Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Валеріана лікарська

Вахта трёхлистная

Родима бобівникові

На болотах, заболочених луках, у вільшняках по всій Україні розсіяно зростає ця декоративна досить приваблива рослина, що часто утворює суцільні зарості. Бобівник - багаторічна невисока (15-30 см заввишки) гола рослина з довгим повзучим товстим кореневищем, яке у висхідній частині несе два-три листки. Листки чергові, довгочерешкові, трійчасті, з овальними цілокраїми листочками. Квітки правильні, з подвійною зрослопелюстковою оцвітиною, зібрані у густу китицю на верхівці безлистого стебла. Вони мають 5-роздільну чашечку, лійкоподібний 5-роздільнии білий або блідо-рожевий віночок, п'ять тичинок і одну матомку. Цвіте у травні-червні, запилюється комахами. Плід - округло-яйцевидна коробочка. Бобівник - лікарська, харчова, медоносна та фарбувальна рослина. Препарати з листків застосовують у медицині та ветеринарії. З листків також готують різні напої, їх використовують як сировину для одержання зеленої фарби. Рослина охоче відвідується бджолами. У зв язку з осушенням боліт рослина потребує раціонального використання та охорони.

Буяхи, лохина

Голубиш

Родина брусничні

У сирих та заболочених соснових, мішаних лісах, по краю лісових боліт і торфовищ Полісся та Карпат часто зустрічається цей привабливий кущик, що нерідко утворює значні зарості. Буяхи - невисока (3060 см заввишки) ягідна рослина з розгалуженими округлими пагонами, що рясно вкриті листками. Листки дрібні, еліптичні або оберненояйцевидні, тонкі, чергові, цілокраї, короткочерешкові, зісподу сизо-зелені з добре помітними жилками. Квітки дрібні білувато-рожеві, пониклі, містяться по два-три в пазухах листків на верхівках пагонів. Оцвітина подвійна, зрослопелюсткова, 4-5-членна. Віночок яйцевид-но-глечиковидний, тичинок вісім - десять, маточка одна. Цвіте у травні, запилюється комахами. Плід - синя ягода, достигає у липні. Ягоди схожі на плоди чорниці, проте більші за розміром і вкриті сизою поволокою. Ягоди буяхів ціняться за значний вміст вітамінів. Рослина медоносна, декоративна та танідо-носна. З її плодів та листків виготовляють медичні препарати. Потребує бережливого ставлення та охорони, особливо в зв язку з осушенням боліт.

Валеріана лікарська

Валериана лекарственная

Родина валеріанові

Валеріана лікарська, що розсіяно зростає у травостоях вологих луків, трав'янистих боліт, псг берегах річок, узліссях майже по всій Україні, широко відома як важлива лікарська рослина. Препарати з її підземної частини здавна застосовують у науковій медицині та гомеопатії. Валеріана лікарська - це багаторічна висока (50-130 см заввишки) рослина з коротким бурим кореневищем і численними тонкими корінцями, що мають сильний своєрідний запах. Стебло поодиноке, прямостояче, циліндричне, порожнисте з супротивними непарнопе-ристорозсіченими листками. Стеблові листки-сидячі з 6-11, а прикореневі - довгочерешкові з 3-6 парами вузьких, по краю зубчастих, листочків. Квітки дрібні, духмяні, зібрані у верхівкове щитковидно-волотевидне суцвіття. Чашечка малопомітна п'ятизубчаста. Віночок білий або блідо-рожевий, зросло-пелюстковий, трубчасто-лійковидний, п'ятилопатевий. Тичинок три, маточка одна. Цвіте у травні - червні, запилюється комахами. Плід - ребриста сім'янка з чубком на верхівці.

Верба

Ива

Родина вербові

Серед деревостанів мішаних та листяних лісів, у підліску або другому ярусі, серед чагарників та дерев, що зростають на вологих місцях, болотах, у заплавах річок часто зустрічаються різні види верб у вигляді дерев або великих кущів. З деревних видів верб найбільш розповсюджені верба біла, верба козяча, верба ламка, а з кущових - верба попеляста та верба прутовидна. Листки у всіх видів верб коротко-черешкові, чергові, цілокраї або пилчасті від лінійних до майже округлих за формою. Квітки дрібні, невиразні, одностатеві, зібрані в суцвіття - тичинкові або маточкові сережки, які розташовані на різних деревах. Зацвітають, залежно від виду, до розпускання листків або одночасно з ними. Цвітуть у квітні-травні, запилюються комахами. Плід - коробочка з багатьма волосистими насінинами. У корі всіх видів верб багато дубильних речовин, які є джерелом для одержання високоякісних дубильних екстрактів. Верби цінять у зеленому будівництві, зокрема при залісненні берегів водойм та як гарні весняні медоноси і пилконоси.

Верба
Вербозілля лучне
Вероніка струмкова
Вільха клейка, або чорна
Вовконіг європейський
Вовче тіло болотне
Волошка лучна
Гадючник оголений
Герань лучна
Гірчак перцевий, водяний перець
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru