Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Розхідник звичайний

Будра плющевидная

Родина губоцвіті

Ця невисока декоративна рослина з численними гарними синьо-фіолетовими квітками часто зростає на луках, лісових галявинах, серед чагарників по всій території України. Розхідник - кореневищна багаторічна, гола або розсіяно-опушена рослина (20-40 см заввишки) з висхідним, чотиригранним квітконосним стеблом і повзучими безплідними пагонами. Листки супротивні, черешкові, нирковидні або округло-нирковидні, по краю городчасті, з серцевидною основою. Квітки неправильні, із зрослопелю-стковою подвійною оцвітиною, зібрані по 3-4 кільцями в пазухах листків у верхній частині стебла. Чашечка дзвониковидна, п'ятизубчаста. Віночок у 2-3 рази довший за чашечку, двогубий; верхня губа його плеската, нижня - трилопатева. Тичинок чотири, маточка одна. Плід - дрібний горішок. Цвіте в квітні-липні, запилюється комахами. Рослина лікарська, ефіроолійна, медоносна.

Часто поряд з розхідником зростає горлянка повзуча. Вона має прямостояче стебло та блакитні квітки.

Росичка кругло листа

Росянка круглолистная

Родина росичкові

Росичка - надзвичайно цікава рослина, що зростає у заболочених хвойних лісах, на сфагнових лісових болотах, торфовищах Полісся та Лісостепу України. Це невеличка (10-25 см заввишки) ніжна, багаторічна рослина з безлистим стеблом і розеткою прикореневих округлих довгочерешкових листків. Стебло прямостояче, тонке, червонувате, на верхівці з малоквітковою, однобічною нещільною китицею дрібненьких квіток. Квітки білі, правильні, з подвійною п'ятичленною оцвітиною, п'ятьма тичинками та однією маточкою. Цвіте у червні-серпні, запилюється комахами. Плід - гладенька видовжено-овальна коробочка. Росичка належить до небагатьох представників комахоїдних рослин, що зростають на Україні. Листки її вкриті численними червоними залозистими волосками з краплинами клейкої речовини. Приваблені цими краплинами, комахи прилипають до них і згодом гинуть. Залозисті, волоски виділяють речовини, за допомогою яких відбувається перетравлення рослиною загиблих комах.

Ситник членистий

Ситник членистий

Родина ситникові

Майже по всій території України на вологих місцях, луках, трав'янистих болотах зростає ця невисока лучна рослина. Ситник членистий - багаторічна рослина з коротким корененими та округлим, доверху облистненим стеблом; в основі з червоно-бурими лусковидними піхвами. Листки циліндричні, голі, коротші за стебло, начебто членисті від добре помітних поперечних перегородок. Квітки маленькі, невиразні, правильні, двостатеві, по 8-12 в кулястих голівках, що зібрані у верхівкові зонтиковидні суцвіття з 2-3-розгалуженими гілочками. Квітки з простою, шестилистою, плівчастою буро-червоною або зеленуватою, роздільнопелюстковою оцвітиною. Тичинок шість, маточка одна. Цвіте в червні-серпні, запилюється вітром. Плід - довгасто-яйцевидна бура, блискуча коробочка, довша від оцвітини. Нерідко поряд із ситником членистим зростає близький вид - ситник темно-цвітии Він має борозенчасті стебло та листки, розлоге суцвіття, чорно-буру коробочку з довгим загостреним носиком. Обидва види ситників - низької кормової якості.

Сідач конопляний

Посконник конопляний

Родина айстрові (складноцвіті)

Ця висока декоративна рослина з густими щитковидно-волотевидними суцвіттями з дрібних кошиків, нерідко зростає на вогких місцях, по берегах водойм, у вільшняках майже по всій території України. Сідач - багаторічна рослина (50-150 см заввишки) з міцним, циліндричним коренем. Стебло прямостояче, просте або розгалужене у верхній частині, коротко опушене, густо облистнене. Листки супротивні, трохи пухнасті, глибоко розсічені на 3-5-лан-цетні, зубчасті частки; нижні - короткочерешкові, верхні - сидячі. Квітки дрібні, зрослопелюсткові, з простою віночковидною, п'ятичленною оцвітиною, з медовим ароматом. Віночок трубчастий, брудно-рожевий, темно-червоний або білий з лійковидним відгином. Тичинок п'ять, маточка одна. Цвіте в червні-серпні, запилюється комахами. Плід - довгаста, ребриста сім'янка з чубком білих волосків, що довші за сім'янку. Рослина медоносна, фарбувальна та лікарська. Препарати із свіжих квіток рослини використовують у гомеопатії. Сідач як декоративну рослину висаджують на вогких місцях парків, лісопарків, по берегах річок.

Росичка кругло листа
Ситник членистий
Сідач конопляний
Слабникводяний
Смородина чорна
Сусак зонтичний
Суховершки звичайні
Теліптерис болотяний
Тонконіг болотний
Хвощ болотний
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru