Географія - Гілецький Й. Р. - Японія

Площа — 372,8 тис. км2. Населення — 127,5 млн осіб.

Конституційна монархія — 47 префектур. Столиця — Токіо.

ЕГП

Японія — острівна держава. Більша частина території держави розташована на островах Хоккайдо, Хонсю, Кюсю та Сікоку, які омиваються морями Тихого океану. Крім того, їй належать ще близько 7 тис. дрібних островів.

До Японії географічно найближчими є Росія, Південна Корея, КНДР, Китай, Тайвань. Сусідні держави — дуже різні за політичним устроєм та економічним потенціалом. Південна Корея і Тайвань — це нові індустріальні країни першої хвилі з високими показниками економічного розвитку. Китай і КНДР — соціалістичні країни, проте Китай поєднує адміністративно-командну і ринкову економічні моделі. Японія є активним членом

Токіо. Осака

ООН, Організації економічного співробітництва і розвитку, Азіатсько-Ти-хоокеанського економічного співробітництва.

Країна розташована поблизу багатих на мінеральні ресурси Китаю і Росії, що є для Японії дуже важливим. Найважливіша для Японії "комора" корисних копалин — Австралія, розташована на зручних морських шляхах до Країни Сонця, що сходить.

Японія є центром економічного розвитку не тільки регіону, але й світу. Більшість сусідніх країн динамічно розвиваються і мають значний ресурсний і економічний потенціали і з часом закономірно відіграватимуть провідну роль у світі.

Населення

У Японії сформувався тип відтворення населення, характерними рисами якого є невисокі показники народжуваності (9 на 1000 осіб), низький річний приріст населення (0,2 %), процес "старіння нації" (середня тривалість життя — 81 рік). Країна першою в Азії здійснила демографічний перехід від традиційного типу відтворення населення і наблизилася до стану стабілізації кількості населення. Незначні розміри міграції (сальдо міграції на початку третього тисячоліття близьке до 0).

Японці складають 99,4 % населення держави. Вони належать до монголоїдної раси. Японська мова утворює окрему мовну сім'ю, оскільки зовсім неподібна до мов сусідніх народів. На півночі о. Хоккайдо проживає нечисленний (близько 20 тис. осіб) аборигенний народ Японії — айни. Основні релігії — синтоїзм і буддизм.

Японія — густонаселена країна (близько 337 осіб на км2). Особливо велика густота населення в південних прибережних районах о. Хонсю і на півночі о. Кюсю — понад 500 осіб на 1 км2. У гірських районах і на півночі країни густота населення — 60 осіб на 1 км2.

Японія є однією з найурбанізованіших країн світу — 78 % населення проживає в містах. У країні є десять міст-мільйонерів. Три найбільші агломерації Японії зливаються у найбільший у світі мегаполіс Токкайдо з кількістю населення бО.млн осіб, який простягся на 600 км.

Зайнято близько 66 млн економічно активного населення (52 %). Із них у промисловості — понад 25 %, сільському господарстві — 5.% і близько 70 % у сфері послуг. Для Японії характерна порівняно незначна кількість безробітних (1,3 млн осіб).

Природні умови і ресурси

Японія бідна на мінерально-сировинні ресурси. Промислове значення мають тільки кам'яне вугілля, незначні запаси нафти, газу, руди кольорових металів (мідь, свинець, миш'як, вісмут, цинк). Хімічна промисловість використовує власну сірку, будівельна — доломіт, гіпс, вапняки. Потреби у більшості видів мінеральної сировини забезпечуються за рахунок імпорту: нафти і газу — понад 99 %, кам'яного Вугілля — на 90 %, міді — на 3/4, залізної руди — на 99,9 %, більше, ніж на ' половину — свинцю та цинку.

Річки в Японії в основному гірські. їхні ресурси використовуються як для зрошення, так і для отримання електроенергії. Важливим джерелом питної води є численні невеликі озера.

Лісами вкрито 63 % території Японії. Переважають хвойні, широколистяні і субтропічні ліси. Однак власних лісових ресурсів також не вистачає для задоволення потреб виробництва!

Японія — гірська країна. Гори займають понад 3/5 території. У багатьох місцях вони дуже близько підходять до моря. Над центральною частиною о. Хонсю височіє вулкан Фудзіяма (3776 м). Найбільші рівнини розташовані в центральній частині о. Хонсю (рівнина Канто). їх перетинають численні іригаційні канали. Складний рельєф змушує будувати численні підземні транспортні тунелі. Брак рівнинних земель змушує штучно намивати землі у затоках для розбудови великих прибережних міст.

Характерною особливістю природних умов Японії є висока сейсмічність,. Інколи землетруси спричиняють появу величезних хвиль — цунамі.

Клімат — субтропічний, мусонний, на Хокайдо — помірний. Улітку панує південно-східний мусон, він характеризується переважанням жаркого та вологого повітря. Зимовий північно-західний мусон спричиняє інтенсивні снігопади. Опадів тут випадає від 1000 до 3000 мм на рік.

Агрокліматично Японія розташована у вологій зоні помірного (сприятливій для вирощування жита, ячменю, озимої пшениці, картоплі, зернобобових) і субтропічного (цитрусові, тютюн, рис) поясів.

Базою для туризму і рекреації є природа і самобутня культурна спадщина.

ЕГП
Населення
Природні умови і ресурси
Загальні риси господарства
Промисловість
Сільське господарство
Транспорт
Зовнішньоекономічні зв'язки
Китай
ЕГП
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru