Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Зірочник злаковидний

Звездчатка злачная

Родина гвоздичні

На заболочених луках, лучних степах, галявинах, узліссях звичайно зростає ця ніжна, невисока рослина, що своїми маленькими білими квітками, наче розкиданими зірочками, прикрашає травостої. Зірочник злаковидний - багаторічна зелена рослина з повзучим кореневищем. Стебло (10-50 см заввишки) тонке, голе, лежаче або висхідне, розгалужене, чотиригранне, з укорінливими пазушними пагонами. Листки супротивні, вузьколанцетні або лінійні, сидячі. Квітки дрібні, правильні з подвійною п'ятичленною, роздільнопелюстковою оцвітиною. Чашолистки ланцетні, голі. Пелюстки звичайно такої самої довжини, як чашолистки або трохи довші за них, розділені до основи. Тичинок десять, маточка одна, з трьома стовпчиками. Квітки зібрані у верхівкові, дуже розлогі волотевидні суцвіття. Цвіте у травні - липні, запилюється комахами. Плід - багатонасінна коробочка. Рослина розповсюджена майже по всій території України.

Їжача голівка зринувши

Ежеголовник всплывший

Родина їжачоголівкові

На болотах, по берегах річок й іноді у прибережній зоні водойм нерідко зростає ця рослина з незвичайними привабливими суцвіттями дрібних квіточок у вигляді кулястих голівок. їжача голівка - багаторічна, однодомна невисока (30-50 см заввишки) рослина з повзучим кореневищем. Стебла прості, прямостоячі, іноді, як і листки, плаваючі у воді. Листки чергові, лінійні, плоскі, з подовженим кілем, біля основи тригранні. Квітки одностатеві, маленькі, невиразні з простою оцвітиною, що складається з 3-6 плівчастих лусочок. Тичинкові квітки мають три тичинки, зібрані у 3-9 сидячі верхівкові голівки; маточкові - з однією маточкою, зібрані у 2-6 голівки на коротеньких ніжках у нижній частині рослини. Цвіте в червні-липні, запилюється вітром. Плід - веретеновидна кістянка з довгим носиком. У рослин, що зростають у прибережній зоні водойм, крім звичайних надводних листків, розвиваються також тонкі лінійні водні листки, що цілком занурені у воду або плавають на її поверхні. Розповсюджена в лісових і лісостепових районах України.

Калюжниця болотна

Калужница болотная

Родина жовтецеві

Калюжниця болотна дуже декоративна ранньовесняна рослина, що звичайно росте на болотах, болотистих луках, по берегах водойм майже у всіх зонах України. Під час масового цвітіння у квітні - травні вона начебто розливається повінню своїх золотисто-жовтих квіток. Калюжниця - багаторічна рослина (10-40 см заввишки). Коренева система мичкувата, з численних потовщених коренів. Стебло висхідне або прямостояче, галузисте, м'ясисте, як і вся рослина, голе. Листки великі, округлосерцевидні або ниркоподібні, чергові; нижні - на черешках, верхні - сидячі. Квітки досить великі, правильні, з простою віночкоподібною оцвітиною, складеною з п'яти золотисто-жовтих листочків. Тичинок і маточок багато. Запилюється комахами. Плід складний - з 5-12 плодиків-листянок. Рослина отруйна, проте в сіні втрачає свої шкідливі властивості. Листки калюжниці використовуються в медицині, з квіток добувають жовту фарбу. Калюжниця завдяки своїм золотистим квіткам і темно-зеленим, ніби лакованим, листкам, придатна для прикрашання вогких і заболочених місць парків і лісопарків.

Кизляк китицецвітий

Наумбургия кистецветная

Родина первоцвіті

На болотах, вогких луках, по берегах річок зростає ця рослина із своєрідними овально-кулястими суцвіттями з дрібненьких золотисто-жовтих квіток. Кизляк - багаторічна невисока (30-60 см заввишки) рослина з повзучим кореневищем та довгими підземними пагонами. Стебло прямостояче, голе, облистнене. Листки супротивні, вузько-ланцетні, стеблообгортні, з нижнього боку - волохатоопушені, зверху, як і стебло, з темними крапками; нижні - дрібні, лусковидні. Квітки правильні, з подвійною зрослопелюстковою оцвітиною, зібрані у густі пазушні китиці, коротші за покривні листки. Чашечка з 6-7 (5) лінійних листочків. Пелюстки віночка майже до основи 6-7-роздільні з червонуватими крапками, з лінійними тупими частками і зубчиками між ними. Тичинок стільки, скільки й часток віночка, маточка одна. Цвіте в травні-липні, запилюється комахами. Плід - коробочка, що розкривається п'ятьма стулками. Рослина тваринами не поїдається як в свіжому стані, так і в сіні. Зростає на Поліссі та у Лісостепу України.

Їжача голівка зринувши
Калюжниця болотна
Кизляк китицецвітий
Китник лучний
Клімацій деревовидний
Конюшина лучна
Королиця звичайна
Коронарія зозуляча, зозулин цвіт
Костриця лучна
Кропива дводомна
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru