків виявлено правопорушення, Держфінпослуг видає приписи про їхнє усунення, а в разі невиконання приписів - зупиняє або обмежує дію ліцензій цих страховиків до усунення виявлених порушень або приймає рішення про відкликання ліцензій.

51. Об'єднання страховиків та їхні функції

Об'єднання страховиків - спілки, асоціації та інші об'єднання для координації діяльності страховиків, захисту інтересів своїх членів та здійснення спільних програм. Мають бути зареєстровані в установленому порядку як юридичні особи і не можуть безпосередньо займатися страховою діяльністю. Серед функціонуючих об'єднань страховиків вагоме місце посідають бюро України, Моторне (транспортне) страхове бюро України, Ядерний страховий пул України, які утримуються за рахунок внесків страхових компаній.

Стаття 13 ЗУ "Про страхування". Об'єднання страховиків.

Страховики можуть утворювати спілки, асоціації та інші об'єднання для координації своєї діяльності, захисту інтересів своїх членів та здійснення спільних програм, якщо їх утворення не суперечить законодавству України. Ці об'єднання не можуть займатися страховою діяльністю.

Об'єднання страховиків діють на підставі статутів і набувають прав юридичної особи після їхньої державної реєстрації. Орган, що здійснює реєстрацію об'єднань страховиків, у десятиденний строк з дня реєстрації повідомляє про це Уповноважений орган.

Страховики, яким дозволено займатися страхуванням відповідальності власників транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам, та за умовами, передбаченими міжнародними договорами України щодо зазначеного виду страхування, зобов'язані утворити Моторне (транспортне) страхове бюро, яке є юридичною особою, що утримується за рахунок коштів страховиків.

Моторне (транспортне) страхове бюро є єдиним об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у Моторному (транспортному) страховому бюро є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Основні завдання Моторного (транспортного) страхового бюро:

- виконання страхових зобов'язань із зазначеного в цій статті виду обов'язкового страхування за страховиків - його членів у разі їх неплатоспроможності;

- виплати із централізованих страхових резервних фондів у межах, передбачених умовами здійснення зазначеного в цій статті виду обов'язкового страхування, компенсацій за шкоду, заподіяну життю й здоров'ю потерпілих у дорожньо-транспортних подіях, що сталися з вини водіїв невстановленого транспорту; коли винуватець загинув і не мав чинного договору такого обов'язкового страхування; в інших випадках та на умовах, установлених Кабінетом Міністрів України;

- забезпечення пільгового страхування для окремих категорій автовласників за рахунок коштів централізованих страхових резервних фондів у випадках та на умовах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Страховики, які мають дозвіл на страхування відповідальності операторів ядерних установок за шкоду, що може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, зобов'язані утворити ядерний страховий пул, який має бути юридичною особою, що утримується за рахунок коштів страховиків.

51. Об'єднання страховиків та їхні функції
52. Необхідність та зміст державного регулювання страхової діяльності
53. Шляхи наближення законодавчої нормативної бази зі страхування до міжнародних стандартів
54. Тенденції збільшення обсягів статутного фонду страховиків
55. Функції, права та обов'язки Комітету в справах нагляду за страховою діяльністю
56. Методи державного регулювання страхової діяльності
57. Умови і порядок ліцензування страхової діяльності
58. Санкції до страхових компаній за результатами перевірок Укрстрахнагляду
МОДУЛЬ 2
59. Класифікація особистого страхування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru