Товарознавство продовольчих товарів - Бірта Г.О. - Незабудка дрібноцвіта

Незабудка мелкоцветная

Родина Шорстколисті

На сухих, переважно піщаних місцях серед розрідженого травостою в травні часто голубіють маленькі квіточки незабудки дрібноцвітої. Ця невеличка 5-20 см заввишки рослина вкрита досить густими відстовбурченими волосками. Прикореневі листки в неї звужені в черешок, стеблові - сидячі. Трубочка віночка коротша за 5-роздільну чашечку. Квітки правильні, віночок зросло-пелюстковий, з п'ятьма частками, тичинок 5, маточка 1. Як в усіх незабудок, квітка при вході в трубочку віночка має п'ять жовтих лусочок, які захищають пилок і нектар від роси і дощу. Одні квітки мають пиляки, що сидять нижче маточок, інші, навпаки, вищі за маточки. Так ця рослина пристосувалася до перехресного запилення: комаха в квітці з короткою маточкою обсипається пилком з високих тичинок і переносить його на квітку з довгою маточкою. Рослина звичайна для всієї України, на степах часто займає місця із щебенястим ґрунтом, сухі відкриті положисті схили; найчастіше - піски. Зустрічається іноді в посівах.

Ортанта жовта

Ортанта желтая

Родина Ранникові

Досить пізно, в другій половині літа, зацвітає цей однорічних. То поодиноко серед травостою, то суцільними ділянками жовтіє він серед рослин, більшість яких перейшла до стану напівспокою. У травні з'являються сходи ортанта, та розвивається вона дуже поволі. Тонке й міцне стебло її галузиться у верхній частині під час цвітіння. Рослина короткоопушена, після розгалуження стебла лінійно-ланцетні листки вкривають тільки верхню його частину. Квітки зібрані на кінцях гілочок у колосовидні суцвіття. Верхня губа віночка зверху опукла у вигляді шолома. Жовтий віночок волохатий у зіві, з опушеними зовні та по краях губами. Перехресне запилення забезпечується різними строками достигання приймочки і пиляків. Іноді можливе і самозапилення. Плід - коробочка. Рослина напівпаразитна, її корені присмоктуються до коренів інших рослин, і рослина частково живиться за їхній рахунок. Росте на степах, схилах, кам'янистих місцях. Звичайна в Степу і на півдні Лісостепу, зрідка зустрічається на відкритих місцях у Поліссі. Серед травостою на більш зволожених місцях буває заввишки 40-45 см, а на сухих, з розрідженим травостоєм - 10-15.

Переломник великий

Проломник большой

Родина Первоцвіті

Серед розрідженого весняного травостою добре помітні зонтиковидні суцвіття переломника великого з дрібними рожевими або білими квітками. Рослина вкрита довгими білуватими волосками. Численні листки зібрані в прикореневій розетці. Квітконосних стрілок кілька. Віночок дорівнює чашечці або трохи довший за неї. Запилюються квітки тільки джмелями і метеликами, які своїм довгим хоботком можуть дістати нектар. Квіткам властива різностовпча-тість - маточки бувають нижчі і вищі за тичинки. Комаха в квітці з низькою маточкою обсипається пилком з високих тичинок, а перелітаючи на квітку з високою маточкою, запилює її. Можливе й самозапилення. Нектар виділяється тільки в сонячну погоду. Від вологи він захищений тим, що трубочка віночка біля зіва сильно перетягнута. Краплі вологи не потрапляють у трубочку, їх не пропускає повітря, що міститься у віночку нижче перетяжки. Від легкого струсу рослини краплі води скочуються, і трубочка віночка знову відкрита для комах. Цвіте в квітні - травні. Однорічник Звичайна рослина для степової зони і Криму.

Перстач астраханський

Лапчатка астраханская

Родина Розоцвіті

Серед великої кількості представників цього роду, що ростуть на Україні, перстач астраханський виділяється своєю привабливістю. Рослина до 40 см заввишки, вкрита довгими білуватими волосками, має кілька прямих або висхідних стебел, що відходять від міцного кореневища. Прикореневі й нижні стеблові листки на довгих черешках, складаються з 5, іноді із 7 листочків, а верхні - з 3. Великі, до 3 см у діаметрі, квітки з блідо-жовтими пелюстками зібрані в густі півзонтики. Після плодоношення наступає перерва у вегетації, а у вересні з'являються нові листки, які перезимовують. Росте перстач астраханський на бідних ґрунтах і сухих місцях - кам'янистих степах, пісках, відслоненнях різних порід. Іноді зустрічається в степовому травостої, але там він буває значно нижчий і з 1-2 стеблами. Південна рослина Степу і Криму, є в деяких південно-східних районах Лісостепу. Звичайна для Степу рослина перстач Шура. Невисока, до 15 см, Опушена, з прикореневою розеткою довго-черешкових листків. У степовому травостої зустрічається розсіяно і досить часто. Заходить у Лісостеп.

Ортанта жовта
Переломник великий
Перстач астраханський
Півники низенькі
Півонія тонколиста, воронець
Пирій ковилолистий
Полин повзучий
Подорожник степовий
Різак звичайний
Роман напівфарбувальний
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru