Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Еспарцет донський

Коровяк фиолетовый

Родина Ранникові

Над розеткою темно-зеленого листя підноситься тонке струнке стебло з яскравими великими квітками, зібраними у видовжену китицю. Стебло та довгі квітконіжки тонкі й забарвлені в темно-фіолетовий колір. На відміну од усіх інших жовтоцвітах видів дивини, квітки забарвлені в червоно-фіолетовий колір різних відтінків. Віночок майже правильний, 5-роздільний, до 25 мм завширшки. Тичинок 5. Стеблові листки нечисленні, дрібні, сидячі, ланцетовидні, прикореневі - зібрані в розетку, довгасто-яйцевидні, черешкові, великозубчасті по краю. Стебло просте, вгорі залозисто-волосисте. Цвітіння починається в другій половині травня і триває до липня. Одна рослина цвіте 10-15 днів. Пелюстки розкриваються вранці й надвечір. Лише в похмуру погоду квітки розкриті весь день. На нижній, найбільшій, пелюстці часто, ніби роса, блищать крапельки рідини - нектар. Міцне, розгалужене кореневище проникає в ґрунт більш як на 1 м. Стебло з'являється тільки через кілька років після початку розвитку рослини, а до того цей багаторічник перебуває в стадії розетки. Звичайна рослина степової зони, на решті території зустрічається рідше (у Карпатах не росте).

Елізанта липуча

Злизанта липкая

Родина Гвоздикові

Коли спадає спека і починає сутеніти, в степу з'являються великі білі плями. То розкрила білі запашні квітки елізанта липуча. Висока рослина з прямостоячими стеблами, що росте великими ділянками. Пелюстки віночка двороздільні, білі або жовтувато-зеленуваті. Уранці пелюстки закриваються. Квітки елізанти липучої запилюються лише нічними метеликами. Рослина залозисто-волохата, клейка, особливо під суцвіттям. Це перешкоджає повзаючим комахам добиратися до нектару. Цвіте майже все літо, перші квітки з'являються в травні. Відцвітаючи, утворює плоди - одногнізді коробочки. Після достигання насіння рослина всихає. Весною з насіння виростає лише розетка листків, а квітконосне стебло розвивається на наступний рік. Часто росте на степах та степових схилах, на сухих трав'янистих місцях, пагорбках, кам'янистих схилах. Поширена в лісостепових і степових районах і Північному Криму.

Еспарцет донський

Эспарцет донской

Родина Бобові

Рослина зацвітає наприкінці весни. Густі багатоквіткові суцвіття до 8 см завдовжки - на верхівках довгих безлистих квітконосів. Віночок 7-10 мм, ясно-рожевий, з великим округлим посмугованим прапорцем. Листки непарноперисті, з 17-25 видовжених дрібних листочків. Нижні листки довгоче-решкові. Біля листків розвинені яйцевидні, по краю війчасті прилистки. Добре розгалужене коріння, завдовжки понад 2 м. Стебел завжди кілька, з віком їх стає більше, в старих особин буває по 20-30, причому рослина розростається по периферії, а центральні пагони відмирають. Рослина багаторічна. Ростки пагонів наступного року закладаються ще в жовтні. Вони зимують під захистом відмерлого листя і торішніх пагонів, а в березні починають відростати. Цвіте з другої половини травня до середини липня. Плодоносить у липні-серпні. Плід - напівкулястий біб, 4-5 мм завдовжки, по гребеню ко-роткозубчастий Росте на степах, на степових схилах, узліссях, сухих луках, іноді на пісках. Поширений у Лісостепу й Степу, зрідка - на півдні лісових районів. Цінна посухостійка кормова рослина.

Жабриця степова

Жабрица степная

Родина Зонтичні

Стебло цієї багаторічної рослини, 40-100 см заввишки, розгалужене від самої основи, з численними, догори спрямованими гілками. У верхній частині стебла й гілок розміщені численні дрібні зонтики. Кожний з них має 7-14 променів різної довжини, що закінчуються поодинокими дрібними білими квітками. Пелюстки їх з дуже коротким нігтиком, на верхівці виїмчасті, у виїмці - загнута всередину частка. Біля основи стебла скупчені великі листки, багаторазово розсічені на лінійні частки. Черешки листків донизу поступово розширюються в піхву, яка обгортає стебло. Стеблові листки дрібніші й менш розчленовані, на верхівці стебла - у вигляді піхов. Плоди яйцевидні з п'ятьма товстуватими шорсткоопушеними ребрами. Корінь стрижневий, дуже довгий. Цвіте в червні-липні. Звичайна рослина степової зони, росте також і на південному сході лісостепової зони. На решті території південних лісостепових районів зустрічається рідше. Росте на схилах, відслоненнях різних порід, на пісках, по залізничних насипах.

Жабриця степова
Житняк гребінчастий
Жито дике
Жовтець скіфський
Залізняк бульбистий
Залізняк колючий
Звіробій стрункий
Зірочки цибулинконосні
Калофака волзька
Люцерна румунська
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru