Товарознавство м'яса - Бірта Г.О. - Лінії і кроси курей для виробництва яєць

У спеціалізованих господарствах України для виробництва інкубаційних і харчових яєць використовують лінії та кроси як вітчизняного, так і закордонного походження.

Крос "Янтарь-1" - один з перших кросів в Україні, створений на основі завезеного в 1963 р. з Канади (фірма "Шейвер") кросу 288.

Крос "Білорусь-9" - трилінійний, створений на основі кросу 444, завезеного з Канади у 1963 р. У кросі одна лінія Б-9(4) - батьківська, сірої каліфорнійської породи. Несучість гібридних курей - 250-260 яєць на рік, маса яйця 58-60 г, виводимість 83-85 %, збереженість - 96 %. Позитивною якістю кросу вважається тривалий період використання несучок (14,5 місяці), добра відтворюва-льна здатність і висока збереженість. Крос досить поширений, але поступово витісняється впровадженням нових кросів.

Крос Білорусь 9

Крос "Хайсекс коричневий" - чотирилінійний, завезений із Голландії у 1976 р. У ньому дві лінії батьківської форми породи род-айланд; батьківська лінія материнської форми - синтетична, виведена схрещуванням курей породи леггорн, і материнська лінія материнської форми - білий плімутрок. Кури батьківської форми мають ген золотистого, а материнської - ген сріблястого забарвлення. За кольором оперення дорослі кури і півні батьківської форми червоні, темно-червоні, а материнської - білі. У добовому віці в гібридних курочок пух половий, у півників - світло-жовтий, тому таких курчат легко сортувати за статтю. Птиця спокійна, життєздатна, теплолюбива, схильна до ожиріння. Несучість гібридних курей - 270-290 яєць на рік, маса яйця - 61-63 г (шкаралупа коричнева), збереженість - 93-95 %. Жива маса несучок наприкінці використання 2,2-2,5 кг.

Крос "Ломан браун" завезений у 1991-92 рр. з Німеччини. Складається з чотирьох ліній: А, В, С і Б. Дві лінії батьківської форми (А та В) породи род-айланд і дві лінії (С та Б) материнської форми - білий род-айланд і плімутрок. Кури батьківської форми мають темнокоричневе оперення з чорними пір'їнами на крилах і хвості, крос аутосексний. Гібридні півники у добовому віці мають пух світло-жовтий, а курочки - полові. Характерна особливість птиці - спокійний норов, високий генетичний потенціал. Несучість гібридних курей (ЛБСБ) - 270-290 яєць, маса яйця - 6062 г, шкаралупа коричнева, міцна, м'ясо смачне.

Крос Ломан браун

Крос "Борки-колор" - дволінійний, створений на основі ліній породи леггорн і род-айланд. Гібриди відзначаються спокійним норовом, підвищеною стійкістю до хвороби Марека; добре пристосовані до кліткового утримання; швидко нарощують масу яєць. Несучість гібридів- 270-280 яєць на рік, маса яйця 60-61,5 г, шкаралупа кремова, збереженість - 90-94 %.

Крос

Лінії та кроси для виробництва бройлерів

Всі м'ясні кроси створені на основі двох порід: корніш та плімутрок. Іноді використовують червоних корнішів, а замість плімутроків - м'ясо-яєчні породи (род-айланд, нью-гемпшир, сусекс). Як правило, кроси м'ясної птиці чотирилінійні: батьківська форма - дві лінії породи корніш і материнська - дві лінії породи плімутрок. Останнім часом для виробництва м'яса бройлерів здебільшого використовують кроси "Гібро-6", "Смєна", "Авіан-фармз", "Росс-308", "Домінант".

Крос "Гібро-6" завезений у 1981 р. з Голландії (фірма "Евріб-рід"). Гібриди одержують схрещуванням чотирьох ліній: А та В - батьківська і материнська лінії батьківської форми - породи корніш; С та Б - батьківська і материнська лінії породи білий плімутрок. Гібрид (ЛБСБ) у 7-тижневому віці досягає живої маси 1,51,85 кг. Витрати корму становлять 2-2,3 кг на 1 кг приросту. Несучість курей батьківських ліній 120-130 яєць, материнських - 160170 яєць. Для бройлерів кросу "Гібро" характерна потенційно висока швидкість росту (середньодобові прирости - 38-40 г), потреба у протеїні і обмінній енергії вища, ніж у курчат інших кросів.

Крос "Смєна" створений на основі ліній А, В і С кросу "Гібро" та 9-ї лінії кросу "Бройлер-6". Несучість курей батьківських ліній - 100-135 яєць, материнських - 110-160 яєць. Гібридні курчата у 7-тижневому віці досягають маси 1,6-1,9 кг; при витратах корму 2-2,2 кг.

Крос "Авіан-фармз" завезений у 1993 р. із США. Складається з чотирьох ліній. Маса гібрида у 6-тижневому віці сягає 1979 г, у 7-тижневому - 2452 г, збереженість поголів'я - 97 %, витрати корму на 1 кг приросту 1,72-1,89 кг.

Крос "Росс-308" - чотирилінійний, завезений із Англії. Жива маса гібридів у 7-тижневому віці становить 1580 г. Подальша селекція курей м'ясних порід буде спрямована на скорочення віку забою без зниження живої маси бройлерів.

Лінії та кроси для виробництва бройлерів
Породи індиків
Породи качок
Породи гусей
Цесарки
Перепели
Голуби
4.2. М'ясна продуктивність та якість м'яса птиці
Розділ 5. конярство
5.1. Породи коней України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru